2495, OKTOBAR 22 1998

PO NOVOM ZAKONU

STA JE DR NENAD DJORDJEVIC REKAO NA SUDU O BORCIMA PROTIV INFORMATIVNE LAZI

Novi Zakon o informisanju usvojen je uz neprestane upadice i neobrazlozene viceve dr Vojislava Seselja, potpredsednika Vlade Srbije, koji je zaboravio da je u Skupstini, pa se opustio kao da je u Vladi. Tim povodom ministar pravde Dragoljub Jankovic porucio nam je da skupljamo pare u cetvrtak ili u petak, da bismo kaznu platili u ponedeljak, ukoliko slutimo da cemo, po novom Zakonu, da zgresimo u subotu ili u nedelju!

Ni dr Milovana Bojica iz JUL-a, takodje potpredsednika, ova pobeda progresivnih snaga nije ostavila ravnodusnim:

- Ijao, zabranili vam da lazete! - kliktala je u kuloarima najnovija zvezda ovdasnjeg politickog neba, dakle Bojic. Pre toga, u raspravi, dr Bojic nas je sazaljevao sto, po novom Zakonu, gubimo unosan posao i dobru deviznu ipslatu!?

- I bubreg u loju moze da ima kamen! - zakljucio je ovaj strucnjak za kardiovaskularne bolesti.

Tek je akribicni Zeljko Simic otkrio kako to da dr Bojic suvereno vlada materijom: dr Bojic je, veli mr Simic, i sa "onim Majlsom razgovarao o ovom zakonu". Poslovicno misaon, mr Simic je dodao da su "novine autoritarno zavisne od centara moci" i predlozio da "temeljnim iscitavanjem" shvatimo da je novi Zakon "prekretnicki".

Nije proslo ni deset minuta, a mr Simic je postao ministar. Dali mu kulturu.

Sa svojom levom kompanijom koja je uzela ucesca, Milovan Bojic bi, za to sto je rekao u raspravi, morao da plati tesku globu - kad bi se Zakon o informisanju i na njega, i na njih, primenjivao.

Stampi je, po novom Zakonu, pametnije da cuti kako bi objektivno informisala narod.

Bice i manje afera; zakon ne dozvoljava da se na svoju ruku istrazuje koliko je ko ukrao, dok vlast ne odluci da je neko nesto ukrao.

Pao je Univerzitet, pala je i stampa; JUL se mazno smeje Seseljevim vicevima, moze opet da im zatreba...

Po usvajanju novog Zakona, clanovi Vlade narodnog jedinstva, kao i poslanici-usvojitelji, kolektivno su posetili Sajam knjiga.

Perspektivno gledano, odzvonilo je i nasoj malenkosti. Para nema da placa slobodu izrazavanja. Dosad je, po Bojicu, bila bubreg u loju, odsad ce, po novom Zakonu, da tuca kamen (u bubregu?)! Neka ministar Vucic sedne i pise, pod tim uslovima. Oni, to jest radikali, ne upadaju u tudju privatnost, ne prete neistomisljenicima, ne iznose neproverene informacije i ne raspiruju nacionalnu mrznju - biranim recima!

Lukavo se, pak, nasa malenkost dosetila da iskoristi kratko rastojanje do objavljivanja novog Zakona u Sluzbenom glasniku i da iz tudjeg izvora ("Vreme", br. 416 i 417) prenese sta je prvooptuzeni Nenad Djordjevic izjavio, u svojoj odbrani, o doktoru Bojicu i doktorki Milicevic, uzmimo samo njih.

Dr Nenad Djordjevic, bogatas, bivsi policajac, osnivac, darodavac (poklonio JUL-u vilu), visoki rukovodilac i meksi reformista JUL-a, uhapsen je na ulici, u tri popodne, u prisustvu naroda - da bi bio ponizen - pod optuzbom da je, kao direktor Zavoda za zdravstvenu zastitu Srbije, zloupotrebio polozaj i zdravstveni fond ostetio za deset miliona dolara. Kad su Djordjevica izvukli iz dzipa i strpali u zatvor, dr Milovan Bojic je izjavio: "Hapsenje Nenada Djordjevica samo pokazuje da u ovoj zemlji niko nije nedodirljiv". A ministarka zdravlja Leposava Milicevic: "Pokretanjem postupka za smenjivanje Nenada Djordjevica sa mesta direktora Zavoda za zdravstveno osiguranje, ja sam uradila svoj posao, a sada je red na druge organe da odrade svoj".

Ono sto je, s druge strane, rekao Nenad Djordjevic, bez obzira kakav je on licno, svrstava ga u retke junake naseg doba, jer se usudio da kaze i ovo:

- U procesu ugovaranja finansiranja zdravstvenih ustanova Institut za kardiovaskularne bolesti na Dedinju ciji je direktor Milovan Bojic, sadasnji potpredsednik Vlade Republike Srbije, dobio je dva puta vise sredstava nego sto mu to pripada po kriterijumima Zavoda i to po nalogu gospodje ministarke. Zasto? Zato da bi se pokrili troskovi nenamenskog koriscenja sredstava kao i enormno veliki licni dohoci koji se kroz razne modalitete isplacuju na njegovom Institutu i iznose i do 10 000 DEM mesecno. Sadasnji potpredsednik Vlade Srbije u funkciji direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti sa svim manirima uspesnog coveka vozio je sluzbeni Audi 8, (cena 150 000 DEM bez carine), kabinet mu je opremljen najskupljim namestajem, pored sekretarice ima sefa kabineta, a sve to o trosku Zavoda i osiguranika. On je bio pravi menadzer, kupovao opremu 30 - 40 posto skuplju, sanitetski materijal - valule i oksigenatore - placao je umesto 3 000 - 3 500 DEM isto toliko u dolarima, sto je samo 81 odsto vise.

I o Leposavi Milicevic kratko: "Gospodja ministarka je u razgovorima sa gospodinom Adizesom od njega trazila 3 000 000 dolara, odnosno onu razliku koju sam ja umanjio od 42 000 000 dolara na 39 000 000 dolara. Ona mu je rekla da se Ugovor nece realizovati ako ona ne dobije taj novac. Sto se i obistinilo. Mislim da ovo pitanje moze biti od interesa za rad tuzilastva.

Zasto te lazi niko ne demantuje?

Ovo je preneto iz tudjeg izvora.

Sluzbeni list upravo je izisao iz stampe.

Ako neko i dalje pise ostro, to znaci da se raspitao.

Dovidjenja, po novom Zakonu!



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.