2494, OKTOBAR 15 1998

JUNACI NASEG DOBA

PARTNERSTVO ZA MIR

Savezni sekretar za informisanje Goran Matic zna sta treba da kaze, dok republicki, Vucic, potpisuje zabrane

Bas kad je Cotric posetio Mionicu, gde se zadrzao u duzem prijateljskom razgovoru sa postradalima, Milosevic i Holbruk postigli su sporazum; bombardovanja nece biti. Ovim dogadjajima Studio B dao je ravnopravan tretman, u skladu sa svojom uredjivackom politikom i osecanjem za meru. Cotric je zadovoljan, Kojadinovic je odahnuo.

Ni Goran Matic nema primedbi.

Sacuvali smo suverenitet, teritorijalni integritet i dostojanstvo zemlje, zasta se i narod svojim odlucnim "ne" izjasnio na referendumu. Holbruk nije imao sansi, nece nama tudja ruka da upravlja!

I Kina je za teritorijalni integritet SRJ, saopstio je Goran Matic, savezni sekretar za informisanje i clan JUL-a, posto je primio delegaciju Svekineskog udruzenja novinara. "Jos jednom dokazujemo da je nas sistem demokratski i slobodan, i da svi oni koji zele da se bave informisanjem... mogu slobodno da oblikuju svoj rad i odnos u nasoj zemlji i sistemu", rekao je prilikom potpisivanja ugovora o frekvencijama sa 40 radio i TV stanica.

Zatim su, na osnovu clana 9, a u vezi sa clanom 7. Uredbe o posebnim merama u uslovima pretnji oruzanim napadima NATO pakta nasoj zemlji, zabranjeni listovi "Danas" i "Dnevni Telegraf", racunajuci od 10 casova dana 13. oktobra 1998. godine, zbog sirenja straha, panike i defetizma, suprotno zakljuccima Savezne skupstine i Narodne skupstine Republike Srbije, u kojima je osudjen defetizam.

Resenje je potpisao republicki ministar informisanja Aleksandar Vucic upravo u casu kad je nasa zemlja, preko Slobodana Milosevica, sacuvala suverenitet, teritorijalni integritet i licno dostojanstvo!

Radikali, dakle, rade za JUL; jastreb Vucic za goluba Matica. Matic ostaje nevin i mekan, JUL takodje.

Kad se razvrgne koalicija narodnog jedinstva, ostace samo Vucicev potpis. Kao civilizovana grupacija, cista pred istorijom, JUL ce da povuce Vuciceve odluke. Onda ce da preuzme Univerzitet, uz satanizaciju radikalskih dekana koji su naneli nemerljivu stetu ulasku u 21. vek!

Ovo nije defetizam na osnovu clana 9. a u vezi sa clanom 7, ovo je rezultat analize ekipe strucnjaka u Makedonskoj 32.

U JUL i u Saveznu vladu Goran Matic dosao je iz Sremske Mitrovice, tamo je imao radio.

Jednom je i nasa malenkost primljena kod sekretara Matica. Tom prilikom sekretar Matic je izjavio: "Pojedini novinari ne prenose, vec kreiraju dogadjaje". Caskalo se o Sremskoj Mitrovici, o perspektivama radio difuzije u svetlu razvoja elektronske tehnologije, s posebnim osvrtom na lokalne medije i mogucnost zarade.

Sve u svemu, prijatan covek, na kraju nudi viski.

Zato nasa malenkost veruje da sekretar Matic (u zvanicnoj formi) ne govori ono sto misli, nego ono sto treba. Mlad i perspektivan, zna kako treba. Ne vraca mu se, sluti nasa malenkost, u Sremsku Mitrovicu...

Matic je, veli, citao Orvela i narocito mu se dopada roman "1984" u kome autor pise o cenzuri koja ispravlja proslost, koriguje sadasnjost, a sve to da bi se i buducnost oblikovala prema utvrdjenom scenariju.

To, medjutim, cini i clan 9. u vezi sa clanom 7.

Velika zasluga Gorana Matica je otkrice, koje mu ucvrscuje poziciju, da se za 300 do 500 hiljada dolara moze kupiti odluka americkog Kongresa, koja docnije postaje osnov za odluku Ujedinjenih nacija!

Pitanje je sad: ako stvari tako stoje, zasto smo toliko stedljivi? Samo za sumu za koju je optuzen Nenad Djordjevic moglo se kupiti deset odluka americkog Kongresa i poraziti dobar deo Partnerstva za mir! Bez Rusije, bez Belorusije!

Nasoj zemlji su poslednjih nekoliko godina bile upucivane kritike u pogledu slobode i objektivnosti informisanja, ali je ocigledno da je Jugoslavija daleko iznad standarda koji vaze u svetu, otkrio je Matic i za planetarnu konfuziju optuzio Moniku Levinski. Lazu, zemljo moja, klice Matic, da bi sakrili niz gluposti u svojim zemljama - recimo, da sakriju slucaj Monike Levinski i britanske probleme u ekonomiji i zaposljavanju!

Nasa malenkost se mrsti - ako joj je dozvoljeno da i to kaze - kada neko ko pretenduje da bude ozbiljan politicar govori o problemima u ekonomiji i zaposljavanju zapadno od linije Karlobag - Ogulin - Virovitica!

Kao politicar-vizionar, savezni sekretar Goran Matic davno je najavio clanove 9. i 7: "Oni koji se stalno pozivaju na nacela Zapada u informisanju bice zateceni umanjenjem prava ukoliko ih dosledno primenimo, jer ce se sresti sa obavezama za izgovorenu rec".

I da bi ublazio tezinu prorocanstva, pohvalio je bransu: "Uloga novinara, kada se radi o informisanju, znacajnija je i od uloge politicara i svih drugih drustvenih cinilaca".

Tanjug je, po Maticu, nacionalno blago, kao i crvena "Borba" sa Zivoradom Djordjevicem na celu.

JUL je, po Maticu, na poslednjim izborima osvojio 17 odsto glasova ukupnog birackog tela!

Dopalo se to nekome ili ne, Matic zna sta treba da kaze. I to se nekome dopada!

Jedan rebus, pak, ostaje neresen: ako je neposredna ratna opasnost prosla, Uredbu bi, kako je obecano, trebalo povuci, a ako nije prosla, jer se Uredba ne povlaci, onda nas neko obmanjuje da je prosla!

Na ovom primeru se vidi kako i logika zna da bude komplikovana.

Logika se, drzim, ne moze tretirati na osnovu clana 9. a u vezi sa clanom 7.



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.