2470, 30 APR 1998


ZAKON TOPUZA

ZAKON TOPUZA

Cime je sve to predsednik Crne Gore Milo Djukanovic iritirao gospodara rata i mira iz Tolstojeve ulice i njegove tumace uloga predstavnika establismenta?

Vest da se na spisku dugom hiljadu zvanica za prijem povodom dana drzavnosti SR Jugoslavije nije naslo ime predsednika Crne Gore Mila Djukanovica i predsednika Skupstine Svetozara Marovica, posluzila je neumornim apokalipticarima da pitaju: raspada li se to Jugoslavija? Kako izvestavaju mediji nezavisni od publike i cinjenica, na skromnom prijemu su se obreli ministri, giganti srpske privrede, srpski radikali i svekineske zene, pevacice narodne glazbe i diplomate iz dalekih, zivopisnih zemalja, kao i politicari koji su svojevremeno iznosili ubitacne optuzbe na stvaranje "zabljacke Jugoslavije". Poziv nije stigao samo dvojici vodecih ljudi jedne od dve federalne jedinice. Predsednik crnogorske skupstine porucio je jugoslovenskom predsedniku da SRJ nije njegov privatni posed, a gradjanima cestitao praznik. "Ipak, gospodine Predsjednice, ja zbog Vas ne gubim nadu u Jugoslaviju. Stavise, u Jugoslaviju sve vise vjerujem, jer ona pokazuje da moze da istrpi i Vas, i nas gresne i smrtne ljude, da prezivi i Vas koji joj cesto u njoj tako malo pomazete", kaze se u Marovicevom pismu koje najpreciznije opisuje ustrojstvo drzave ciji je prosperitet poslovicno u obrnutoj proporcionalnosti sa prosperitetom njenih lidera.

Nasa prica se nastavlja


VESELJE U PALATI
Predsednik Slobodan Milosevic uprilicio je koktel povodom najveceg naseg praznika, Dana SRJ. Domacinski, u Palatu federacije pozvao je samo koga je hteo

PRAZNA OBECANJA
Vojnim odnosom snaga, podrazumevajuci politicku sputanost vojske Republike Srpske i Jugoslavije, nije se mogao razresiti sukob Hrvatske i Krajine u nasu korist

DRVAR, DECANI, MALKOM...
Zadivljujuce je sa koliko su gandijevskog mira kanadski vojnici iz sastava svemocnog Sfora podnosili kamenovanje u Drvaru.



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.