2512, februar 18 1999

KLINTON-IMPICMENT

BUKA I BES

Amerikanci ipak nisu smenili svog predsednika i sada Bil Klinton ponovo postaje prvi covek na svetu, ranjen u jednoj bizarnoj prici, ali zasticen u drugim pricama

Siroti saksofonista iz Arkanzasa, neke americke nedodjije, koji je postao predsednik Sjedinjenih Americkih Drzava, uspeo je da se odrzi na tom mestu iako mu se kruna ozbiljno zaklimala zbog njegove seljacke navike da napada sve sto nosi suknju i ima dobru dusu. Dim iz Bele kuce nije znacio da ce biti i plamena, samo je isao svetu u oci, opet da ga prevari. Americke novine vec donose na naslovnim stranama pitanje, ne "sta posle Bila?", vec kakve koristi od skandala moze da ima Amerika.

A nevolja malih naroda koji su se obradovali tudjoj nesreci i zaigrali u komediji u koju nisu pozvani - to jest, kraj njihove lude nade da ce Klinton biti smenjen, sto, u krajnjem ishodu, opet ne bi znacilo nista - to je samo njihova nevolja.

Uglavnom, skoro godinu dana zabavlja se ceo svet nevoljama americkog predsednika. Kako da se i ne zabavlja! Predsednik SAD, jedine velike sile na svetu, biva optuzen za izazivanje seksualnih skandala i laganje. Njegovi "objekti" zelja slikaju se za sve novine i ruse mit protestantske, puritanske Amerike. Za razliku od Dzona Kenedija i njegovog aristokratskog drzanja, kao i seksualne afere sa Merilin Monro, zbog cega je svet hteo da "crkne" i pukne, ali nista nije smeo da kaze, bar zato da ne bi ispao smesan, obelodanjenje veze saksofoniste iz Arkanzasa sa nosatom Polom Dzons i debeljusnom Monikom Levinski, razveselilo je ceo svet, a narocito njegov muski deo. Senat i americki narod

Tek sada polako shvatamo da su Amerikanci ponovo pobedili. Klinton je prikazan kao covek iz naroda sa normalnom zenom, kojoj jeste neprijatno zbog muzevljeve afere, ali sve trpi da bi sacuvala porodicu, i taj covek je spreman da prizna krivicu, zbog cega njegova kcerka pati, ali narod (americki) vec je spreman da mu oprosti... Gore od najgore sapunske operete, ali koliko smo takvih opereta vec kupili?

Proslog petka americki Senat je odbacio zahtev za impicment predsednika Klintona. Iako su republikanci imali vecinu u Senatu, pobedio je glas demokrata. O osvajanju dve trecine glasova nije moglo biti ni govora. Cak je devet republikanskih senatora glasalo protiv impicmenta. Veliko je pitanje da li su oni neverni svojoj partiji, sto je kod nas uobicajeno, ili su tako glasali da Klinton sigurno dobije. Zasto bi njima islo u prilog da protivnicka strana dobije bitku koju su vodili, vrlo uspesno, godinu dana?

Republikancima nije odgovaralo da Klinton bude smenjen.

Zato sto bi njegov zamenik, sadasnji potpredsednik Al Gor, vodio istu politiku i bio spreman, sad vec sa velikim iskustvom, za sledece izbore koje bi najverovatnije glatko dobio. Ovako imaju uzdrmanog Klintona, ocigledno spremnog za mnoge kompromise. On se ne moze kandidovati na sledecim izborima (bio je predsednik dva mandata) i u narodu (medju glasacima) lepo izgleda ostaviti u zivotu predsednika koji je bio, do sada, najuspesniji americki predsednik u smislu globalizacije svetske privrede, stvaranja vojnog saveza i dizanja SAD na nivo jedine svetske vojne i najvece ekonomske sile.

Vecina gradjana Amerike podrzava odluku Senata. Bil i Monika

Smanjenjem uloge predsednika, u predsednickom sistemu kao sto je americki, Senat i Kongres bi dobili vecu ulogu i njihov znacaj bi se izjednacio sa znacajem parlamenta u nekim evropskim zemljama. Moguce i da je to osnov njihove takve odluke, jer je cak i u americkoj demokratiji postalo krajnje nepopularno, u uslovima krajnje globalizacije, da veliki kapital zavisi od glasa kakvog seljackog senatora (ili kongresmena) iz Arkanzasa ili Jute, koji i dalje spreman da posteno zastupa svoje birace.

Zato su Klintonovu, sad se vec moze reci i nepaznju iskoristili svi koji su mogli. Pocevsi od Monike Levinski.

Ona je postala "zvezda". Milioni Amerikanaca bi se ozenili njome da dozive isto sto i njihov predsednik. A junakinja buducih crtanih filmova bice, vec s istekom Klintonovog mandata, jedna od bogatijih zena Amerike. Voljena zena Hilari i tako rastuzena dobija na resavanju svog slucaja (kupovina zemljista) vise nego da ju je stitio i sam predsednik. Ne mnogo poznati pravnik Kenet Star postao je zvezda americkog pravosudja, potrosivsi vise od 40 miliona dolara drzavnih para.

Klintonu je dovoljno i to sto se izvukao, ali u medjuvremenu je postao najpoznatiji americki predsednik. Moguce i najpopularniji a on ce vec naci nacina da to iskoristi. Dobili su i republikanci - sansu za sledece izbore. Na prvi pogled gube samo demokrate, ali da li su oni ikad izgubili, narocito u prvoj zemlji demokratije.

Koliko ce jos njih, pojedinaca i velikih kompanija, zaraditi na ovoj prici, moze samo da se nagadja, a akteri i dobitnici jos dugo ce se sami prijavljivati.

Zapravo, u ovoj prici prepunoj pomamne buke i besa gubi samo ostatak sveta, koji se zaigrao u sapunskoj operi velikih majstora i pomislio da ce zbog ove afere, ili eventualnog Klintonovog pada, prestati bombardovanje i pretnje bombardovanjem, ekonomski i politicki embargo, vojna i politicka dominacija Amerikanaca i da ce biti ostavljeni na miru kako bi sopstvenim snagama ziveli kao Amerikanci. MILAN DAMNjANOVIC



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.