2507, JANUAR 14 1999

COVEK PROMENA

KAKVI SU IZGLEDI BRANE MILJUSA, KANDIDATA ZA PREMIJERA RS, DA IMPLEMENTIRA DEJTONSKI SPORAZUM

Da smo imali srece, Seselj bi danas nosio titulu bivseg komunistickog funkcionera, srecno zaposlenog na Fakultetu politickih nauka. Zalio bi za minulim vremenima, za romantikom nesvrstavanja. Milovan Bojic bi ga, po zadatku, nagovarao da se upise u JUL. U tom slucaju, JUL bi se bitno ojacao na liniji marksizma-lenjinizma za ulazak u 21. vek koji ce biti vek levice, kako u zemlji, tako i u inostranstvu..

Nismo, medjutim, imali srece!

Kriv je Brano Miljus, kandidat za premijera Republike Srpske, tzv. mandatar, koji nam je Seselja, preko Sarajeva i Zenice, navukao na vrat. Kriv je posredno, na diplomskom je prepisao Kardelja, pod visokim pokroviteljstvom Hamdije Pozderca, i krenuo je putem karijere. Seselju, mladom sarajevskom doktoru samoupravnih nauka, nije se dopalo da mu, uprkos njegovoj marksistickoj akribiji, preotmu mesto sekretara komiteta, pa je otvoreno zavapio: plagijat! Lepo su ga opomenuli, ali on je ostao uporan: plagijat, pa plagijat! Pa sta, upitao se Centralni komitet Be i Ha. Prepisao, pa sta? Istina je jedna, i tu istinu Kardelj je rekao u celosti, za sva vremena. Hocemo li dozvoliti da studenti razmisljaju? Ne! Dovoljno je, pozeljno je prepisati Kardelja!

Ce Ka Be i Ha stao je iza Brane Miljusa.

Vojislava Seselja poslao je u Zen'cu.

Uzalud se zalio svojoj Partiji i njenim organima.

Seselj je, zatim, u Zen'ci, u legendarnoj robijasnici, revidirao stav. Omrznuo je komunizam, postao je cetnik i srpski nacionalista. Zatim vojvoda, pa radikal.

Miljus je nastavio putem uspeha. Bio je poslednji Titov omladinac. Odneo je Stafetu u Kucu cveca - shodno religiji tog nekrofilnog vremena da Tito nikad nije umro,niti ce umreti - bas kad je Seselj merkao od kakvog li je materijala Kuca cveca i spremao glogov kolac za Josipa Broza.

Sve je, dakle, moguce na brdovitom Balkanu, pa i da radikal Nikola Poplasen, predsednik Republike Srpske, predlozi za premijera nekadasnjeg oponenta svom beogradskom sefu Seselju. Cinici kazu da je tako odlucio neko visi od Seselja, a Seselju nije ostalo drugo nego da i on tako odluci.

Neko visi od Seselja odlucio je i da prethodni premijer bude Milorad Dodik, a sada ga se odrekao.

Takva su pravila u koaliciji narodnog jedinstva.

Kad prestanes da valjas, otvore ti dosije. Brano Miljus danas biranim recima tvrdi da je Dodik gangster, sto je otkrio tek kad mu je ponudjen mandat; do tada je bio aktivan clan Dodikove Stranke nezavisnih socijaldemokrata: odjednom mu je, negde na Dedinju, puklo pred ocima!

I zanimljivo je da bas u trenutku kad Seselj otkriva paklenu zaveru CIA protiv demokratije u Jugoslaviji (podrivanje iznutra pomocu placenih izdajnika), Miljus se javno deklarise kao buduci smerni izvrsilac naloga Medjunarodne zajednice. Prvi mu je, veli, zadatak implementacije Dejtonskog sporazuma i saradnja s Haskim tribunalom!

A zna se sta Seselj misli o Haskom tribunalu. Ili neko visi od Seselja misli drukcije? Ili je to neka nova igra nekog viseg od Seselja?

Brano Miljus (1950) rodjen je u Sanskom Mostu i posle onog diplomskog, magistrirao je pravne i politicke nauke i prijavio doktorat "Medjunarodno-pravni aspekti savremenih resenja bosansko-hercegovackog pitanja" na Pravnom fakultetu u Beogradu. Radio je u Ministarstvu spoljnih poslova druge i trece Jugoslavije, sada je vlasnik marketinske firme "Atlantis" u Brckom i iskljuceni clan SNSD.

Po prirodi i prethodnom partijskom vaspitanju optimista, Brano Miljus tvrdi da ima parlamentarnu vecinu u RS i upravo zato, da ne bi izneverio narod, ne pada mu na pamet da vrati mandat. Nije, kaze, naseo na Dodikovu ponudu da bude ambasador, a da premijerski polozaj ostavi Dodiku; vladace cvrsto i po zakonu, ako treba, strpace u zatvor i Dodika i Biljanu Plavsic!

Zato sto se Dodik bavio svercom, a Biljana Plavsic je precutkivala ratne zlocine!

Kad medjutim! Visoki predstavnik za Be i Ha Karlos Vestendorp, koji ima sva prava, relativizovao je Miljuseve planove. Ako ne prodje Miljus, rekao je Vestendorp, ocekujemo da Poplasen imenuje osobu koja ce dobiti skupstinsku vecinu, a to je, po tvrdnjama predstavnika politickih partija, samo Dodik.

Ko ce, onda, koga da hapsi!

A Biljana Plavsic kaze da je, imenovanjem Brane Miljusa za mandatara, Nikola Poplasen proizveo i ekonomsku i politicku krizu u Republici Srpskoj.

Iako je formalni sef Miljuseve partije (SNSD) Milorad Dodik, kolege otkrivaju da je pravi sef bio upravo Miljus, da je Miljus svojevremeno po Milosevicevom nalogu organizovao opoziciju u Republici Srpskoj i promovisao Dodika (red je da mu se sada to vrati!), da je po Milosevicevom zadatku putovao u Veliku Kladusu i nagovorio Fikreta Abdica da dodje u Beograd, konacno, da ga Milosevic nije zaboravio, samo ga je drzao u rezervi. Cekao se pravi trenutak.

Zato Miljus i ne namerava da vrati mandat.

Jednom u sluzbi, uvek u sluzbi.

NIN JE VASA TRADICIJA!

ISKORISTITE MOGUCNOST I PREPLATITE SE ZA NIN!

GODISNjA PRETPLATA ZA INOSTRANSTVO

dostava obicnom postom 270,00 DEM

dostava avionskom postom 420,00 DEM

ili protivvrednost ostalih valuta

Pretplata se vrsi preko DEUTSCHE BANK AG Frankfurt/M (BLZ 500 700 10)

na racun EKSIM BANKE,

Beograd, br.935 92 58 u korist NIN, Cetinjska 1,

11000 Beograd, Jugoslavija

NIN SE CITA I CUVA!



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.