2506, JANUAR 1 1999

REPUBLIKA SRPSKA

BRANO S ONOGA SVETA Ko je novi mandatar vlade u Banjaluci i da li ce nekadasnji prepisivac Karla Marksa uspeti da napravi politicki kapital?

Dan uoci Nove godine, na iznenada zakazanoj konferenciji za stampu, predsjednik Republike Srpske Nikola Poplasen saopstio je da je mandat za sastav vlade povjerio Brani Miljusu iz Brckog, clanu Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) clanici koalicije "Sloga". Poplasen je biranim rijecima objasnio da mandat povjerava licnosti iz drugog po velicini koalicionog bloka, buduci da prethodni mandatar Dragan Kalinic nije uspio da dobije parlamentarnu vecinu. "Gospodin Miljus prihvata moj koncept, a moj predlog je nastojanje da se formira Vlada RS iza koje ce stajati najveci, odnosno dovoljan broj poslanika parlamentarnih stranaka iz RS", zavrsio je predsjednik svoje kratko obracanje.

Nastalo je praznicno zatisje. Svi su cutali. Radisic je vidjen u Banjaluci ali se nije mogao pronaci, Dodik na odmoru na nepoznatoj destinaciji, Biljana Plavsic na putu...

A onda. "Sokirana sam vijescu o imenovanju Miljusa za mandatara. Losiji i neprihvatljiviji prijedlog nije mogao doci", izjavila je Biljana Plavsic. Krstan Simic, clan Glavnog odbora Stranke nezavisnih socijaldemokrata (Miljusev partijski drug) izrazio je svoje i stranacko iznenadjenje i potvrdio da se Miljus "uopste nije konsultovao sa strankom". U ime socijalista iznenadjenje je izrazio portparol Igor Radojicic.

Na izjavu premijera Dodika, inace i predsjednika SNSD-a cekalo se cetiri dana. Oglasio se u Brckom, Miljusevom navodnom prebivalistu, rijecima da je "prijedlog Miljusa za mandatara jos jedna farsa iza koje se kriju namjere koje treba ispitati". Istog dana odrzan je u Laktasima sastanak Izvrsnog odbora SNSD-a na kome je Miljus iskljucen iz stranke. Obrazlozenje: prihvatanjem kandidature bez saglasnosti stranke "zloupotrijebio je partiju ciji je clan i isao mimo interesa koalicije 'Sloga'".

Miljus je odgovorio da vec ima skupstinsku vecinu. Samouvjereno je ponovio istu tvrdnju i nakon iskljucenja, dodajuci da je to prosta matematicka cinjenica koja bi trebalo da bude jasna. U javnost je unio jos vise smutnje i podgrejao sumnje da bi mu socijalisti, sa nekoliko nezadovoljnih poslanika Srpskog narodnog saveza, uz vec iskazanu podrsku koalicije SDS i SRS, mogli obezbijediti parlamentarnu vecinu.

Ko je mandatar? Poznavaoci politickih prilika u BiH sa malo duzim pamcenjem sjecaju se omladinskog funkcionera iz osamdesetih koji je na Titov grob spustio poslednju stafetnu palicu, koji je igrao fudbal sa "cika Hamdijom" (Pozderac) i kome je dr Vojislav Seselj u magistarskom radu pronasao cetrdesetak stranica prepisanih od Marksa. Iza Seselja, na koga su zbog obelodanjenog plagijata odapinjane partijske strijele, stali su dekan Nenad Kecmanovic i sadasnji predsjednik Nikola Poplasen. Partija nije spasila Miljusa, ali je uspjela da se obracuna sa Seseljem, ne sanjajuci gdje ce ga ta medijska promocija odvesti. Kao da se sudbina poigrala sa junacima price: progonioci i zrtve sada su na istom poslu.

Pocetkom rata Miljus se obreo u Beogradu i poceo da radi u Ministarstvu inostranih poslova. (Savezno ministarstvo spoljnih poslova je, medjutim, saopstilo da Miljus ne radi u toj ustanovi od kraja 1992. godine.) "Usput" je obavljao poslove - distribucije humanitarne pomoci u humanitarnoj organizaciji "Solidarnost", cije se sediste nalazilo u Ulici generala Zdanova 80. Ni danas se tacno ne zna cime se sve bavila "Solidarnost". Zna se da je Miljus socijalistima iz RS nudio brasno i ulje, a njegovi beogradski poznavaoci tvrde da je u toku rata povezao Milosevica i Fikreta Abdica i uspostavio trgovinsku liniju Beograd - Laktasi (Dodikov grad) - Velika Kladusa. Ta veza ga je, tvrde isti izvori, uvela u Glavni odbor Dodikovih socijaldemokrata, iako je fiktivno prijavljen u Brckom. Dubravko Prstojevic, predsjednik Koalicije za kralja i otadzbinu, optuzio je Miljusa ovih dana da se bavio "svercom humanitarne pomoci".

Sta se krije iza pojave Miljusa? Mnogi veruju da iza scenarija stoji Milosevic (ko bi drugi?), ciji je navodno cilj da razbije "Slogu" koja mu sve cesce otkazuje poverenje i koketira sa Vestendorpom. Tvrdi se da ce ovo biti test za lojalnost SPRS Beogradu i da ce u medjuvremenu uslediti za "Slogu" i socijaliste mucne konsultacije na Dedinju. Izvori bliski socijalistima tvrde da se ime Miljusa nije spominjalo u kontaktima sa Milosevicem. Medjutim, padaju u oci blaga reagovanja socijalista na Miljusevu kandidaturu i izjava potpredsjednika Dragutina Ilica da je "kandidatura legitimna i da ce rukovodstvo Socijalisticke partije razmatrati novonastalu situaciju".

Pre bi mogli biti u pravu oni koji u potezu Poplasena vide vesto smisljeni scenario kompromitacije "Sloge" i premijera Dodika koji legitimitet svoje vladavine izvlace iz parlamentarne vecine koju dobijaju od Koalicije za demokratsku i cjelovitu BiH, placajuci je ucjenama pri donosenju vaznih skupstinskih odluka.

Prvi i najsnazniji udar za sada je primila SNSD ciji ce predsjednik morati da dokazuje bar dvije stvari: ko mu je u najvisim organima stranke i kako moze da kontrolise izvrsnu vlast u drzavi ako nije u stanju da kontrolise vlastitu stranku. Predlaganjem Miljusa za mandatara autoritet socijaldemokrata ozbiljno je poljuljan. Nista manje nije poljuljan i ugled RS u ocima medjunarodne zajednice koja ce igre oko mandatara razumjeti kao politicku igru sa neizvjesnim posljedicama.

BRANKO PERIC



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.