2503, DECEMBAR 17 1998

MERA NADZORA

MINISTAR INFORMISANJA ALEKSANDAR VUCIC OCEKUJE DA NAROD PRESUDI DA LI 
JE POTUREN

Uprkos novom Zakonu o informisanju, "Vasington post" je razgovor s Nasim Predsednikom (233 pitanja i odgovora!) smandrljao na pet stubaca! Zato ga je Hadzi Dragan Antic, zahvaljujuci istancanom novinarskom nervu, dao u celosti, s fusnotom. "Politika" je u Skoplju rasprodata. Ministar informisanja Vucic, zajedno sa patriotskim savezom, moze da predahne: nema osnova za plenidbu!

Na sasvim drsko pitanje "zasto zatvarate dnevne listove", Nas Predsednik je primetio: "Mi u ovoj zemlji nikad nismo zabranjivali novine."

Usledila je, takodje drska, primedba: "Nedavno ste neke zabranili."

Usledio je vrlo otvoren odgovor: "To nije istina".

Nas Predsednik je zatim dodao: "Koristimo zapadna resenja. Ugledamo se malo na vasu demokratiju."

Zapadna resenja, dakle, primenjuju se zahvaljujuci dobrim delom i ministru za informisanje u Vladi narodnog jedinstva, mladom radikalu i podstanaru Aleksandru Vucicu. Zakon je njegovih ruku delo.

Ministar Vucic je vaspitan momak. Po ocima mu se vidi, mogao bi da bude i demokrata, cak i julovac, kao njegov savezni kolega Matic, ali se jos od rane mladosti opredelio za radikale. Nije zlopamtilo, kad ne mora. Ne pamti, na primer, sta je dr Seselj rekao o Slobodanu Milosevicu i Miri Markovic pre narodnog jedinstva...

U odbranu svog i naseg Zakona o informisanju, ministar je istakao da taj Zakon vrlo jasno zabranjuje cenzuru, s tim sto je autor ili voditelj programa duzan da prema ucesnicima preduzme meru duznog nadzora! Zakon, medjutim, ne predvidja ko utvrdjuje kako se ponasao urednik-nadzornik, tj. da li je i kako ispunio svoju gradjansku duznost merom nadzora.

Uzmimo mene, hipoteticno. Vodim, primerice, program u kome nastupa dr Seselj. Kazem: "Gospodine potpredsednice Vlade narodnog jedinstva, u ovoj emisiji ne smete da vadite pistolj na studente, taksiste i prosvetne radnike."

On ga izvadi!

I zar sam ja kriv sto ga je izvadio!?

Kako da dokazem da sam rekao da ne vadi?

Ili Maja Gojkovic prica o Radi Trajkovic...

Kako da dokazem?

(Javljaju iz rezije: Maja nema obicaj da vadi. Ekipi lakne).

U svakom slucaju, tesko je odgovoriti na unakrsna pitanja patriotskog saveza, hvataju u lazi...

S druge strane, Zakon stiti, kaze Vucic, teritorijalnu celovitost i integritet zemlje. "To sto se Madlen Olbrajt toliko sekira zbog naseg Zakona ili sto se on ne svidja Holbrukovoj zeni znaci da nam je Zakon veoma dobar."

U toj tacki bih dopunio ministra Vucica: A Klinton, a impicment!

O cemu se, u stvari, radi? Posle donosenja novog Zakona o informisanju, veli Vucic, tzv. nezavisni mediji od sebe namerno prave zrtvu, jer "nezavisni mediji zapravo ne postoje, to je samo jedna politicka floskula koja bi trebalo da pokaze da su ti mediji nesto bolji i objektivniji od medija koji podrzavaju politiku vlade ove zemlje ili nacionalne interese ovog naroda".

Namerna zrtva nepostojecih medija spada u ona otkrica kojima se ni daleko vece nacije ne mogu pohvaliti.

Gospodo, mi ne postojimo!

Aleksandar Vucic, ministar u Vladi narodnog jedinstva Republike Srbije, radikal i poslanik, rodjen je 1970. godine u Beogradu od oca Andjelka, ekonomiste, i majke Angeline, novinarke. Zavrsio je gimnaziju u Zemunu i Pravni fakultet u Beogradu. Bio je novinar Kanala S na Palama, pripremao vesti na engleskom, boravio u Brajtonu. Pravoslavne je vere. Skroman, jos je, kako je receno, podstanar sa suprugom i detetom, nije od onih radikala koji su se obogatili, pa kupuju namestaj sa geografskim poreklom ("Simpo", Vranje).

Skromnost isijava i iz naredne Vuciceve izjave: "Politicari nisu ni najmanje Zakon doneli da bi sebe zastitili. Sta su poslednjih dana sve izgovorili i novinari i urednici, recimo o meni, recimo o Zakonu, pa im se nista nije dogodilo."

Zato se, dodaje, Zakon nece menjati i nece doci do amortizacije njegovih clanova. Tako neamortizovan, tvrdi Vucic, Zakon je naisao na veliki publicitet i siroku primenu, sto je veoma dobro! Dokazalo se da mozemo imati vecu odgovornost u oblasti javnog informisanja nego do sada, a da istovremeno nicim nije ugrozena sloboda informisanja.

Licno se Vucic ne oseca poturenim i zloupotrebljenim. (Pricalo se, naime, kako je obavio prljav "zakonodavni" posao u interesu drugih koalicionih partnera iz narodnog jedinstva). Stvar prepusta narodu, jer radi za narod: "Da li sam poturen i zloupotrebljen, o tome ce suditi ovaj narod na izborima."

Ali otkud narod zna?

Reci ce mu sam Vucic: "Ocekivao sam da mi zabrane ulazak u zemlje Evropske unije i nisam nezadovoljan zbog toga". Drugim recima, svaka zabrana izostrava patriotizam, sto nas narod ume da prepozna.

Nasa malenkost je na kraju obavezna da sebi izrekne meru duznog nadzora. Za svaki slucaj.

I da, za svaki slucaj, ponovi Vucicevu ocenu: "Medijskim, kao i uredjivackim pluralizmom u Srbiji mozemo biti zadovoljni."

Dolazi zima, dani su sve kraci, noc nad Srbijom sve duza.



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.