2487, AVGUST 27 1998

ANTRFILE

IZGUBLJENI RAT

Austrijski novinar Erih Radfelder deportovan je iz SR Jugoslavije zbog pisanja o otkricu masovnih grobnica u Orahovcu, u kojima su, navodno, sahranjeni siptarski civili. On je dao 22. avgusta intervju nedeljnoj informativnoj reviji "Slobodna Bosna", u kojem, izmedju ostalog, objasnjava sta je on zapravo napisao o masovnim grobnicama.

"Ja sam posetio Orahovac dan posto su ga srpske snage okupirale i video sam tri mesta za koja sam mislio da bi mogle biti masovne grobnice", kaze Ratfelder i objasnjava da je do ovog zakljucka dosao na osnovu zadaha mrtvih tela i informacija nezavisnih izvora od kojih je cuo kako su na putu za Prizren videli dva kamiona u kojima su prenosena mrtva tela, i to pre nego sto je grupa novinara stigla u Orahovac.

Po Radfelderu Komisija Evropske zajednice koja je u Orahovcu proveravala njegovo "otkrice" nije utvrdila postojanje masovnih grobnica jer "medjunarodnoj zajednici ne odgovara da nadje dokaze o masovnim grobnicama na Kosovu, posto bi ih takvi nalazi, eventualno, obavezali da nesto urade".

Austrijski novinar ne moze nista da kaze o tome ko vodi, organizuje i finansira OVK, ali nimalo nije iznenadjen vojnim porazom tzv. Oslobodilacke vojske Kosova, pre svega, zato sto nije dobro organizovana i sto je imala potpuno pogresnu vojnu procenu i nije organizovala odbranu seljaka u selima koja je koristila kao svoja uporista.

"Cini mi se da je OVK amaterska organizacija koja se naivno upustila u borbu protiv profesionalne vojske. Srbi im nisu dali vremena da se razviju u narodnu vojsku. S druge strane, ocito je da je srpska tajna sluzba potpuno upoznata sa planovima OVK i sa svime onim sto se desava u njihovim redovima", kaze Radfelder i dodaje da je padom Junika OVK definitivno izgubila rat. Ne moze da veruje da je Demaci izabran za politickog predstavnika OVK jer: "na neki nacin, Demaci je kosovski Mandela. Njegova politicka ideja je uspostavljanje balkanske konfederacije. On smatra da Albanci na Kosovu moraju da nadju zajednicki jezik sa Srbijom, uprkos svemu".

L. K.



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.