2492, OKTOBAR 1 1998

IDEOLOGIJA KICA

RUZICASTI TV KERMES

I dalje su najpopularnije domace TV stanice koje svakodnevno propagiraju lagodan zivot, a sociolozi se jos spore da li je to prirodna stvar ili paradoksalan fenomen u zemlji u kojoj je cak 95 posto stanovnistvo siromasno. Kljuc za razjmevanje ove "misterije" ponudila je Radmila Visic, zamenica ministra za informisanje u Vladi Srbije, hvaleci program TV Palma

Razgaljeni obecavajucim ponedeljkom, prvim radnim danom u nedelji, obilnom vecerom zasiceni i utromljeni gradjani opustaju se omamljujucim stihovima koji dolaze sa omiljene TV stanice: "Profesori, radnici, ucenici, pravnici/dobrodosli u nas ZAM, gde vas ceka novi san/konobari, majstori, soferi i doktori/dobrodosli u nas san da gledamo novi ZAM". Tek je devet sati uvece, zasto da ne?

Zvezda veceri je folk pevacica Nada Topcagic. Razlezu se zvuci njene najnovije pesme predodredjene za uspeh: "Crkni, pukni/tako ti je to/zauvek si mene ti izgubio"... Voditelji ove kultne emisije na televiziji Pink su osobe koje se kratko predstavljaju kao Sasa i Peja.

- Kako se to potrefilo, bas naslovna strana TV Novosti i promocija novog albuma Nade Topcagic! Evo, ja i Peja smo konstatovali kao muski deo publike da si zaista prelepo izgledala, bas si nas prijatno iznenadila: nova frizura, novi imidz, hvali je voditelj Sasa.

- ...Malo me ovi tregeri stezu, jadikuje Nada.

- Nado, a sad ono kako ti to kazes, voditelj joj upada u rec i nezno je ohrabruje. Gosca urla: "ZAM prodaksn", je l'si to mislio?

- Jesam, jesam... I ono gore, dole...

Topcagiceva sija od zadovoljstva, ponovo urlajuci: "Rukice gore, nogice dole!"

Svi, ukljucujuci clanove orkestra u studiju, padaju u blagi trans. Posle se vec Nada ohrabrila: "Prvo moram da pozdravim svoju manikirku Andjelku Tanaskovic. Rekli ste da mi je lepa frizura pa pozdravljam moju drugaricu Jacu Kapetanovic a najvise se zahvaljujem mojoj kumi Jasminki koja mi je sasila predivnu haljinu i pozdravljam i mnogo se zahvaljujem sminkerki Neni!"

Da bi smirili zvezdu veceri, voditelji su je nagovorili da jos nesto otpeva. Refren buduceg hita glasi: "Rodio se sin, mali gospodin/oko mamino, srce tatino/pamet babina, snaga dedina"...

Modernisticki turbofolk

Bilo bi nezamislivo da u emisiji koja se zove ZAM iliti Zabava miliona, gostuje samo jedna zvezda. Tu je i Saban Saulic, sa svojim saradnikom, predstavlja "dugoocekivani" novi album. Saradnik, vidi se, ima osecaj za meru: "Ja sam prezadovoljan. Kao i uvek pored grande pevaca, uvek je grande sve ostalo." Voditelj dalje pita u istom stilu: "Nova ploca, novi veliki izazov ako je to uopste za tebe izazov?"

- Pa, to je neka ustaljena stvar, mislim nesto sto ja u neku ruku moram svojim poklonicima da svake godine priustim zadovoljstvo, bar onim koji me konzumiraju, koji mene vole... Izbegli smo ovaj modernisticki stil turbo folkova i dizela, ponosan je Saulic.

Posedniku daljinskog upravljaca je lako jer pomocu njega zacas moze iz jednog sna da se prebaci u drugi. Svi televizijski kanali osim siromastvom ogoljenog i beskrajno dosadnog Art kanala, nude pregrst ruzicastih snova.

Na prvom kanalu drzavne televizije domacini "Marketing Ekspresa", Miodrag Popov i Violeta Papic dele bezbroj nagrada pobednicima mini-kvizova. Pored toga, i vickasti su. Na Popova je ocigledno seks skandal u Beloj kuci ostavio duboke tragove. U svakoj emisiji se vulgarno podsmeva americkom predsedniku najavljujuci borbu protiv pusenja. Sve to posle podneva, bas u vreme subotnjeg rucka. Svi njegovi vicevi su ilustrovani, pa se lepo vidi zagnjurena glava Monike Levinski u predsednikov otkopcani slic. U proslonedeljnoj emisiji Miodrag Popov okomio se i na Medlin Olbrajt.

- Madam Olbrajt nema nameru da ode. Ima nagovestaja da je kivna na Bilija Klintona a kazu i da je Klinton nezadovoljan njome. Ne precizira se u kom smislu je nezadovoljan. Sad se pitam: ko bi na ovom svetu vodio s njom ljubav? Ne verujem da bi se takav jos nasao, zacenio se od smeha dobrodusni voditelj ove i nadaleko poznate emisije "Ipak se okrece".

Izbijanje istine

Protekle nedelje ipak je TV Palma bila najzanimljivija. I to ne samo zbog svakonocnih pornica. U emisiji "Dijalog" gostovala je Radmila Visic, zamenica ministra za informisanje u vladi Srbije. Ona je o programu ove stanice, zbog koje je medju beogradskim klincima spontano nastala kletva: "Dabogda ti keva pevala na Palmi", bez uvijanja rekla: "Vi apsolutno standarno drzite nivo i radite na kvalitetu iz dana u dan. Na vasem ekranu ne moze se videti (?!) ni toliko lapsusa, ni toliko gramaticki, ni jezicki neispravnih pitanja kod voditelja"...

Gospodja Visic nije se smela, a ni predomislila, ni posle sledeceg pitanja voditelja i urednika emisije Miodraga Vujovica. Skracena verzija glasi: "Kakav je vas stav o, kako vasa ocena o, poslednjih dana, da l' se nesto promenilo, nesto kad su svetski mediji u pitanju o (pauza), o (pauza - priseca se sav u mukama), o informisanju o (pauza), humanitarnom stanju, polozajem na Kosovu, kad su svetski mediji u pitanju, da li je doslo do promene u smislu izbijanja istine?"

Radmila Visic je, hvaleci Palmu kao zamenik ministra za informisanje, ispoljila cudesno poznavanje novinarskog posla: "Na Palmi se ne moze videti losa predodredjenost voditelja. Da iz vas izvuce nesto novo, da vas pljune ili da pljune gledaoca. Sto se na pojedinim televizijama da videti."

Ovo je ocigledno opustilo voditelja, jer gadosti na TV Palmi nema garantovano, pa je voditelj sledece pitanje razbaruseno formulisao: "Mi smo svedoci da je u ratu u BiH jedan americki gad izmisljanjem logora i silovanja zasluzio i dobio Pulicerovu nagradu. Svedoci smo da je njegov placenik i kolega nemacki gad pokusao da izmisli masovnu grobnicu za Siptare. Mene interesuje ovo pitanje akreditacija", potvrdio je svoju bezazlenost novinarcina Vujovic.

Neofolk kultura

Televizija Pink je ovih dana proslavila cetvrti rodjendan. Za kratko vreme postala je najgledanija televizija u Srbiji, bas zahvaljujuci negovanju emisija poput "Minimaksovizije", ZAM-a, Europinka, soumena Borisa Bizetica i drugih slicnih emisija i autora. Ova televizija svakodnevno propagira lagodan nacin zivota uprkos lako dokazivoj cinjenici da situacija u zemlji nikada nije bila gora. Ekonomski strucnjaci tvrde da je cak 95 odsto gradjana siromasno. Valjda je zbog toga parola ucesnika nedavnog Kongresa JUL-a bila sazeta u recenici "Nije sramota biti siromasan".

Svako sociolosko i kulturolosko istrazivanje publike masovne kulture i njenih proizvoda potvrdjuje da se kroz pesmu, na koncertu, u kafani ili preko medija prozivljava neki drugi, lepsi zivot pun sjaja i lepote. Milena Dragicevic-Sesic, sociolog kulture, napisala je knjigu "Neofolk kultura" posvecenu konzumentima masovne kulture: publici i njenim zvezdama.

- U populistickoj kulturi hedonizam je okrenut zadovoljstvu u obicnim, malim, prizemnim stvarima: kafanskom lumpovanju, upoznavanju pevacica, slavi u mikrosredini. Trenutna drustvena kriza koja i sasvim skoru buducnost cini potpuno neizvesnom, doprinosi potenciranju potrebe da se sto je moguce vise zadovoljstva grcevito iskoristi i trazi u skucenim prostorima svakodnevice. Novokomponovana muzika jeste najblizi i najpogodniji izvor zadovoljstva i emocija", kaze gospodja Dragicevic-Sesic.

Zanimljivo je da su voditelji emisije: Milovan Ilic Minimaks, Vanja Bulic, Suzana Mancic, Sasa i Peja kao i druge njihove kolege, prema istrazivanjima, najpopularnija TV lica, popularnija i od samih zvezda novokomponovane muzike. Nasa sagovornica objasnjava: "Laskanje i podilazenje publici dovedeno je do krajnjih granica. Publika je sada ta koja osim sto imitira, i kreira zvezde."

Formula za postizanje uspeha je jasna. Jedva pismeni i obicno netalentovani voditelji nikada nece dovesti gledaoce u inferioran polozaj.

Ludacko vlastoljublje

- Neproduktivno drustvo bez stila i perspektive upalo je u stupicu fasizacije, neslobode i totalitarizma pa je otud i razumljivo bujanje kica. Nasem drustvu nedostaje elementarna moralnost. Iz tog socijalnog brloga nicu obilni plodovi kica koji se uzima kao paradigma za kreativnu neostvarenost. Ovde dominira vulgarni kic, drastican u svojoj ociglednosti i lepljivosti. Odavno je ovladao masama, otuda on ovde i predstavlja odredjeno zivotno ponasanje koje se manifestuje u svim oblastima naseg zivota, od politike do mode, smatra Ratko Bozovic, sociolog kulture.

I zaista, dok se na jugu zemlje gine, na drugoj strani se rasplamsava kermesijada. Naspram hedonistickog samozaborava i malogradjanskog gubitka mere, sto je nevidjeni cinizam, dogadjaju se pogibije. Ratko Bozovic kaze: "Dijagnoza glasi: gubitak smisla za realnost i neadekvatna percepcija stvarnosti. Postali smo zemlja bez identiteta i bez samouvida. Vlast podrzava bujanje kica, jer je on odrzava, jer se vlastoljublje uspostavilo kao ludacka strast."

U stvari, zamenica ministra informisanja zna o cemu govori hvaleci program jedne a samim tim i svih televizija koje iskazuju otpor prema stvarnosti. Njihov program publici oduzima potencijalno stvaralacku inicijativu i namece pasivnost u ekonomskom, politickom i kulturnom zivotu, slazu se sociolozi.

Ocigledno to nije tajna ni za Zeljka Mitrovica, vlasnika Televizije Pink, visokog funkcionera JUL-a, sada navodno u nemilosti. On se nedavno poverio "Blicu": "Mehanizmi edukacije i kultivisanja naroda su vrlo spori. Ne verujem da time moze i treba da se bavi jedna privatna TV stanica... Kad smo posle nekoliko eksperimenata sa narodnjacima videli sta u medijskom smislu donose, nismo ih ostavljali ni trenutak vise... Tu je drzavna televizija, koja uzima pretplatu, pa prema tome, imaju i obavezu prema narodu da ga prosvecuju."

Ispovest sirotinje

RTS se zaista trudi. U marketinskim blokovima izvesni reformator cije je umetnicko ime Smederevac, reklamira novu plocu "Ispovest sirotinje". Spot cini refren koji se vise puta ponavlja: "Imam samo tri razreda/al me svaka cura gleda/tri razreda vise skole/zato mene cure vole"... Zorica Brunclik, novokomponovana pevacica i funkcionerka JUL-a zaduzena za kulturu ovih dana slavi znacajan jubilej. Spot kojim se on obelezava svakodnevno na RTS-u glasi, otprilike, ovako: "Godinama osporavana, godinama tirazna, godinama nagradjivana, godinama slusana. Godinama postovana i dalje sa vama Zorica Brunclik! Dvadeset godina pesme Zorice Brunclik PGP RTS."

Ova kulturna radnica u emisiji "Marketing Ekspres" je otpevala "Pored tebe zelela sam pravu ljubav, nevero/zasto si me ti za srce ujeo"...

Sto se Pinka tice, poslednje dve nedelje primecen je znacajan pomak. Neponovljiva Ruska Jakic u svojoj emisiji "Ljubav i moda" osim sto oko sebe siri glamur tipa "bili smo na lepom putovanju po pozivu 'Tifani prodaksna' iz Cacka i krenuli putem Beograd, Ljig, Cacak, Gornji Milanovac, Uzice", ne bezi vise od aktuelnih problema. Pre dve nedelje ozbiljno se pozabavila kosovskom krizom. Ona je sa Miroslavom Lazanskim, vojno-politickim komentatorom, hrabro zagrebala po najbolnijem pitanju za naciju "primetila sam da vojnici imaju sjajne uniforme", i potencijalnim odlaskom "lepe, pametne i nadarene Jelene Karleuse na Kosovo".

Zeni se ocigledno dopalo sto je u svojim ranim godinama pocela da se suocava sa stvarnoscu, pa se u sledecoj emisiji zabrinuto poverila gledaocima: "Zaista se pitam sa velikom zabrinutoscu gde su ti ljudi kojima smo se nekada divili i koji su za mene licno, mozda ce me neko zbog toga optuziti, bili veoma uvazeni: to su knjizevnici, glumci, slikari, vajari, neki svet koji je ostavio trag u ovoj nasoj stvarnosti?"

Ko truje narod?

Tu se Ruska, medjutim, nije zaustavila. Ona je novinarsku gromadu "Hupera" Ivanu Patakovic pitala: "Da li je, po vama, novinarstvo degradiralo?"

Ivana se, naravno, nije dvoumila. "Nazalost, jeste", rekla je i podvukla kako joj najvise smetaju voditelji koji gledaocima saopstavaju koji ih je butik obukao.

Ocigledno uvredjena, Ruska je odgovorila pitanjem: "A da li ti mislis da je to mnogo, recimo, bezazlenije nego ono novinarstvo koje se pojavljuje da bi trovalo narod? Postoje novine koje izazivaju, po meni, nesrece, postoje novinari koji se bave neproverenim informacijama mnogo drasticnijim nego gde su se obukli. Da li ti mislis da je to jedna vrsta ozbiljnog, nazovimo ga politickog novinarstva, u vremenu u kome mi zivimo, koje nije nimalo naivno a da postoje ljudi koji, cini mi se, namerno truju", tako je pitala i presudila na ivici blagog nervnog sloma Ruska Jakic. Ovog puta pretnje bombardovanjem nisu po obicaju ostavile ravnodusnim ovu uciteljicu novinarstva sa Pinka.

Ali, uz nadu da se nece uvrediti, Ruska nije nikakav parametar. Ostale njene mnogobrojne kolege su i dalje prepustene lumperajci koju nam sirokogrudo serviraju. Tako potvrdjuju definiciju kica jer on, u stvari, iskljucuje "prisustvo stvarnosti".

Dragan Popadic, socijalni psiholog, iznosi zanimljivu tezu po kojoj prezentacija paralelne stvarnosti "mozda nije samo rezultat propagande, vec malo odlepljivanja od realnosti elite koja ne vidi dalje od svog nosa pa misli da i ostali zive poput nje".

O novoj eliti, prema recima naseg sagovornika, najbolje govori privid koji nam serviraju: "Ovde je taj privid, dakle, ono sto se namece kao vrednost, nesto sto je apsurdno obesmisljen nacin zivota. Zivot pun neke primitivne zabave, bahatosti, uzivanja u lakom bogacenju sto se prihvata bez ikakvog ustrucavanja kao zivot kakvom treba teziti."

Istrazivanja pokazuju da konzumenti neofolk kulture masovno ucestvuju u igrama na srecu. Zelja im je da i oni jednog dana postanu deo treperave ruzicaste druzine: citdz, jedri, vitki, osuncani, nasminkani, izmasirani, naparfemisani, nauljani, uglancani, upakovani u arman i krpice kako bi mogli da utonu u najnoviji slogan Jelene Karleuse: "Najvise volim dijamante, to su mi najbolji drugovi..."

MARIJANA MILOSAVLJEVIC



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.