2512, februar 18 1999

RAJKO TOMAS, PROFESOR EKONOMSKOG FAKULTETA U BANJALUCI

SUKOB DVE BIROKRATIJE

Ekonomski rat na relaciji jugoslovenska savezna administracija- Republika Srpska poceo je u novembru "jednostranom devalvacijom dinara", nastavio se odlukom Bulatoviceve vlade da proglasi RS za inostranstvo, posle cega je Dodikova vlada ponovo "devalvirala" dinar na crnotrzisni kurs od 8,5 dinara za marku.

"Ocene novih pogorsanja srpsko-srpskih ekonomskih odnosa su dosta neujednacene, pocevsi od ostrascenih, po kojima je rec o izdaji i ekonomskoj katastrofi, do onih koje potpuno odobravaju novouspostavljene odnose i zalazu se za jos drasticnija razgranicenja", kaze za NIN dr Rajko Tomas, profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci, nekada savetnik za ekonomska pitanja bivse predsednice RS Biljane Plavsic.

Profesor Tomas kaze da se pouzdani odgovori moraju potraziti vracanjem na pocetak funkcionisanja monetarne unije SRJ i RS, kad je 1994. godine uveden novi dinar."Vlasti u RS su verovale i objasnjavale narodu da se time ostvaruje jedan od koraka ka ujedinjenju srpskog naroda. Da bi vas proglasili neprijateljem ili izdajnikom, bilo je dovoljno da kazete da se treba zastititi od inflacije iz Jugoslavije. Dinar nije dozivljavan kao novac nego kao nacionalna svetinja", kaze Tomas. Otuda je i februarsko zatezanje u srpsko-srpskim odnosima dobilo ovakav medijski znacaj.

"Realno gledajuci, za to nije bilo povoda, izuzev jednog. Treba narodu pokazati da su bas oni drugi, oni preko Drine (bez obzira da li se gleda iz Banjaluke ili iz Beograda) hteli da raskinu platni promet i svedu to na klasicne medjunarodne spoljnotrgovinske odnose", objasnjava Tomas.

Cini se da su obe strane odahnule, kaze on, kad su osetile da imaju cvrste argumente za prekid dosadasnjeg stanja. Realno, kaze Tomas, medjusobno tretiranje Republike Srpske i SRJ kao inostravstva zapisano je jos u Dejtonskom sporazumu. "Tim sporazumom je predvidjeno da Bosna i Hercegovina raspolaze monetarnim suverenitetom. Zakon o centralnoj banci BiH je usvojen i ona je pocela da funkcionise", kaze sagovornik NIN-a.

"Budimo realni, ne treba izgubiti iz vida i uticaj pregovora o statusu Kosova. Ako bi u momentu pregovora o resenju kosovskog problema SRJ bila u monetarnoj uniji sa Republikom Srpskom, tesko bi bilo osporavati slicno resenje za kosovske Albance u odnosima sa Albanijom", kaze Tomas.



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.