2482, JUL 23 1998

(nastavak sa prve strane)

FEHMI AGANI

PRETERANA OSUDA TERORA!

Kontakt-grupa neosnovano balansira i identifikuje krivce i na srpskoj i na albanskoj strani; mi smo ubedjeni da su takva poredjenja nedopustiva

Sociolog iz Pristine, profesor dr Fehmi Agani, koordinator je grupe kosmetskih Albanaca (G-15) koja je odredjena da razgovara sa sluzbenim Beogradom. U ekskluzivnoj izjavi za NIN, dr Agani govori o prvom susretu sa Slobodanom Milosevicem, o zakljuccima Kontakt-grupe, ali i o tzv. Oslobodilackoj vojsci Kosova za koju, kaze, ima razumevanja i dozivljava je kao znacajan faktor koji se mora ukljuciti u dalje razgovore.

Iako su u mnogo cemu stavovi dr Aganija za drugu stranu sporni, NIN ih objavljuje bez komentara.

Vi ste na albanski preveli "Istoriju marksizma" Predraga Vranickog. Dakle, srpski nije problem. Mladja generacija Albanaca, medjutim, izgleda, da ne govori srpski?

- Pa, ja sam studirao u Beogradu i to sa profesorom Svetozarom Stojanovicem. Pratim njegov rad. Nazalost, oko pitanja Kosova se ne slazemo. Da se vratim vasem pitanju. U pravu ste, mladja generacija, usled okolnosti koje su vam poznate, govori slabo ili nikako srpski.

Vi ste veoma aktivni. Dobri poznavaoci politicke scene u Pristini ubrajaju vas medju najuticajnije licnosti kosmetskih Albanaca?

- O mom uticaju malo se preteruje. Cinjenica je da sam bio potpredsednik Demokratskog saveza Kosova. Sada sam koordinator "Grupe petnaest" Albanaca sa Kosova, koju je imenovao gospodin Rugova da vodi razgovore sa Srbijom i Jugoslavijom.

Bili ste clan delegacije kosmetskih Albanaca koja se u Beogradu sastala sa predsednikom Slobodanom Milosevicem. Kakvi su vasi utisci o tom susretu?

- Rec je o prvom susretu koji je trajao nesto vise od jednog sata. Ne moze da se govori o razgovoru. Mnogo je preciznije ako taj susret okarakterisemo kao "niz monologa". Milosevic je izlozio svoje vidjenje politicke situacije, a nasa delegacija svoje. Mi smo govorili o nasim shvatanjima i nasem konceptu nezavisnog Kosova, a Milosevic se pravio kao da to nije cuo, vec je izlozio svoje poglede. Milosevic je tom prilikom tvrdio da u Srbiji ima mesta za sve i da u tim okvirima treba da se nadje politicko resenje problema. Sve u svemu, smatram da je ovaj prvi susret bio znacajan. Znacajni su prvi koraci, pa makar bili i neuspesni. Ti prvi koraci moraju da se povuku, kako bi, kasnije, doslo do plodnijih i uspesnijih razgovora.

Nacrt Kontakt-grupe za resenje kosmetskog problema docekan je od Albanaca veoma kriticki. Zbog cega?

- Mislim da je ovde rec o nesporazumu. Niko od nasih sluzbenih predstavnika nije se izjasnio o tom nacrtu i to iz prostog razloga sto ga do sada nismo ni primili. Mozda je neko i reagovao, ali onda iskljucivo u svoje ime i na osnovu informacija koje je doznao ili iz stampe, ili iz nekih drugih izvora. Meni je poznato da je taj dokumenat tek u pripremnoj fazi; dakle, na njemu se tek radi, pa prema tome nismo mogli da budemo protiv tog dokumenta. Mi smo, medjutim, imali rezerve na neke druge zakljucke Kontakt-grupe.

O kojim je to zakljuccima rec?

- Kao prvo, mi zameramo Kontakt-grupi da neosnovano balansira i identifikuje krivce i na srpskoj i na albanskoj strani. Mi smo ubedjeni da su takve uporedbe nedopustive. Glavni krivac jeste srpska drzava, koja vrsi sistematski teror nad albanskim stanovnistvom, koje se, na neki nacin, samoorganizovalo u neke formacije koje se nazivaju Oslobodilackom vojskom Kosova, a njihov glavni cilj jeste oslobadjanje Kosova. Prema tome, ovde ne moze biti govora o nekom nasilju i terorizmu. Kao drugo, nismo zadovoljni ni cinjenicom da Kontakt-grupa preterano uvazava Moskovsku deklaraciju, odnosno dogovor izmedju Jeljcina i Milosevica, koji u osnovi predstavlja opstrukciju ranijih zakljucaka Kontakt-grupe. Kontakt-grupa preterano mnogo prostora je posvetila 'zatvaranju' finansijskih izvora Oslobodilacke vojske Kosova. Kontakt-grupa trebalo je da sebi postavi kao glavni zadatak sledece: kako da se zastiti albanski narod od masakra? Tu obavezu, medjutim, Kontakt-grupa nije preuzela. Nije mi jasno kako Kontakt-grupa moze da se bavi pitanjem blokiranja finansiranja OVK kad on kod nas vazi kao jedna snaga koja, relativno, ipak moze da zastiti Albance na Kosovu.

Poznato je, da postoje odredjene razlike izmedju SAD i Zapadne Evrope, kad je u pitanju resenje kosmetskog pitanja. Amerika nastoji da u pregovore ukljuci i OVK, a Evropa se tome protivi. Kako vi gledate na ovu novonastalu situaciju?

- Vidite, to sigurno komplikuje problem. OVK jeste faktor i to znacajan, pa, prema tome, logicno je da se i on ukljuci u pregovore. Ja ne vidim principijelan razlog zasto bi neko mogao da odbije tu vojsku da ucestvuje u pregovorima. Kakav je to princip da se vode razgovori sa stranom koja vrsi nasilje, koja vodi rat, dakle, sa Srbijom, a odbija se razgovor sa vojskom koja pokusava da odbrani svoj narod od tog nasilja? Konacno, kako je moguce da dodje do sporazuma, ako se ne razgovara sa onom stranom koja zaista predstavlja znacajan faktor.

Kakav je odnos politickih stranaka kosmetskih Albanaca prema Oslobodilackoj vojsci Kosova?

- Politicke stranke kosovskih Albanaca, a pre svega ona na cijem celu se nalazi predsednik Rugova, jesu za mirno resenje kosovskog problema. Oslobodilacka vojska Kosova, razocarana cinjenicom da toliko godina nije bilo nikakvog pomaka ka ostvarivanju nekih nasih ciljeva, opredelila se za oruzanu borbu, za koju veruje da je jedini efikasan put ka tom cilju.

Javnosti su poznata neslaganja, koja su izbila na povrsinu izmedju pojedinih clanova G-15. Sta je zapravo posredi?

- Vidite, mi smo bili odredjeni kao grupa od petnaest kosovskih Albanaca, koja treba da zapocne pregovore sa sluzbenim Beogradom. Rec je o grupi heterogenog sastava. Pretpostavljalo se da ce ta grupa vremenom da se homogenizuje u stavovima. Gospodin Demaci, inace predsednik jedne znacajne politicke partije, medjutim, vec na samom pocetku, nije prihvatio da saradjuje sa ostalim clanovima grupe. Kasnije su jos dvojica - predstavnik Demokratskog pokreta Albanaca Kosova i predstavnik studenata - odbili da i dalje budu clanovi grupe. Ostalo je ipak nas dvanaest i mi smo prihvatili da radimo na tom zadatku.

Pregovori sa Beogradom su prekinuti. Ko, po vasem misljenju, snosi krivicu za to?

- Kriva je Srbija, jer se nije drzala zahteva Kontakt-grupe da sa Kosova moraju da se povuku specijalne policijske snage, koje su koriscene protiv albanskog civilnog stanovnistva. Drugi zahtev bio je sledeci: da se omoguci povratak izbeglih lica. Istina, Milosevic se obavezao da ce da poradi na povratku izbeglica, ali to ostaje samo fraza, jer su kaznene ekspedicije jos na Kosovu; dakle, one snage od kojih je to stanovnistvo i pobeglo. Ukratko, pod tim uslovima nismo mogli da nastavimo razgovore. Buducnost naseg pregovarackog tima je neizvesna. Razgovori sa predstavnicima vlade Srbije i Jugoslavije mogu godinama da potraju, a da se ne pomaknemo s mesta.

NIKOLA ZIVKOVIC



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.