2505, DECEMBAR 29 1998


HLEBA I SERIJA, GOSPODARU

HLEBA I SERIJA, GOSPODARU Latinoamericke sapunice postale su najjeftiniji sedativ na nasem trzistu. Trazenije su od "bensedina"

Marisol + Hose Andreas. Ispisano kredom, krivudavim decjim rukopisom, improvizovano srce, nekoliko dana krasilo je trotoar u ulicu Husinjskih rudara na Karaburmi (dok ga nije pokrio sneg). Davno jos, pisalo je: Jelena cetvrto pet plus Ivan cetvrto jedan. Ili su crtane "skolice".

Nasa prica se nastavlja


BEDA, SIROMASTVO
Dok nasa ekonomija bude ideoloska, zivecemo kao olinjali psi, na kraju sela, a u novoj godini ceka nas Kosovo, jer tamo mira nema

UNUCI
Unuci ce spasti zemlju! Deda je rekao: Mi smo se borili tukli fasizam, pa smo narod oslobodili... vecu polovinu oslobodili, manju polu i skratili. Tako! A sinovi nam petljaju mnogo natezu, prelivaju, pretacu i rastacu, krpare. Valjda ce i oni pregrmeti tu bednocu, kurtalisace se belaja. Valjda.

MILOSEVIC NIJE JEDINI PROBLEM
Nije obaveza Srbije da menja odnose u ovome svetu. Vreme je za obrenovicevsku politiku. Liderske sujete nasih glavara moraju biti podredjene dobijanju bitke za Kosovo. Sta gradjani ne znaju o odnosima izmedju Srbije i Crne Gore

EGZIBICIJA RADOSTI PRIPOVEDANJA
Ove jeseni u Svedskoj se najvise pisalo, i to iskljucivo pozitivno, o prvom romanu Zvonimira Popovica "Morikriket", objavljenom na svedskom jeziku, koji bi na srpskom imao naslov "Tamni vilajet"

SRBI NA KRAJU MILENIJUMA
Sta se desava u pesnickoj radionici tvorca "Istocnica"? - Zasto Beograd, iako duhovno i materijalno osiromasen, ostaje evropski grad? - Kakav je ucinak politicara na vlasti i kuda ce ih odvesti trka za privilegijama? - Na koji nacin se moze popraviti polozaj naroda koji je izgubio svoje mesto u svetu?

OVALNI KABINET
Monika Levinski je predsedniku Klintonu slala u Belu kucu i svoja razmisljanja o reformama obrazovanja

ETICKO CISCENJE
Najsvetliji trenutak ove godine ce, izgleda, biti njen kraj. Iako su za dvanaest meseci dobili svetske prvake u kosarci, vicesampione u odbojci, medjunarodne filmske i pozorisne nagrade i vladu koja nastavlja da belezi najveci ekonomski rast u Evropi, obicni ljudi godinu zavrsavaju sa manje vere, nade i para nego prilikom doceka prosle. U godinu, po kojoj je svojevremeno nazvana popularna naucnofantasticna serija, gradjani Jugoslavije utrcavaju zestokim sprintom unazad, pracenim besprizornim trijumfalizmom nasih drzavnika, koji su ponovo uspeli da zemlju sacuvaju od bombardovanja, gradjanskog rata i gladi. Tu negde pocinje prica o gubljenju zdravog razuma medju politicarima i njihovom beskrajnom etickom ciscenju.

STA SAM ZAMISLIO
Ulazak u republicku vladu Srbije, poznati biznismen Bogoljub Karic objasnjava kao "licnu zelju da pomogne zemlji u onome sto on ume da radi" - a to je pravljenje para. Ali, da bi se ekonomija oporavila - kaze - prvo mora da se izvrsi privatizacija i sanse daju malim i srednjim firmama. Vreme drustvenih dinosaurusa, proslo je

EROS I TANATOS
Irackom predsedniku Sadamu Huseinu, tvrde njegovi disidenti, telohranitelji dovode sva lepa lica sa TV ekrana

ISKOSENI UGAO
Originalan i pronicljiv sinteticki um sa nesvakidasnjim smislom za ironiju i cudesnim darom za povezivanje oprecnosti, Gostuski je bio od najbolje vrste pravih srpskih intelektualaca

D E M O N S T R A C I J E
Biblijska slika srpskog naroda koji se, posle hrvatske (Nemacke? Americke?) OLUJE, kotrljao prema Srbiji, nije izvela na ulice ni Beogradjane niti gradjanstvo drugih srpskih gradova.



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.