2510, FEBRUAR 4 1999

JUNACI NASEG DOBA

DRAGI GOST Genadij Zjuganov je mnogo naucio iz naseg privrednog iskustva i zato tvrdi da je Lenjin aktuelniji nego ikad

Pomozi brate Genadije!, vapi srpski narod na celu s Vladom narodnog jedinstva i institucijama sistema. Brat Genadije, Zjuganov, Rus i komunista, milosrdno uzvraca: Niko vas ne sme bombardovati!

Refren: Dole NATO sa domacim izdajnicima!

Genadij Andrejevic Zjuganov, predsednik Narodnog patriotskog saveza Rusije i lider Komunisticke partije Ruske Federacije, licni prijatelj Branka Kitanovica, bio nam je ovih dana najdrazi gost, kao nekad Bokasa i Selasje, i tom prilikom je izjavio: "Prosle godine srusio se lopovsko-mafijaski kapitalizam koji su gradili Jeljcin i njegove kolege sedam godina".

Tu je i vrlo indikativna recenica: "Zapad uopste nije jedinstvena pojava. I u Americi ima zdravih snaga..."

Kao i leteca uteha: "U tasnama nasih naucnika ima 600 najvisih tehnologija, spremnih, razradjenih. Nedavno su prikazali super savremeni lovac. Ja sam citao u zapadnim listovima da je on los i da nije dobar, ali ja sam ga video u Zukovskom. To je avion 21. veka. Kod njega se svi elementi okrecu, brzina je 6 000 kilometara i istovremeno moze da pogodi niz ciljeva. To je velicanstven avion".

Doda li se tome i Teslino, to jest nase tajno oruzje, Zapad nema sansi, sto mu je i Dragos Kalajic rekao.

U okviru tradicionalnog prijateljstva, Zjuganov je razgovarao s predsednikom Milosevicem, s JUL-om, s Novom komunistickom partijom i s Kitanovicevim skojevcima, razmenili su iskustva na obostranu korist, u atmosferi punog razumevanja. Zjuganov je naglasio: "Nova ekonomska politika Lenjina je vise nego ikad aktuelna u savremenoj Rusiji. I vase je retko iskustvo. Za mene je bilo veoma korisno".

NEP za 21. vek!

Refren.

Dragi gost rodjen je 1944. godine u selu Mimrinu, Hotinjecki rejon, Orlovska oblast. Od skole je zavrsio Drzavni pedagoski institut i Akademiju drustvenih nauka pri CK KPSS. Poceo je kao seoski ucitelj, danas je doktor filozofskih nauka. Pred raspad SSSR-a dogurao je do nacelnika sektora ideoloskog odeljenja CK KPSS, zatim je, po raspadu, formirao KP RF i pobedio na parlamentarnim izborima 1995. godine. Poceo je da pise knjige koje su, redom, objavljene u Jugoslaviji kao teorijski doprinos buducnosti levice.

U skladu s tim, govori i pise suvo ali progresivno.

Poput Branka Kitanovica, ni G. A. Zjuganov jos ne zna za gulage, Magadan i Kolimu; nije se ogradio od terora koji je sovjetski rezim pod Staljinom izmedju 1933. i 1943, i kasnije, do 1952, sprovodio nad sopstvenim narodom. Na mitinzima izgleda zabrinut, tmuran, veoma uzbudjen - kakav je bio red cetrdesetih i pedesetih - ali je pri susretima sa inostranim politicarima veoma smiren, samouveren, sarmantan i veseo covek.
Cini se, ipak, da Zjuganov shvata da je biracka baza njegove partije u najvecoj meri sastavljena od starijih osoba koje se tesko adaptiraju na nove uslove (i u Rusiji ima penzionera!), da je malo mladih i da je buducnost partije problematicna. Inteligencija ga izbegava...

Levim snagama na nasim prostorima, Ljubisi Risticu i drugovima,moze, medjutim, biti od koristi ovo otkrice Genadija Zjuganova: "Godine 1993. otkrio sam grafit na jednom zidu: Komunisti, oprostite, nismo znali. Stanovnistvo Istocne Evrope je razumelo prednosti starog socijalnog sistema, ali tek posto ih je izgubilo. Otad je povratak bivsih komunista na vlast postao logican".

A prednosti starog sistema su sledece: svi smo jednaki u siromastvu, svi smo u redovima sa cegerima, svi nemamo nista, i svi smo, kako je programom Partije zacrtano, srecni, jer niko ne truli u kapitalizmu...

Kad bi sasvim dosao na vlast, nas prijatelj Zjuganov ucinio bi, kaze, ovako: "Ne bismo odredjivali cenu jednom sendvicu, ali moderna drzava ne moze ziveti bez planske ekonomije".

To su razlozi sto smo ga pazljivo saslusali.

Kako ga ne bismo slusali, kad je razlozan: "Nikada ne blatim nikoga, ni Jeljcina, Staljina, Lenjina, niti Gorbacova. Rodjen sam posle rata, nisam doziveo represiju. Ni moja deca... Mi nismo samo protiv represije, vec i protiv poravnjavanja racuna..."

Onda je dodao ono o Jeljcinovom lopovsko-mafijaskom kapitalizmu, da bi poentirao: "Ako uzmemo Gorbacova, on je izdavao sve i svakoga!"

Izrazio je zelju da obnovi stari SSSR, poceo bi, veli, sa Ukrajinom i Kazahstanom. Nije bilo bas tako, javile su se Ukrajina i Belorusija, a javio se i Seselj sa Srbijom. Kao posmatrac...

Nasa drzava podrzala je, svojevremeno, puc protiv Gorbacova. I bila je u pravu, tesi nas, sa istorijske distance, Genadij Andrejevic. Nije, kaze, tada to bio puc, vec pokusaj da se osujeti razbijanje Sovjetskog Saveza. Dodaje: ono sto se od tada reklamira kao reforma, donelo je Rusiji gubitke bez presedana, vece nego u Drugom svetskom ratu.

Tako govori G. A. Zjuganov, dragi gost.

Nasa politika dalekosezno se vezuje za ideje i programe G. A. Zjuganova. U tome je nasa snaga, nasa buducnost. Dok se Tupurkovski (secate se, onaj iz Makedonije, sa dzemperom) prodaje Tajvanu za milijardu dolara, mi ostajemo snazno principijelni.

Lako je Tupurkovskom da se veze za Tajvan kad mu knjige nisu prevedene na kineski.

Posle srdacnog prijema G. A. Zjuganova u svim nasim strukturama, ocekuje se da Jeljcinova diplomatija stavi veto na osudu Jugoslavije od strane svetsih mocnika.

Jeljcin voli kad mu se kaze da je mafijas.

Idemo u Rambuje!



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.