2510, FEBRUAR 4 1999


RUZENJE NARODA

RUZENJE NARODA "Kad kritikujete jedan narod, vi mu izjavljujete ljubav, jer cinite to za njegovo dobro. Svoj roman shvatam i kao svojevrsnu kritiku nacionalnih zabluda"

Kratki izlet u Beograd, iz svog privremenog americkog boravista u Pitsburgu - gde, uz bavljenje teorijskim i knjizevnim radom, uredjuje najstariji srpski list u SAD, "Amerikanski Srbobran", i predaje srpski jezik i knjizevnost - Aleksandar Petrov je iskoristio za nekoliko nekonvencionalnih i zanimljivih predstavljanja svog romana prvenca Kao zlato u vatri (Narodna knjiga, Signature). Bila je to i prilika za razgovor za NIN, za cije je citaoce, inace, do pre nekoliko godina ispisivao serijal pod indikativnim naslovom "I to je Amerika", sto je, kako kaze u ovom intervjuu, takodje uslo u njegovu novu knjigu pod naslovom Ruzna Amerika.

Nasa prica se nastavlja


BALKANSKI TIGROVI
Jos se ne zna koliko kosta makedonski san o privrednom cudu preko noci. Zna se da je Tajvan oprezan, da je Kiro Gligorov prakticno razvlascen i da Tupurkovskog podrzavaju Amerikanci

RAMBUJSKA SUMA
Izvesni dramski pisac je nedavno prilicno precizno opisao tajnu velikih zidara kojom se otkriva kako vladaju komunisti u Srbiji. "Vi primenjujete staru stocarsku lukavost: kad u mali, tesan prostor treba spakovati 15 ovaca za transport, onda stocari na silu uguraju 20, pa posle izvesnog vremena, kad ovce pocnu da se guse, izvade tri, tako da 17 ostane - osecaju se dobro, mada pre toga nije bilo mesta ni za 15", svom rumenom prijatelju Jagosu kaze Teja, lik iz "Klaustrofobicne komedije", koje je imala podnaslov "Pozoriste potkazuje zivot". Ova, nategnuta aluzija sasvim sigurno nema nikakve veze sa Srbijom, ovdasnjim vladarima i opozicionarima, niti sa najskupljom srpskom reci, ali je na neki cudnovat nacin povezana sa kosovskom mirovnom konferencijom u Rambujeu, mestu pored Pariza, poznatom kao grad francuskih predsednika, u kome je, sticajem nerazjasnjenih okolnosti, smesten ugledni Nacionalni muzej ovcarstva.

MRZNJA I UVREDE - DO GROTESKE
Bosnjacki djaci ce nauciti da su srpski trgovci iz proslog veka "marvena burzoazija" a Karadjordje hajduk, da je Santic "nedovoljno obrazovani zavicajni pjesnik", dok su Mesu Selimovica "pratile velikosrpske upotrebe". Andric se "demistifikuje" pomocu citata Vasilija Kalezica i Nikole Milosevica. Mnogi veliki bosnjacki pisci - bili su dosad velika tajna

KOLIKO NAS IMA
Najvise korisnika Interneta u svetu u odnosu na broj stanovnika imaju Finska, Norveska, Island i SAD. U Finskoj ima 244,5 prikljucka na hiljadu stanovnika. U Norveskoj i na Islandu broj korisnika je neznatno manji, dok u SAD na hiljadu stanovnika ima 203,4 prikljucka.

DRAGI GOST
Genadij Zjuganov je mnogo naucio iz naseg privrednog iskustva i zato tvrdi da je Lenjin aktuelniji nego ikad

DVA NOVA JEVANDJELJA
Bivsi ministar iz prve reformske vlade i aktuelni premijer nude recepte za preporod - saglasni na tezama koje se, naizgled, medjusobno iskljucuju: da "Rusija mora da bude liberalnija od svih liberalnih zemalja" i da je "godina jake vlasti u svakom slucaju bolja od jos jedne godine bezvlasca"!

RUPA U NEDRIMA
Kosovska legenda jos traje; veliki broj ljudi kaze da bi se borio za Kosovo mada se mnogi ne "gade" ni albanske autonomije, uocavajuci krivca za desetogodisnja kosovska desavanja, uglavnom, u srpskoj vlasti, pokazuje NIN-ova anketa

SRBIJA, IRAK
Irak i Srbija su u najvecoj nemilosti svetske zajednice naroda.



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.