2491, SEPTEMBAR 24 1998


PRIVATNIK PROTIV "ZVEZDE" I "PARTIZANA"

PRIVATNIK PROTIV "ZVEZDE" I "PARTIZANA"

Od trenutka kada je beogradski poslasticar po imenu Zeljko Raznatovic Arkan, vlasnik FK "Obilic", dosao u posed sampionske titule i poceo da zari i pali u jugoslovenskom fudbalu, ugrozavajuci monopol nekada vodecih klubova, sve je postalo drugacije: odgovori na pitanja ko, kako i zasto gazduje u najpoznatijim klubovima Prve lige dobili su i dodatnu politicku tezinu.

U ekskluzivnom razgovoru za NIN, Raznatovic govori o svom odnosu prema nekadasnjim sportskim velicinama, a danas svojevrsnim socijalistickim mastodontima, "Zvezdi" i "Partizanu"

Nasa prica se nastavlja


LICE I NALICJE OVK
"Na Kosovu ne gine srpski narod, vec samo ginu ljudi iz srpskog naroda koji su se ukljucili u rezim", kaze Adem Demaci, politicki predstavnik Oslobodilacke vojske Kosova koji se povukao "zbog bolesti"

KAKVI SMO, DOBRO SMO PROSLI
(Beseda prilikom primanja nagrade "Svetozar Corovic" u Bileci)

ARHIVIRANJE DUHA
Da li je jedna uspesna doktorska disertacija oznacila i kraj komparativnog proucavanja srpske i hrvatske knjizevnosti?

ZAKONOPRAVILODAVCI
Sada vec famozno "Slovo o srpskom jeziku" pocinje napomenom da je "doneto nakon naucne rasprave a na inicijativu Svetskog sabora Srba". Zavrsava se gromkom recenicom: "Ucenje o srpskom narodu i njegovom jeziku... izlozeno u 'Slovu o srpskom jeziku' - cini Jezicko zakonopravilo srpskoga naroda, koje potpisase i potvrdise srpski filolozi i pisci. Beograd, na Spasovdan 1998 (7506)."

DJUKANOVIC NA CEDILU
Crna Gora uskoro mora da prodje prvi pravi ekonomski test kako bi na delu pokazala medjunarodnoj zajednici da je za reforme i demokratiju. U uzavreloj atmosferi moglo bi se dogoditi da stari privredni sistem bude srusen, ali da promene kojima se sada protive i mnogi od onih koji su za to glasali, oduvaju i samog Djukanovica

RUKA SRPSKOG POMIRENJA
Ovakav rezultat nas obavezuje na kompromis. Stranka koja ne pokaze kompromis nema buducnost. Nas predlog ce biti da sve stranke iz RS udju u vladu srazmjerno broju poslanika

RATNI DOBOSI
Otkako je paznja medjunarodne javnosti usmerena sa Bosne prema Kosovu, kao glavnom izvoristu krize na Balkanu, do nas stizu upozorenja da ce zapadne velike sile biti prinudjene da nametnu mir na jugu Srbije, i to "svim raspolozivim sredstvima", ako se nase vlasti i dalje budu oglusavale o zahteve za obustavljanje nasilja nad kosovskim Albancima. Pod "svim raspolozivim sredstvima" podrazumeva se i "vojna opcija", odnosno intervencija snaga NATO na Kosovu, mozda i na nacin slican onome u Bosni.

ZULFO I KARLOS ODLUCILI
Ako Momcilo Krajisnik vazi za najvjestijeg, Biljana Plavsic za najhrabrijeg, Zivko Radisic za najiskusnijeg, za Nikolu Poplasena bi se moglo reci da je politicki najobrazovaniji medju stranackim liderima u RS

POBEDA RADIKALSKOG UMA
Seljak pita Momcila Krajisnika sta da radi; socijalisti mu nude brasno pred izbore. Brasno uzmi, a glasaj za SDS, odgovorio je najbolji poznavalac duse bosanskog Srbina. Nesto u ovoj dosetki sigurno nije valjalo. Sta?



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.