2496, OKTOBAR 29 1998

REPUBLIKA SRPSKA

DANAJSKI DAROVI
Vreme je da se prema rezultatima izbora konstituise parlament i formira vlada. Da li je to medju Srbima 
teze i od samih izbora?

Samo nekoliko dana dijeli parlamentarne stranke u RS od konstitutivne sjednice Narodne skupstine, a nema dogovora oko diobe parlamentarne i izvrsne vlasti. Dve koalicije stranaka iz RS, ciji izborni rezultati daju parlamentarnu vecinu i mogucnost konstituisanja vlasti bez uticaja stranaka iz Federacije BiH, nisu u pregovorima makle od pocetka.

Koalicija srpskih patriotskih stranaka u RS, kako sebe nazivaju Srpska demokratska stranka (SDS), Srpska radikalna stranka (SRS) i Srpska koalicija za Republiku Srpsku (SK RS) ponudila je koaliciji "Sloga", koju cine socijalisti, Dodikovi socijaldemokrati i Srpski narodni savez Biljane Plavsic, formiranje patriotskog bloka unutar kojeg bi se izvrsila podjela funkcija saglasno broju osvojenih skupstinskih mandata. Predlog je deset dana prije zakazane skupstinske sjednice javno objelodanio Predrag Lazarevic, prvi covjek SKRS, treceg partnera "patriotske koalicije".

Odgovor nije uslijedio, ali dogadjanja iza scene najavljuju da se o njemu nece ni razgovarati. Izjave medjunarodnih zvanicnika, koji su defilovali kroz Banjaluku ovih dana, najavljuju potpuno iskljucenje SDS-a, radikala i SK RS iz drzavne vlasti. Prvo je, odmah sa skidanjem sa liste prvog covjeka SDS-a Dragana Cavica, na adresu SDS-a iz Vasingtona dosla ocjena da ova stranka dokazuje da nije "zrela za demokratske procese", da bi nakon toga Karlos Vestendorp, visoki predstavnik za BiH, prilikom poslednje posete Banjaluci, izjavio da bi koalicija "Sloga" trebalo da dobije mogucnost da ponovo formira vladu. "Svaka druga alternativa nece dobiti podrsku medjunarodne zajednice", bio je jasan Vestendorp.

Otvorenu podrsku koaliciji "Sloga" i premijeru Dodiku pruzio je nakon toga u Banjaluci i Robert Gelbard, specijalni americki izaslanik za Balkan, otkazavsi istog dana susret sa novoizabranim predsjednikom RS Nikolom Poplasenom.

Po starom

U medjuvremenu se na politickoj pozornici, iza spustenih zavesa, vodila bitka za pridobijanje poslanika malih stranaka. Koalicija "Sloga" je uspjela da pridobije Radikalnu stranku RS iz Bijeljine, na cijem celu je Mirko Radovanovic, i Koaliciju za kralja i otadzbinu, koju predvodi Dubravko Prstojevic. Na ovaj nacin obe koalicije su "uknjizile" po 32 poslanicka mandata i izravnale argumente za parlamentarna nadmudrivanja o tome ko ima vece pravo na predlaganje mandatara.

Izvor NIN-a iz politickog vrha "Sloge" tvrdi da ce se rasplet odvijati po vec vidjenom scenariju. "Sloga" ce preko medjunarodnih posrednika obezbijediti skupstinsku podrsku parlamentarnih stranaka iz Federacije BiH i konstituisati skupstinske organe uzimanjem svih funkcija. Prema istom izvoru, na celu Narodne skupstine ostace socijalista Petar Djokic, dok ce potpredsjednicka mjesta biti ponudjena socijaldemokratima premijera Dodika i Radikalnoj stranci RS. Cijena pristupanja "Slozi" Koalicije za kralja i otadzbinu mogla bi biti mjesto generalnog sekretara za pravnika Dubravka Prstojevica, lidera ove koalicije. Srpski narodni savez Biljane Plavsic dobice mjesto kopredsjedavajuceg Ministarskog vijeca i tu duznost bi obavljao njegov potpredsjednik Svetozar Mihajlovic.

Nakon "osvajanja" parlamenta "Sloga" ide na "zauzimanje" izvrsne vlasti. Novoizabrana Narodna skupstina dala bi specijalni mandat za vrsenje izvrsne vlasti postojecoj vladi premijera Dodika i time legalizovala kontinuitet. Predlog mandatara vlade predsjednika Republike Nikole Poplasena po istom scenariju ne bi dobio potrebnu skupstinsku vecinu, sto bi izazvalo parlamentarnu krizu i raspisivanje vanrednih izbora nakon tri neuspjela pokusaja izbora premijera.

Ovakav rasplet dogadjaja nedavno je najavio i premijer Milorad Dodik u intervjuu nedeljniku "Panorama": "Ili ce Poplasen predloziti mene za mandatara, ili ce nastupiti ustavna kriza",

Na njegovu izjavu reagovao je Dragan Cavic, potpredsjednik SDS, nazvavsi je neozbiljnom i neodgovornom. "On mozda vec sada ima obezbijedjena 42 poslanicka mandata kojim ce se usprotiviti svakom predlogu po kome on nije mandatar", konstatuje Cavic, ocigledno svjestan cinjenice da koalicija "Sloga" ima podrsku parlamentarnih stranaka iz Federacije BiH.

Raskoli?

Logika ove varijante ne moze zaobici pitanje: sta u ovakvom dilu dobijaju stranke iz Federacije BiH? Prema nasem izvoru, na njih je bio izvrsen pritisak da ovaj puta odustanu od zahtjeva za participiranje u diobi parlamentarne i izvrsne vlasti. Posto je medjunarodna zajednica nakon analize izbornih rezultata procijenila da bi njihov ulazak u strukturu vlasti izvrsio jos vecu homogenizaciju nacionalista i tako obezvrijedio njihovu dugogodisnju "strategiju demokratizacije".

Uvjeravani da i bez toga imaju odlucujucu ulogu u parlamentu RS, u Koaliciji za demokratsku i cjelovitu BiH, u kojoj je odlucujuca uloga Izetbegoviceve SDA, prvobitno su zahtjev medjunarodne zajednice prihvatili, ali je ovih dana iz diplomatskih kanala procurila vijest da se od pristanka odustalo. Iz Sarajeva je u Banjaluku stigao zahtjev za dva ministarska i dva potpredsjednicka mjesta (parlament i vlada). Sarajevski mediji prenijeli su izjavu Safeta Bice, potpredsjednika Narodne skupstine RS, prema kojoj Koalicija trazi mjesta ministara za pravosudje i izbjeglice, te mjesta zamjenika ministara unutrasnjih poslova i prostornog uredjenja. Ovdasnji poznavaoci politickih prilika ne vjeruju da se radi o dodatnom utvrdjivanju pazara i postavljaju pitanje zasto bi Bosnjaci podrzavali vlast koja za svoju kooperativnost sa medjunarodnom zajednicom trazi da Brcko ostane u RS.

I prije ovog obrta, varijanta sa neformalnom koalicijom sa strankama iz Federacije BiH unijela je uznemirenje izmedju koalicionih partnera "Sloge". Najvisi partijski organi ovih stranaka posljednjih dana raspravljaju o tome iza zatvorenih vrata, a vijesti koje cure u javnost ne iskljucuju mogucnost ostrih unutarstranackih raskola. Izvor blizak SNS-u tvrdi da su neki poslanici najavili glasanje suprotno dogovoru lidera "Sloge" ukoliko se ostane u varijanti "sa Bosnjacima".

Na muci se nasla i medjunarodna zajednica. Sa srpske strane stizu prigovori da instaliranje bosnjackih nacionalista u drzavne organe RS za Izetbegovica znaci uspjeh njegove unitaristicke politike, sto ce mu ponovo donijeti plebiscitarnu podrsku na sljedecim izborima. Postavlja se, dakle, pitanje kako rusiti nacionalisticke stranke u Federaciji BiH, a istovremeno im jacati poziciju u RS.

Vijesti iz Sarajeva unijele su potpunu neizvjesnost u ishod konstituirajuce sjednice parlamenta RS. Bez izuzetka se medju Srbima vjeruje da zahtjev za participaciju u obe vlasti nije dosao bez znanja mocnih medjunarodnih posrednika. I postavlja se pitanje kolika ce se cijena platiti u posljednjem dijeljenju karata.

Branko Peric

NIN JE VASA TRADICIJA!

ISKORISTITE MOGUCNOST I PREPLATITE SE ZA NIN!

GODISNjA PRETPLATA ZA INOSTRANSTVO

dostava obicnom postom 270,00 DEM

dostava avionskom postom 420,00 DEM

ili protivvrednost ostalih valuta

Pretplata se vrsi preko DEUTSCHE BANK AG Frankfurt/M (BLZ 500 700 10)

na racun EKSIM BANKE,

Beograd, br.935 92 58 u korist NIN, Cetinjska 1,

11000 Beograd, Jugoslavija

NIN SE CITA I CUVA!



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.