2470, 30 APR 1998

(nastavak sa prve strane)

DAN REPUBLIKE

ZAKON TOPUZA

Zavera cutanja

Milosevic i Djukanovic nisu se sreli od Milove pobede na oktobarskim predsednickim izborima. Predstavnici republicke i savezne vlade iz dana u dan ponavljaju poziv liderima kosovskih Albanaca, koji zele da mirno i elegantno razbiju teritorijalni integritet drzave, ali im ne pada na pamet da porazgovaraju sa legalnim i legitimnim predstavnicima Crne Gore koji neumorno promovisu program za efikasniju i stabilniju Jugoslaviju.

U periodu kada citava zemlja klizi ka novom balkanskom ratu Milosevic je odlucio da suspenduje rad Vrhovnog saveta odbrane, ne bi li tako izbegao opasnost rukovanja sa najozbiljnijim protivnikom. Sva je prilika da ce, u slucaju jos jedne Milove izborne pobede, Milosevic iskreno pozeleti da skracenu Jugoslaviju skrati i za Crnu Goru, praveci pri tom konacni test izdrzljivosti njenog rukovodstva. Cime je sve to predsednik Crne Gore iritirao gospodara rata i mira iz Tolstojeve ulice i njegove romaneskne likove koji privremeno uverljivo igraju uloge predstavnika establismenta?

Ako bi se citali govori iz izbornih kampanja za predsednika Srbije i Crne Gore, dalo bi se zakljuciti da su stavovi Milutinovica i Djukanovica o kljucnim pitanjima za saveznu drzavu prilicno srodni. Koren razdora izmedju propagatora parole "I Srbija i svet" i njegovog kolege nalazi se u tome sto 36- godisnji predsednik Crne Gore zaista namerava da ostvari delove svojih predizbornih govora. Upotrebljeni Milosevicevi saradnici cinicno bi prokomentarisali da su stranice njegovog recnika na kojima se nalazi rec reforma potpuno premrezene paucinom i podsetili na zlehudu sudbinu saveznika, od saveznog premijera Milana Panica do cudotvornog obnovitelja Dragoslava Avramovica, koji su u nekom trenutku neoprezno pomislili da retoricke egzibicije o ekonomskim i politickim reformama valja i realizovati, nemilosrdno su oduvani sa politicke scene. Milo Djukanovic nije. A kad ce - ne znamo, dodali bi beogradski ljubitelji guslarske geopolitike.

Crna Gora i svet

Svetska turneja crnogorskog predsednika, koji je u Rimu, Londonu i Vasingtonu dobio nedvosmislenu politicku i ocito uzdrzaniju ekonomsku podrsku, bila je, ocigledno, kap meda koja je pokvarila bure Miloseviceve zuci sakupljene na istorijskom referendumu i jedinstvenim odbijanjem usluga medjunarodne zajednice u resavanju kosovske krize. Osokoljen fenomenalnim, gotovo nadnaravnim rezultatima referenduma i podrskom lazne opozicije i istinskih protivnika modernog drustva, Milosevic se vratio u dane antibirokratske revolucije i verovatno ce uciniti sve da sadasnje crnogorsko rukovodstvo dozivi sudbinu Orlandica, Zarkovica i drugova. Potpuna izolacija crnogorskog rukovodstva i besprimerna kampanja drzavne propagande, upucuju analiticare da se Milosevic ponovo ponasa kao auto-limar u operacionoj sali, ali se njegov odnos prema Djukanovicu, kao i odluka da ukrade lokalne izbore, mogu protumaciti kao logicna reakcija nepopravljivog apsolutiste kome preti opasnost da izgubi delic vlasti.

Virus saradnje

Pojava virusa kooperativnosti u Republici Srpskoj, koji je zahvatio predsednicu Biljanu Plavsic i premijera Milorada Dodika, i nesto jace zaraze u Crnoj Gori, mogla bi da ugrozi zdravlje leve koalicije u Beogradu. Cinjenice da crnogorski predsednik za sest meseci nije otvorio nijedno nalaziste nafte ispod Durmitora ili Lovcena, da je slabo obavljao posao presecanja traka za imaginarne puteve i jos se slabasnije hvalio najvecim ekonomskim rastom u Evropi, ukazuju da ce se izmedju dvojice najznacajnijih politicara voditi borba neprestana. Mesec dana uoci prelomnih izbora, pristalice Momira Bulatovica pocele su kampanju koja ima biti pobednicka. I dok njihovi protivnici cinicno opisuju Momirove agitatore kako dolaze u zabacena sela u trulim "ficama" i "Jumkovim" odelima, puse "lovcen" i pricaju o socijalnoj pravdi i cojstvu, clanovi Socijalisticke narodne partije samouvereno tvrde da ce pobediti i odmah zatim smeniti "onog nazovipresjednika".

Prema istrazivanju podgoricke agencije za istrazivanje javnog mnjenja "Damar", reformska koalicija DPS, Narodne stranke i Socijaldemokratske partije na izborima bi dobila 32 odsto, Socijalisticka narodna partija 24 odsto, a na trecem mestu nalazi se Liberalni savez sa devet odsto glasova. Ljudi koji gaje izvesnu skepticnost prema agencijama, smatraju da ce Bulatoviceva partija na predstojecim vanrednim izborima proci znatno bolje, jer vladajuca partija ima suvise "manekena sa mobilnim telefonima i skupim talijanskim odelima, a premalo partijskih radnika na terenu", ali ipak ne veruju da Momir moze ostvariti vecinu u parlamentu. Potpredsednik Socijalisticke narodne partije Predrag Bulatovic istice da je, prema beogradskim agencijama, njegova partija u prednosti za 16 do 18 odsto nad reformistima i ponosno podseca da je SPS najjaca partija na Balkanu, kao i da "iza Milosevica danas stoje i radikali i vojvodjanski Madjari i Srpski pokret obnove".

Suocena sa velikim pritiscima iz Beograda i iz severnog dela Crne Gore, kao i marginalizacijom potencijalnih partnera u Srbiji, vladajuca partija krenula je u kampanju cija ce se okosnica bazirati na paroli "ziveti kao sav normalan svet" i podmirivanju socijalnih napetosti u zemlji. Gradjanima Crne Gore obecano je vracanje stare devizne stednje, sto ce vec do izbora obradovati 85 000 malih deviznih ulagaca u Crnoj Gori ili vise od cetvrtine birackog tela. Najavljena je i podela privatizacionih vaucera punoletnim gradjanima. Ne treba iskljuciti mogucnost da vladajuca partija do izbora pojaca "socijalne aktivnosti" i ubedi deo kolebljivih biraca da nije pametno igrati ruski rulet, pri cemu pravo na povlacenje oroza imaju samo jedan covek i njegova poetesa. Mesec dana pre sudbinskog izjasnjavanja, gradjani Crne Gore nemaju previse izbora.

Potpredsednik vlade Crne Gore Miodrag Vukovic

PRIVATNA ZURKA

Dan posle politickog incidenta, koji ce mozda imati dalekosezne posledice po jugoslovensku zajednicu, razgovarali smo sa Miodragom Vukovicem, potpredsednikom crnogorske vlade i ucesnikom u stvaranju Ustava SR Jugoslavije. Gospodin Vukovic nije imao cast da na dan usvajanja Ustava popije pice u Palati Federacije i pozdravi se sa jugoslovenskim predsednikom.

Verujete li da ce od ishoda predstojecih vanrednih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori zavisiti i sudbina savezne drzave?

- Predizborna kampanja je vec pocela. Crna Gora ce ponovo biti pred dilemom: biti ili ne biti. Na predstojecim izborima Crnogorci nece birati vec odlucivati. Ovo nijesu obicni izbori. Ponovo je Crna Gora politicki raspolucena. Jedan manji politicki dio Crne Gore koji cine novi socijalisti i patriote, nacionalisti i komunisti, bogati i sirotinja, politicki komplot dakle razlicitih ideologija i interesa, ciji je politicki kredo nacionalna desnica, a cilj rusenje Crne Gore, poceo je kampanju. Tacnije, nije ni prestajao od kada je stvoren voljom onoga sa strane, instaliran u Crnoj Gori da joj naudi, naskodi, da je kompromituje i srusi, ne libeci se da u interesu drugoga pokusa i drzavni udar. Ista prica, puna demagogije, insinuacija, sa politickim radom u najboljoj tradiciji teske konspiracije, nocnog oranja po crnogorskim selima. Drugi vecinski dio, politicki razlicit, okrenut demokratiji i razvoju, tek pocinje kampanju, sa ciljem da ocuva Crnu Goru i dogovorenu Jugoslaviju i da ih ucini bogatim i medjunarodno uvazenim.

Odnosi Demokratske partije socijalista i SPS su u dubokoj hibernaciji. Da li je bilo nekih kontakata?

- Saradnja SPS i DPS je prekinuta. SPS je partija koja je skrenula udesno, nasla politicke saveznike u ekstremnoj nacionalnoj desnici i ekstremnoj ljevici. Taj savez je namjeran da promijeni ustavno ustrojstvo zajednicke drzave, koje je dogovoreno i koje obavezuje DPS, jer iza toga projekta stoji volja gradjana Crne Gore kojoj je partija do kraja odgovorna. Posto se sa DPS-om to ne moze ostvariti, izazvana je kriza u Crnoj Gori da bi se i Crna Gora i DPS bacili na koljena, instalirana ispostava ove srbijanske vladajuce koalicije u liku Socijalisticke narodne partije, koja je ranije, a danas posebno pred izbore, zestoko finansijski, materijalno, kadrovski, a posebno najcrnjom propagandom medijski podrzavana da bi ostvarila naruceni cilj. Da nema te pomoci, ta partija bi nestala kao mjehur od sapunice, jer je uvezena i nije utemeljena u Crnoj Gori.

Kako ocenjujete odluku prvog coveka Jugoslavije da na prijem ne pozove predsednika crnogorske drzave i skupstine?

- O prijemu u Palati Federacije je sve receno. To je bila, usudio bih se reci, ocekivana demonstracija postojanja fakticke vlasti mimo Ustava ove drzave. Ignorisanje Crne Gore, njenih gradjana, njene vlasti, njenog predsjednika, koji je danas najpopularniji drzavnik ne samo iz ovog dijela svijeta, samo zato sto ta drzava hoce da postoji, sto hoce Jugoslaviju koju hoce njeni gradjani, a nece i protiv je neogranicene volje za moc pojedinca, uz selektivno biranje zvanica, tom prijemu oduzima drzavnicki cin i pretvara ga neminovno u privatnu zurku. Pobjedom demokratske Crne Gore na predstojecim izborima, stvari ce polako dolaziti na svoje mjesto. Jedna po svemu destruktivna, anticrnogorska, antisrpska, antijugoslovenska, antireformska, nedemokratska politika i jedan privatni program bice politicki penzionisani.

BATIC BACEVIC



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.