2500, NOVEMBAR 27 1998

ISKISENA ISTORIJA

KALENDAR ZA GODINE KOJE SU PROSLE
Najpoznatiji zivi srpski komediograf odlucio je da se 
poigra datumima i cinjenicama proslosti kako bi zaklirio: 
"Otkricima nema kraja, unapred i unazad". 
Knjiga - kalendar, raskosno opremljena, pojavljuje se pod 
znakom "Stubova kulture"

JANUAR

12. 1. 1906. Austro-Ugarska zabranjuje uvoz mesa i stoke iz Srbije. Austro-Ugarske vise nema (?), ali zabrana vazi i danas (!).

14. 1. 1940. Ogrnut samo kapom i platnom, Gandi pise moleci za mir. Pisao je drzavnicima "ogrnutim" pancirima i blindiranim kolima. Ubijen je na prasnjavom putu, bosonog. Ubili su ga oni kojima su njegova pisma stigla, ali ih oni nisu procitali; nisu imali vremena, ratovali su ili su bili nepismeni.

25. 1. 1944. Poceo Svetosavski kongres u selu Ba. Od tolikih srpskih sela sa dugim imenima ucesnici su se okupili u selu sa dva slova. Ime "kratkog sela" bilo je izgleda sudbonosno.

15. 1. 1945. Pocinje prolece u Jugoslaviji. Josip Broz Tito, pri picu, gledajuci kroz prozor otetog dvora, rekao je: "Kakav divan prolecni dan." Neko je to cuo i preneo partijskom vrhu koji je jednoglasno odlucio da prolece pocinje kad je Tito primetio.
FEBRUAR

28. 2. 1956. Forester patentirao bazicnu memoriju kompjutera. Dvadeset sedmog aprila 1998. godine kalifornijski hakeri su uhvatili Forestera preko Interneta kako sedi na jednom oblaku i place.

17. 2. 1997. Slavoljub Bakic, zvani Sava Smudj, ribolovac iz sela Grabovca, resio je da "pojaca" ulov ribe; umesto stapova i mreza, u reku je "pustio" struju iz agregata. Strujni udar je osamutio i na povrsinu izbacio samo belu ribu. Racunajuci da ce veci napon struje "povuci" sa dna reke i veliku ribu, "skinuo" je struju sa dalekovoda i kabl bacio u reku. Posle strasnog udara, po povrsini su zaplovili i somovi. Plaseci se da ce brza voda odneti "ulov", utrcao je u reku i - sutradan su ga nasli 20 kilometara nizvodno, na pescanom sprudu, sa somom od 68 kilograma u narucju. Bio je to Slavoljubov najveci ulov.
MART

22. 3. 1903. Braca Rajt podnela zahtev za zastitu patenta aviona. Kod nas su avion nazvali "jeroplan" i "masina laksa od vazduha". Inace, avioni lete sagorevajuci kerozin i energiju putnika koji ne zele da "masina" padne.

1. 3. 1912. Kapetan Albert Berk iz Dzeferson Bereksa postao prvi padobranac iz aviona u letu. Prilikom jednog od narednih skokova avion je sleteo, a kapetan Berk jos uvek leti. Berkovi potomci i danas kad vide da nesto leti pomisle: "Mozda je to deda Dzeferson."

7. 3 1912. Roal Amundsen objavio otkrice Juznog pola. To je bilo takoreci "juce", a otkrice je izazvalo senzaciju i nevericu. Da je tih dana neko rekao da ce za 50 i nesto godina covek sleteti na Mesec, zavrsio bi u ludnici, najmanje. A kad bi neko danas ustvrdio da ce za 50 godina neki ljudi iz svemira sleteti na planetu Zemlju da nas "otkriju" i malo porobe...

Otkricima nema kraja, unapred i unazad.

25. 3. 1941. Jugoslovenska vlada potpisala pristupanje Trojnom paktu. Da ga engleska obavestajna sluzba nije "raskinula", bilo bi nas milion vise i bili bismo medju "porazenim" i najrazvijenijim zemljama na svetu. Ali ko bi to znao 25. 3. 1941. godine.

5. 3. 1946. Vinston Cercil prvi put pomenuo izraz "gvozdena zavesa". Gospodin s tompusom ostao je upamcen kao jedan od najvecih rezisera istorije 20. veka. Od spustanja njegove gvozdene zavese koja nam je pala na glavu nismo se nikad oporavili, a pitanje je da li ce se zavesa ikad podici.

4. 3. 1950. U Njujorku premijerno prikazan dugometrazni crtani film "Pepeljuga". U FNRJ "odlozeno" je prikazivanje filma zbog pojave mladog i lepog princa. E da je cipelicu pronasao mladi i lepi partijski sekretar Okruznog komiteta...

5. 3. 1953. Umro Staljin. Malo morgen!

9. 3. 1974. Dvadeset devet godina posto je zavrsen Drugi svetski rat predao se poslednji japanski vojnik na Filipinima ne znajuci da je rat zavrsen. Posle silnih pregleda, ispitivanja i lecenja, nesrecni vojnik je ustanovio, gledajuci ratove sirom planete u direktnim TV prenosima, da ga uzalud lece, jer Drugi svetski rat nikad nije bio zavrsen. Na njegove oci ubedjivali su ga da je 29 godina ziveo u zabludi i da je u svetu mir. Vojnik je lekare slusao, a kad je izasao iz bolnice, uplatio je turisticki boravak na Filipinima, da se malo odmori od rata i mira.

9. 3. 1991. U Beogradu odrzane prve velike antikomunisticke demonstracije posle Drugog svetskog rata. "Ostatak Srbije" cekao rezultat demonstracija ne bi li se opredelio za pobednika.

11. 3. 1991. Terazijska cesma. Sto hiljada nezaposlenih mladih ljudi, studenata i ucenika ocekuju da se u Srbiji konacno "dogodi" sloboda. Sloboda koja se pise bez N.

25. 3. 1992. Sovjetski astronaut Sergej Krikalev posle 10 meseci provedenih u svemirskoj stanici "Mir", bez kontakta sa zemljom, uspesno se vratio iz kosmosa. Kada se vratio, nije mogao da veruje da SSSR vise ne postoji. Odleteo je kao sovjetski kosmonaut, a sleteo kao ruski. Sergej Krikelev je, pre leta, bio ubedjen da ce u svemiru videti i doziveti cuda. Kad je izasao iz kapsule i hteo da isprica sta je video Gore, rekli su mu sta se u medjuvremenu desilo Dole. Sergej je seo na prvu stolicu i rekao, vise za sebe: "Zanimljivije bi mi bilo da sam 10 meseci u Moskvi vozio bicikl."
APRIL

6. 4. 1941. Nemacka avijacija bombardovala Beograd. Sruseno je ono sto nemacka artiljerija nije srusila dvadeset pet godina ranije, a detaljni urbanisticki plan dvadeset pet godina kasnije.

18. 4. 1941. Vrhovna komanda jugoslovenske vojske potpisala kapitulaciju. Jednom. Pola veka kasnije potpisace ponovo, ali nekoliko puta.

23. 4. 1964. Cetiri stotine godina od rodjenja Viljema Sekspira. Mnogi teoreticari knjizevnosti tokom vekova dokazivali su, sporili se i vodili "knjizevni proces" tvrdeci da Sekspir nikad nije ziveo, pa, prema tome, nije ni bio u mogucnosti da napise svoje knjige. Medjutim, kad god bi doslo do "konacne presude", u sudnicu bi usli Hamlet, Otelo, Ricard III, kralj Lir... Usli bi, stjali i cuteci posmatrali tuzioce. Sudija bi ih pogledao, malo se nakasljao i odlozio presudu za sto godina.
MAJ

29. 5. 1903. Oficiri srpske vojske ubili kralja Aleksandra Obrenovica i njegovu zenu Dragu Masin. Jedanaest godina kasnije gimnazijalac Gavrilo Princip ubija (po nagovoru istih oficira) austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu zenu Sofiju Hotek. To je bio formalni razlog za pocetak Prvog svetskog rata. Srbija je iz rata izasla kao pobednik, ali bez naroda.

13. 5. 1941. Pokret djenerala Draze Mihailovica zapoceo borbu. Medjutim, deo srpskog naroda, umesto iza djenerala, stao je iza austrougarskog kaplara.

9. 5. 1945. Zavrsen Drugi svetski rat. Ubrzo zatim pred ambasadama Nemacke sirom oslobodjene Evrope stoje redovi pobednika moleci porazenog da ih primi na privremeni rad. Pobednici obecavaju da ce se samodeportovati i da ce danonocno raditi na obnovi buduce domovine.

13. 5. 1945. Osnovano Odeljenje za zastitu naroda - OZNA. Ovo odeljenje za zastitu naroda ostalo je upamceno po silnim progonima, ubistvima i Oskaru Davicu.

4. 5 1980. Umro austrougarski kaplar Josip Broz Tito. Umro je za sebe, ali za srpske komuniste nije. Nece on da umre kad on hoce. Mora da se zna neki red.

25. 5. 1986. Omladina Jugoslavije krece na svoju poslednju radnu akciju. Ubrzo ce, zahvaljujuci "genijalnim vodjama naroda i narodnosti", zastave zameniti puskama, a patike cizmama. Sa ove slike mnogih vise nema; otisli su ili u tudje zemlje ili u svoje nebo.
JUN

12. 6. 1905. Poslednji poglavica Sijuksa posmatra objektiv fotoaparata u rukama belog coveka. Posle slikanja odveden je u rezervat. Ubrzo za njim u rezervat ce otici "i ostatak sveta". Srbi bi o tome kako je biti Indijanac u rezervatu mogli najbolje da svedoce kad bi uspeli da se dogovore sta su: Sijuksi, Komanci, Apaci, Cirokezi...

28. 6. 1914. Gavrilo Princip izvrsio atentat na nadvojvodu Franju Ferdinanda. Posle Prvog svetskog rata majka Gavrila Principa prosila je na mostu koji je nazvan po njenom sinu, a mnogo godina kasnije, posle Treceg balkanskog rata, most je nazvan po Franji Ferdinandu. Da li je 28. 6. 1914. Gavrilo Princip pucao u sebe?

28. 6. 1948. U Bukurestu doneta Rezolucija Informbiroa. U Srbiji i Crnoj Gori poceo lov na ljude koji su "za Staljina". Da bi svi bili zatvoreni, iz zatvora su pusteni oni koji su do juce bili protiv Staljina.

25. 6. 1975. Gabrijel Garsija Markes ispisao je neke neobicne, cudne i izmisljene "zemlje i ljude" za koje se tek posle njegovih romana ispostavilo da zaista postoje. Postenom coveku se mora verovati "na rec", a postenom piscu "na pero". Danas je Makondo poznat kao Rim, Pariz, London i Njujork, mada ga nema. Pisac ga je sakrio u dzunglu da ga turisti ne pronadju i uniste.

10. 6. 1998. Pocelo je jos jedno Svetsko prvenstvo u fudbalu. Teski "ovisnici" o pikanje lopte, mesec dana sede danonocno ispred prijemnika malih ekrana, gledajuci najuzbudljiviju TV seriju: "Ko ce biti prvak sveta?!" Mnogi od ovih "fudbalskih narkomana" racunaju zivot po broju odgledanih prvenstava. Tako, kad neko umre, kazu: "E, umro je u najboljim godinama. Ziveo je samo 12 svetskih prvenstava." Ili: "Da mi je da vidim jos cetiri prvenstva..." Godine izmedju, izgleda, ne racunaju se u zivot.
JUL

2. 7. 1904. Za zivota doktor Cehov lecio je ljude sirom velike, zavejane, kisovite, vetrovite, osuncane, nepregledne, lepe Rusije. Mnoge bolesnike je pomenuo u lekarskim receptima, a neke i u pricama. Danas, kad putuje medju nebeskim prostranstvima, njegove knjige i dalje lece ljude kad ih nesto zaboli; narocito u predelu duse.

28. 7. 1914. Austro-Ugarska objavila rat Srbiji. U ratu ce Srbija izgubiti trecinu stanovnistva i nikad se vise nece oporaviti od ovog "velikog pobedonosnog rata". Da li ce u 21. veku srpski narod zameniti hrabrost pamecu ili ce pamet uvek, uzalud, dolaziti posle hrabrosti?

3. 7. 1924. Umro Franc Kafka, pisac romana lavirinata. Njegove "teske, depresivne, mracne price" izgledaju danas kao namcoraste, bezazlene, skoro zabavne knjige, a sutra ce biti bajke.

7. 7. 1941. Zikica Jovanovic Spanac u Beloj Crkvi ubio dvojicu zandara. Zikica nije uspeo da uvede komunizam u Spaniju, pa je to ucinio u Srbiji. Umesto osude zbog zlocina, proglasen je za narodnog heroja, a srpski narod je nastavio njegovu borbu do dana danasnjeg.

13. 7. 1941. Poceo ustanak u Crnoj Gori. Drugi svetski rat je zavrsen, a ustanak jos uvek traje.

21. 7. 1969. Nil Armstrong se spustio na Mesec. Njegove stope je odavno zavejao Mesecev pesak, a americku zastavu je neko ukrao. Na Mesecu sigurno nema ljudi, ali izgleda ima lopova.
AVGUST

20. 8. 1920. Jaroslav Hasek je prepisao sebe i pod pseudonimom Dobri vojnik Svejk krenuo protiv rata sa povecom kriglom dobrog ceskog piva. Rat je bio poraz kao i obicno, a Hasek, Svejk i pivo su pobedili. Ziveli!

26. 8. 1939. U Beogradu sklopljen sporazum Cvetkovic-Macek. O ovom sporazumu sve se zna, a o Sporazumu Milosevic- Tudjman u Karadjordjevu samo se nagadja na osnovu katastrofalnih posledica.

6. 8. 1945. Bacena atomska bomba na Hirosimu. Time je zapocela "americka era" - prizivanje pameti neposlusnih naroda vrhunskim dostignucima nauke i tehnike.

8. 8. 1949. U Uzicku 15 u Beogradu stigao telegram sa Kongresa matematicara u Plavu: "Druze Tito, hvala ti za znanje: masa sili daje ubrzanje."
SEPTEMBAR

5. 9. 1918. Doneta odluka o proboju Solunskog fronta. Srpski vojnici uz nove velike zrtve oslobadjaju Srbiju koju ce njihovi sinovi, unuci i praunuci napustiti kad je okupiraju komunisti. Samookupacija se nastavlja do poslednjeg potomka solunskih boraca.

1. 9. 1939. Napadom Nemacke na Poljsku poceo Drugi svetski rat. Nemacka ce rat izgubiti, a Hitler ce se ubiti zbog poraza ubedjen da je njegov plan o velikoj Nemackoj zauvek propao. Medjutim, da je pobegao u Argentinu i doziveo danasnje dane, bio bi najsrecniji covek na svetu.
OKTOBAR

8. 10. 1912. Tokom 1912. srpska vojska je oslobodila stare srpske zemlje. Mnogobrojni grobovi srpskih vojnika od 1991. godine pocivaju u "nekim novim zemljama". Potomci izginulih vojnika pitaju se zasto su im preci ginuli.

25. 10. 1917. Pocela Oktobarska revolucija u Rusiji. Od uzasa komunistickog terora Rusija se do danas nije oporavila. "Iskra revolucije" doletela je do Srbije, zapalila je i sagorela. Rusija ce jednog dana opet biti ono sto je nekad bila, a Srbija nikad vise. "Majka Rusija" ce se preudati, a Srbija ce zavrsiti u domu za nezbrinutu i napustenu decu.

3. 10. 1929. Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca preimenovana je u Kraljevinu Jugoslaviju. U "novu drzavu" srpski narod je ulozio milion zrtava iz dva balkanska i Prvog svetskog rata, bez pouke. Za drugu Jugoslaviju ponovo je zrtvovano milion ljudi, bez pouke. Za trecu Jugoslaviju zrtvovani su i zemlja i ljudi, naravno, bez ikakve pouke. Ako se bude pravila i cetvrta Jugoslavija, bice dovoljan hlad Tarabiceve sljive, sa poukom ili bez pouke sasvim svejedno.

9. 10. 1934. Ubijen kralj Aleksandar u Marselju. Ubistvo planirali i izveli nacisti, a tome su se najvise obradovali komunisti. Srbija posle Aleksandra skrece ulevo, da bi se tokom Drugog svetskog rata obracunala sama sa sobom. U ratu Srbije protiv Srbije porazena je Srbija.

24. 10. 1945. Stupila na snagu Povelja Ujedinjenih nacija. Danas je ta "medjunarodna organizacija" u desnoj ruci americkih politicara. Desnom rukom zamahuju Ujedinjenim nacijama, a levom pokazuju sta koja zemlja mora dobrovoljno da uradi.
NOVEMBAR

1. 11. 1918. Oslobodjen Beograd po ko zna koji put u svojoj dugoj istoriji. Oslobodjenje se ocekuje i danas.

29. 11. 1943. Odrzano Drugo zasedanje AVNOJ-a u Jajcu. Svi gladni drzavnosti dobili su od "jajcanog zasedanja" po deo kajgane, a Srbi sve ono iznad Jajca. Medjutim, Srbi ne bi bili Srbi kad ne bi voleli svoje poraze.

12. 11. 1966. Otac Paje Patka Volt Dizni resio je da se "zamrzne", a da ga "ozive tek kad se pronadje lek za njegovu danas neizlecivu bolest. Jednog dana za pedeset ili sto godina, kad se "probudi", Paja Patak ce biti stariji od oca jer se "zamrznute" godine ne racunaju u zivot. Paja ce biti patak u poznim godinama, a Volt Dizni isti kao za zivota. Da li ce se prepoznati kad se sretnu na ulici?

22. 11. 1973. Josip Broz Tito izveo na prijem tompus, ordenje i Jovanku. Na prijemu su sreli druga Kardelja koji se Titu pozalio: "Druze Stari, nazalost, moram vam reci da je 50 posto naseg naroda nepismeno." Tito ga je pogledao, zamislio se, povukao dim i zabrinuto rekao: "Boga ti, Bevc, a ja sam mislio da je obrnuto."
DECEMBAR

31. 12. 1902. Johan Jan Cirjak, najmladji clan orkestra "Ludvigovi djaci", krece na docek Nove godine da svira sam na cetrnaest instrumenata, jer su ostali clanovi orkestra onemocali ili promenili svet. "Covek orkestar", kako su ga zvali posle novogodisnjeg slavlja, svirao je kasnije na jos osam instrumenata istovremeno. Umro je svirajuci. Kazu da se mnogo mucio.

1. 12. 1918. Stvorena Kraljevina SHS. U novu drzavu srpski narod ulozio izginulu trecinu stanovnistva i unistenu zemlju. To je ucinjeno da se dva bratska naroda ne bi osecala neprijatno zbog ucesca u ratnim operacijama protiv Srbije. O granicama srpske drzave kao pobednika nije se odmah odlucivalo. Pitanje granica ostavljeno je za neka bolja vremena. Te 1918. godine niko iz srpske vlade nije znao da negde u svetu postoji grad Dejton.

10. 12. 1961. U knjigama slavnog pisca ispisana je vekovna istorija "proklete avlije". Andriceve knjige su citali i voleli ljudi koji nisu odlucivali o Trecem balkanskom ratu. U njegovim romanima lepo pise sta ce se desiti kad "svatovi podju po mladu". Veliki pisac je umro "od smrti"; da je poziveo nesto duze, umro bi "od bola".

15. 12. 1976. Salvador Dali gleda kroz prozor svoje kuce i vrhovima brkova-antena osluskuje poruke iz svemira. Kada primi poruku, odlazi i slika. Mnogi su mislili da je bio lud, jer nisu culi kako otkucavaju njegovi "razliveni satovi". Posle Dalijeve smrti, kazu, njegovi casovnici kucaju sve jace i jace. Medjutim, nevernici sada pitaju ko navija casovnike kada njega nema.

22. 12. Staljinov rodjendan. I dan danas, mnogo godina posle fizicke smrti coveka od celika, na njegov grob neko donosi cvece. Ko bi mogao da donosi crvene karanfile jednom od najvecih zlocinaca u istoriji ljudskog roda? Stogodisnji saborci, deca partijskih prijatelja ili on sam sebi, nocu kad ga niko ne vidi?

DUSAN KOVACEVIC



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.