2486, AVGUST 20 1998

NEDELJNIK: STA JE UCINAK UCK?

SLOBODAN RELJIC

Sve bi bilo drugacije da je UCK velika i jaka kao sto izgleda na televiziji, prica Albanac engleskom novinaru posle pada Junika.

I zaista, sada kada MUP Srbije obavestava da kontrolise citavu teritoriju Kosova i Metohije (18. 8), nije jasno gde je "iscezla" UCK. Pre samo mesec dana, iako su je Srbi zvali "tzv. OVK", ova grupa ili grupe dozivljavana je kao "opasna teroristicka organizacija". Zapad ih je dozivljavao kao separatiste i gotovo kao snagu bez koje se vise ne moze resavati pitanje Kosova. Svi Albanci, bez ostatka, govorili su o "oslobodiocima".

Istina, analiticari su uvek imali problema da objasne sta je UCK (Ushtria Clirimatre e Kosoves). Neko se tako prvi put nazvao kad su 16. februara 1996. u sest kosovskih gradova istovremeno napadnute srpske izbeglice iz Hrvatske. Albanski politicari su odmah UCK proglasili za proizvod srpske tajne policije. Albanski mediji su se uzdrzavali da daju publicitet toj tajnovitoj ilegalnoj grupi sve do kraja novembra prosle godine kada je UCK u Drenici napala policiju. Teski dvodnevni sukobi su u trenu kod Albanaca podigli borbeni moral. Godinama glancani gandijevski lik Ibrahima Rugove prekrio je barutni dim. Na sahranama koje su usledile pojavila su se odlucna i smrknuta lica cije su fotografije iznad zelenih tabuta i ispod crvenih zastava sa crnim orlovima obisle svet.

UCK je dalje sve islo kao po loju. Policija se povukla u gradove, Ricard Holbruk nije odoleo te se na julskoj vrucini skinuo u belu kosulju i posao u susret Jakupu Krasniciju, mit se sirio kao letnji pozar. Jos u julu je vazilo da UCK drzi pola Kosova. Stigli su do Obilica nadomak Pristine. Adem Demaci, ali i ozbiljni covek akademik Redzep Cosja o tim borcima su pricali sa decjim ushicenjem. Jedino se uzdrmani i povredjeni Rugova nije odricao svoje price o vezi tajne srpske policije (KOS na Kosovu nije uopste popularan) i UCK. Srbi su opet pricali da iza terorista stoji - CIA.

Onda se sve okrenulo. Opet u trenu. Sada je jedna prica sta ce ciniti Albanci koji i dalje drze da se sa Srbima moze komunicirati jedino preko nisana, a druga - posledice koje je meteorski prelet UCK nad Kosovom ostavio.

A posledice su vidne. Masovne demonstracije po gradovima na Kosovu UCK je prosto "zbrisala". Pregovaracka pozicija Albanaca je vidno oslabljena. Zapad, koji je ocigledno Milosevica pustio da u "oruzanom barazu" sa UCK resi ko ce odrzavati javni red i mir u juznoj pokrajini, tesko ce vise imati stomak za albansku romanticarsku retoriku prosaranu zgodnim izmisljotinama koja se, inace, pre pojave UCK uzimala zdravo za gotovo. Ibrahim Rugova, koji je valjda jedini razumeo u kakvu avanturu Albance uvodi mitologizirana UCK, nikad vise nece biti "Gandi s Kosova". A to je samo deo problema. Albanski monolit je razbijen. Netrpeljivost prema Rugovi koju danas pokazuje Demaci prevazilazi i emociju i stav bilo kojeg srpskog politicara prema lideru Albanaca za kojeg vise niko nije siguran da bi se odrzao u sedlu a da ga ne pridrzavaju Amerikanci.

S druge strane, mada izgleda paradoksalno, UCK je u trenu proizvela minimalni nacionalni konsenzus kod Srba. Ono sto nije uspelo raznim svesrpskim kongresima i saborima, Dobrici Cosicu ni Akademiji, ono na sta Srbe nisu navele sankcije ni pretnje NATO-a bombardovanjem - uspelo je UCK. U nastupima politickih subjekata sada se oseca donja granica. (Neko ce to uskoro i formulisati.) Vojislavu Seselju, iako je potpredsednik vlade koja je "uvela red na Kosovu", potkresana su krila. "Jastrebova" plamena nacionalna retorika podsetila je sve na cuvene linije Karlobag-Karlovac-Ogulin-Virovitica, te su svi bili srecni sto takav "rodjeni dobitnik" ocigledno nema nikakve ingerencije nad policijom na Kosovu. Ulogu hrabrioca kosovskih Srba i polemicara sa stavovima medjunarodne zajednice preuzeo je Vuk Draskovic i uspesno se kandidovao za koalicionog partnera SPS za novo vreme.

Buka u odnosima s Crnogorcima je takodje utihnula. Jedinstvena vojska je ostala na svojim zadacima na Kosovu, a na ucescu crnogorske policije niko nije ni insistirao, sve u skladu sa stavom kako je Kosovo srpski problem. Jedino glas nije spustao guslarski politicar, "narodnjak" Novak Kilibarda koji, jos od kako je s Radovanom Karadzicem krenuo na mitinge devedesetih godina, ne prekida svoju "casnu borbu". Crna Gora se inace jezi pred autonomijom koja bi od Kosmeta eventualno napravila nesto sto bi i licilo na trecu republiku u SRJ. Zato se iz Podgorice vec nudi "model Juznog Tirola".

Ucinci UCK su, dakle, veoma znacajni. Sad moze da dodje i pomalo zaboravljeni Felipe Gonzales ili neko takav. Pa, ko bi danas ovde mogao imati nesto protiv dosledne primene evropskih standarda autonomije... Trento Alto Adige je prema Ustavu iz 1974. obicna "tamnica naroda". To bi sad Gonzales - koji poznaje svoj "spanski model" a koji je opet mnogo tvrdji i od modela Juznog Tirola - u zatisju koje je donela UCK lepo mogao da vidi.

NIN JE VASA TRADICIJA!

ISKORISTITE MOGUCNOST I PREPLATITE SE ZA NIN!

GODISNjA PRETPLATA ZA INOSTRANSTVO

dostava obicnom postom 270,00 DEM

dostava avionskom postom 420,00 DEM

ili protivvrednost ostalih valuta

Pretplata se vrsi preko DEUTSCHE BANK AG Frankfurt/M (BLZ 500 700 10)

na racun EKSIM BANKE,

Beograd, br.935 92 58 u korist NIN, Cetinjska 1,

11000 Beograd, Jugoslavija

NIN SE CITA I CUVA!




Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.