2463, 12 MAR 1998

MARKO MILOSEVIC ODGOVARA NIN-u

I DALJE SAM PAMETAN I LEP!

Tuzite me, ja vas necu - smislio sam nesto bolje

("Moj tata i ja", "Sposobna nevinost", NIN br. 2462)

Redakciji NIN-a,

Tekst u prethodnom broju koji je napisala ili potpisala Sandra Petrusic mogu da kvalifikujem kao amaterski i krajnje cinican pokusaj jevtine i inferiorne socioloske analize, koji je u ovom slucaju posledica ociglednog moralnog, intelektualnog, pa cak i seksualnog deficita autora.

Sa zadovoljstvom odgovaram na tekst koji je izgleda poslednje sto vam je ostalo. Kao i do sada, pun je planiranih, avansiranih i najzad plasiranih lazi. Na kraju ovog veka ostacete zapamceni kao strasilo, a u iducem cete se posthumno prikljuciti istorijskom poglavlju krtica, izdajnika, cinkarosa i ostalih glodara, kojih se svako drustvo odreklo, a potomci stideli. Na zalost, kad smo kod potomaka, ideoloski vam je zajednicki imenilac sterilitet. Tekstovi koje objavljujete bi trebalo da budu navodno intelektualni, namenjeni nezadovoljnom delu intelektualne populacije, koji je nezadovoljan jer nije dovoljno intelektualan.

Do sada sam, koliko god sam mogao, izbegavao da polazem racune moralnom, politickom i vrednosnom talogu ovog drustva. Ali, zbog onih koji u taj talog ne spadaju, a do kojih dopiru vase lazi, navodim da sam u vreme kada je nacionalisticka propaganda, uz organizacionu i finansijsku pomoc inostranih sponzora, rasturala Jugoslaviju a omladina zbog toga odlazila u rat, ja imao sedamnaest godina. A u trenutku izvrsenja zakonom nepoznatog dela o kome vi pisete, davao intervju ekipi "Vecernjih novosti" u kaficu u skromnom drustvu od oko pet stotina laznih svedoka lojalnih diktatorskom rezimu.

Gospodjo, tuzite me, ja Vas necu - smislio sam nesto bolje.

P.S. Koristim priliku da porucim Milivoju Glisicu da mu je tekst samo cinican i da preispita svoju savest, u onim retkim prilikama kad nije pod uticajem alkohola - na kraju, sa tatom ili bez njega, ja sam i dalje mlad, pametan, sposoban i - lep.

10. mart 1998.

Beograd

Marko Milosevic



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.