2487, AVGUST 27 1998

KOSMET

DOK LJUDI GINU

Postavljeni su novi uslovi za nastavak pregovora - koje jedna strana izbegava, a druga je srecna sto ne pocinnju

Poslednji susret predsednika SR Jugoslavije Slobodana Milosevica i specijalnog americkog izaslanika za Jugoslaviju Kristofera Hila, ambasadora u Makedoniji, prosao je u neverovatnom saglasju, mozda prvi put. Receno je, sa obe strane, da "postojeci problemi treba da se resavaju iskljucivo mirnim politickim putem, uz paralelni ekonomski oporavak..."

Zakljuceno je da je "neophodna pretpostavka" za stabilizovanje prilika u regionu - suzbijanje terorizma. Interesantno je da Ibrahim Rugova, predsednik DSK i njegov glasnogovornik Fehmi Agani misle isto. Samo sto se za njih nisu "ispunili uslovi", a teror vrsi srpska policija.

Saglasavanje svih strana usledilo je novim napadima na srpsku policiju i jugoslovensku vojsku.

Slozio se i Adem Demaci, koji je u ovom trenutku najznacajniji. Nikako zbog prosvecenosti koja ga je iznenada obasjala ili zbog viska mudrosti koju je izrekao, vec zato sto je resio bar jednu od dilema savremenog globalnog (ili kako se to ruzno kaze mondijalistickog) naziva oruzanih formacija na Kosmetu. Na primer onih da li pisati UCK ili tzv. OVK. Od sada oni se mogu nazivati samo teroristi. Cak ne ni "urbana gerila", sto je u svetu uobicajeno, vec, kada bi to postojalo i da je do sada postojalo, ruralna gerila. Mi bismo jednostavno rekli - hajduci.

Dokaz za to nije tesko naci, a nesrecni akteri Demacijevog "principijelnog stava" i dalje bivaju ubijani i zarobljavani. Tesko je to izgovoriti, ali "lepu" ulogu u tome ima i Crveni krst koji ni do danas ne zna gde je ijedan od skoro dve stotine nestalih Srba. Za njih (Srbe) kao da je zaduzen Crveni polumesec, koji je, recimo samo ovaj put, omanuo.

I dok policija i vojska ginu i dalje, u teroristickim prepadima stradaju i novinari.

Siptarskim teroristima postaje svejedno da li ce ubiti policajca, vojnika ili civila. Pre neki dan su ranili (srecom, nisu ubili) i troje svojih sunarodnika, koji su imali tu nesrecu da idu u bolnicu srpskim (jugoslovenskim) automobilom hitne pomoci. Nazalost na tom belom autu je bio crvenom bojom (boja im ne smeta) oslikan crveni krst, jer su, jadni, zurili u bolnicu u Pec.

Medjunarodni Crveni krst (i Crveni polumesec) nisu se javno oglasili, a Demaci je tog dana izjavio da se jos "nisu stekli uslovi..."

I dok Amerikanci, oni ciji se ambasador slozio sa nasim predsednikom, bombarduju ne samo teroriste nego i fabrike lekova iz zemlje iz koje dolaze teroristi, nas "savetuju" da prestanemo sa gonjenjem onih koji nas ubijaju. A Siptari traze da ih ne diraju dok oni ubijaju.

Ako je srpskim, siptarskim i belosvetskim sledbenicima i postovaocima "novog svetskog poretka" lakse, mi (Srbi, i ostali koji zive u ovoj zemlji) nismo normalni. I za nas ne vaze norme medjunarodnog prava, cak ni principi Crvenog krsta.

Nedavno je lider SPO-a Vuk Draskovic trazio da se na Kosmetu uvede vanredno stanje. Na pocetku je to izgledalo malo preterano, kasnije potpuno normalno, a danas je taj njegov zahtev suvisan. Zato sto su stvari krenule putem terora, iskljucivo. I zato sto za resavanje terorizma postoji, bez cinizma, efikasniji nacin od uvodjenja vanrednog stanja, a to je onaj nacin kojim su se Amerikanci posluzili onda kada su bili ugrozeni njihovi interesi i interesi njihovih gradjana.

To su lepo pokazali.

A nas predsednik se slozio sa njihovim izaslanikom.

MILAN DAMNjANOVIC



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.