2509, JANUAR 28 1999

FEDERACIJA - CRNA GORA

KO JE KOGA ZVAO?

Sta je tacno u prici o ponudi Milu Djukanovicu da njegov covek dodje na celo savezne vlade

Jugoslavija je zemlja koja se ne moze pozaliti na manje dramaticnih politickih dogadjaja. U tom i takvom politickom koordinantnom sistemu glecerski hladni odnosi na relaciji Podgorica-Beograd su postali gotovo nepromenljiva konstanta.

Medjutim, naravno, i od goreg moze biti gore.

Sinoc je (u utorak), agencija Beta u 22,20 minuta iz Nisa emitovala izjavu saveznog sekretara za informisanje Milana Komnenica koji je saopstio izuzetno vaznu vest: da je Slbodan Milosevic pre dve nedelje crnogorskom predsedniku Milu Djukanovicu ponudio mandat saveznog premijera sto je on odbio.

"Mozda vi to ne znate, ali Slobodan Milosevic je pre petnaest dana ponudio Milu Djukanovicu mandat saveznog premijera. On je tu ponudu prihvatio kao olaksanje, ali je odmah trazio 20 poslanika u Vecu republika Savezne skupstine". Ovo je, po Beti, saopstio na prijemu u niskoj Gradskoj skupstini.

Komnenic je ocenio da bi ulazak 20 poslanika Demokratske partije socijalista u Vece republika moglo da izazove blokadu saveznog parlamenta.

"Svakog casa mogu da blokiraju rad Savezne skupstine ili da zatraze opoziv predsednika SRJ, i to bi vodilo parmanentnoj politickoj krizi kao u Republici Srpskoj", kazao je Komnenic.

Savezni sekretar za informacije, smatra, prenosi Beta, da Crna Gora krsi ustav i otvara granicni prelaz na Debelom Brijegu "kao da je to granica suverene Crne Gore".

Komnenic je jos rekao:

"Bojim se da je na nekim fiktivnim republickim granicama suvise prenosa municije i oruzja koje se ubacuje na Kosovo", dodavsi da "Crna Gora ne haje pod milim bogom za stanje na Kosovu. Njima je vise stalo do granicnog prelaza jer cvile mnogi sverceri cigareta i viskija i sa jedne i sa druge strane... Ako je ovo sto se desava u Crnoj Gori privatizacija ja sam protiv nje. To je prvobitna akumulacija kapitala."

Za dobro upucene analiticare nasih politickih dogadjaja ova izjava gospodina Komnenica nije predstavljala frapantno iznenadjenje.

Iz dobro obavestenih diplomatskih izbora u Beogradu NIN je saznao da je nedavno dosao ozbiljan savet iz Rusije u kome je, pored ostalog, receno da se nece moci braniti interes Jugoslavije ukoliko ne dodje do pomirenja izmedju predsednika SRJ g. Milosevica i predsednika Crne Gore g. Djukanovica.

U ekskluzivnoj izjavi za NIN predsednik Crne Gore Milo Djukanovic je povodom izjave gospodina Komnenica kazao:

"Apsolutno nije tacno da mi je Slobodan Milosevic nudio mandat saveznog premijera, pa samim tim ne moze biti tacno da sam to odbio.

Prica o navodnim nagodbama sa Milosevicem iza zatvorenih vrata od pocetka do kraja je iskonstruisana. Time oni koji proizvode konstrukcije tog tipa zele da javnosti podmetnu tezu kako su svi akteri na politickoj sceni SRJ isti i kako se ja uklapam u njihove prljave i zakulisne politicke rabote. Njihov je naum, da sada, kad sebe vise nicim ne mogu 'oprati', u svoju politicku barustinu, uvuku i mene i druge predstavnike vladajuce strukture u Crnoj Gori da bi se gradjanima SRJ politika generalno smucila i da bi zakljucili kako je svejedno ko je personalno na njenom celu.

To nije svojstveno mom nacinu politickog djelovanja i shvatanja politike, a ni Crna Gora ne trazi i nece nikakve nagodbe, vec hoce da se postuje izborna volja njenih gradjana, hoce ravnopravnu poziciju u jugoslovenskoj federaciji, u skladu sa Ustavom Savezne Republike Jugoslavije.

Kao predsjednik Republike Crne Gore, imao sam vise radnih susreta sa predsjednikom SRJ Slobodanom Milosevicem. Ja sam se rukovodio pravilima da mogucnost interpretacije za javnost ostavljam domacinu, inicijatoru tih susreta. Dakle, logicno bi bilo da o tako krupnom pitanju, kao sto je mandat saveznog premijera, javnost bude obavjestena od Milosevica, a ne od SPO-a, ili bilo koga drugog ko nije ni prisustvovao tim razgovorima.

Sto se tice nekih drugih optuzbi Draskovicevog ministra na racun Crne Gore, izrecenih u Nisu, to su najobicnije gluposti. Nazalost, pokazuje se da se SPO, odmah nakon ulaska u tzv. saveznu vladu, pridruzio horu onih koji u kontinuitetu dovode u pitanje ustavnu poziciju Crne Gore u jugoslovenskoj federaciji i bezocno osporavaju program demokratskih i ekonomskih reformi, koji je dobio vecinsku podrsku gradjana Crne Gore i na predsjednickim, i na parlamentarnim izborima. Mozda je to bila cijena njihovog ulaska u tu vladu.

LUKA MICETA



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.