2492, OKTOBAR 1 1998

KO TO TAMO PEVA

BORA DJORDJEVIC I DVE DECENIJE "RIBLJE CORBE"

Institucije sistema trude se da ostanu trezne i kada se ponasaju pijano: ostaju, uglavnom, u stanju obamrlosti. Zato Bora Djordjevic sa svojom Partijom obicnih pijanaca (POP) i nije mogao da prodje kroz institucije sistema, nego se oslonio na sire narodne slojeve i iskrene sledbenike partijskog programa. Takvih je u Srbiji dovoljno...

Kao politicar, sa stabilnim clanstvom i agilnim aktivistima, imao je velike ambicije: kandidovao se za poslanika da bi rovario iznutra! Nije prosao. Zatim je nameravao da postane predsednik opstine Palilula: prvo bi sebi dodelio veci stan - "tako se i dosad radilo" - i malo bi sredio Televiziju Beograd koja se nalazi na opstinskoj teritoriji. Zatim bi denacionalizovao sve kafane - "da kao ljudi pijemo kod privatnika".

- Pijem iz ubedjenja - govorio je u predizbornoj kampanji, verujuci da su pijanci vezivno tkivo medju obicnim ljudima, medjutim, ponovno nije prosao.

Onda su - karakteristicno za srpsku opoziciju - nastale razmirice u Partiji. Pocepali su se! Bora Djordjevic se zalio: "Vec dve godine pijem samo pivo, pa ostrascena desnica u stranci hoce da me smeni!" Opredelio se za pivo posle malog poremecaja metabolizma. Protivnici u stranci uhvatili su se statuta koji dozvoljava i trezvenjacima da budu clanovi, ali takvima nema mesta u rukovodecem kadru.

Ozlojedjen kao covek i lider, sastavio je pesmicu koja je usla u narod:

Vi znate iz hemije

Suzavac je gas

U mene se kunite

Volim i ja vas.

Bezao je u samoironiju i u pivo, i kao da mu je bilo malo lakse...

Pivo je pio, o lozi sanjao:

- Lozu obozavam, ali vec posle dve-tri casice pobrljavim.

Borislav Bora Djordjevic rodjen je 1952. godine u Cacku, ali u casu rodjenja nije ni slutio da ce postati slavan. Slave se domogao tek kada je pre tacno dvadeset godina formirao "Riblju corbu" i poneo nadimak Bora Corba. Kao kantautor, umetnik i knjizevnik, okitio se laskavim priznanjima Pevac godine i Lajavac godine. Oprobao se i kao rezervni golman fudbalskog kluba "Pekar".

Njegov angazovani rok ustalasao je tzv. prethodnu Jugoslaviju; govorio je sta misli gotovo onoliko koliko i ceo disidentski Beograd:

- Ne smatram da sam imao neke probleme zbog istine koju nikad nisam prestao da jurim. Bio sam dva puta na sudjenju, u Novom Beogradu i u Crnoj Gori, i oba puta sam oslobodjen, jer pravda uvek pobedjuje krivdu, kao sto je prikazano u americkim filmovima uz koje sam rastao.

Zabranjen je, ipak, bio. Vise puta:

- I sada sam u neku ruku zabranjen covek. Nema me na prvom, drugom, trecem, cetvrtom itd. kanalu RTS i satelitima... sto me ne pogadja, jer ovako me manje gnjave...

U angazovanom roku se psuje. Zasto i Bora, kao vaspitan covek, psuje u poeziji i u prozi?

- Mislim da mladi danas brzo odrastaju i da od mene nece cuti nista vise od onog sto vec znaju... Zivot je takav i ono lose nije moguce deci sakriti ni zabraniti...

Angazovanim rokom zaradio je stan i cir.

Iz te frustracije, cira naime, nastalo je pesnicko pitanje:

Ali ko to tamo peva:

leva, leva, leva, leva!

Do haosa i rasula,

sve nas vodi baba Jula.

(Leva, leva! - pevao je Majakovski. Posle se ubio).

Iz iste frustracije nikao je i POP:

- Ta stranka je nastala u skladu sa razvojem visepartijskog zivota u Beogradu, i to je moj odgovor njima. Za razliku od njihove partije, ova moja ima program, po njemu istinski radi, i, sto je najvaznije, ima nebrojeno mnogo iskrenih sledbenika...

Sta je poenta:

Kad popijem sedam loza,

odmah s nekim moram da se potucem.

Uhvati me velika nervoza,

a zbog krvi posle se presvucem.

Kao stranka, kaze, laviraju izmedju ozbiljnog i neozbiljnog. Ne valja ni kad je Partija suvise ozbiljna, ne valja ni kad postane suvise neozbiljna. Osnivanje Vlade u hladu bio je pun pogodak. Reagovali su munjevito, tvrdi Bora Corba, i Sainovic je morao da ode.

- Mi hocemo da branimo bas onog obicnog coveka, jer akcenat nije na pijancima, pice je samo tecna baza koja nas spaja. Akcenat je na onom obicnih...

Ako i samoj ideji POP-a dozvoljava neozbiljnost, angazovanom roku ne dozvoljava:

- Uvek moram da se opredelim za ili protiv. Uostalom, rok n' rol moze da prenosi bilo kakve poruke, pa i politicke. Ja sam za te poruke odgovoran, jer znam da mlade ne ucim losim stvarima. Politika ih tome uci. A ja, ako kroz pesmu kazem i neki svoj politicki stav, odnosno, kada kazem "danas nema mleka/ danas nema hleba/ danas jedi govna/ mozda tako treba" - to je vrlo jasna politicka poruka, ali i vrlo jasno cinjenicko stanje. Ja ljude ne lazem.

Tako je govorio Bora Djordjevic u prvih dvadeset godina postojanja "Riblje corbe".

Bora Djordjevic jos ima rec...



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.