2514, mart 4 1999

KOSOVSKA DIPLOMATIJA

PLJUNI I ZAPEVAJ

Dok Srbijom tutnje tribine na kojima poznata lica brane kolevku Srpstva, britanski ministar odbrane cinicno komentarise da Srbi nikada ne propustaju priliku da propuste priliku

Lepo vreme je i ovog vikenda na terene izmamilo hiljade pripadnika separatisticke Oslobodilacke vojske Kosova, koja je u poluvremenu istorijskih pregovora odlucila da demonstrira kako je zahtev za razoruzavanje shvatila kao neuspesnu stilsku figuru pregovaraca iz Rambujea. Nesto severnije, odgovoreno je beskrajnom serijom patriotskih mitinga na kojima su poslednju kap krvi za Kosovo cedili levicari, radikali, seljaci sa sajkacama, radnici, studenti, posteni glumci iz znamenite serije "Porodicno blago", heroine i trubaci iz Grdelice, Surdulice i ostalih uporista socijalista. Vesti o odlucnom "ne" i parole protiv NATO-a na drzavnoj televiziji citane su pre neugodnih informacija o ubistvima policajaca, otmicama civila i izvesnoj nesigurnosti gradjana juzne srpske pokrajine.

Posmatrajuci mitinge, na kojima se uz pomoc fraza iz Titovih citanki i citata iz Boja na Kosovu brani otadzbina, zapadni pregovaraci su u razgovorima vodjenim u Beogradu priznali da im je "strepnja jaca od nade" uoci nastavka francuskih razgovora. Vlast u Beogradu je na hiljadu nacina pokazala spremnost da razgovara o politickom sporazumu, koji bi Kosovu dao mnogo vise od trece republike, ali ga samo ne bi tako nazvao, ali je snazno odbacila rasporedjivanje NATO trupa i preimenovanje svete u svetsku srpsku zemlju. Iako se u analazima stranih medija pakosno primecuje da kampanja protiv NATO-a pocinje u trenutku kada je Atlantski savez prestao da svakodnevno najavljuje napade po ciljevima u jugoistocnoj Evropi, zvanicna saopstenja najavljuju borbu do poslednjeg nervnog vlakna ovdasnjih gradjana.

"Ono sto je nas vrhovni komandant, predsednik Jugoslavije Slobodan Milosevic porucio citavom svetu, a posebno nasem narodu, da odbrana Kosova i Metohije nema cenu, to je za nas najveca zapovest i to je naredjenje koje cemo mi sigurno izvrsiti, po cenu da damo svoje zivote", rekao je komandant Trece armije Vojske Jugoslavije, general-pukovnik Nebojsa Pavkovic nakon sto je primio zlatnu plaketu "Car Dusan". Istog dana su potpuno provereni i patriotski mediji preneli vest u kojoj se kaze da se iz sela Samodreza, u kome je Lazar pricestio svoju vojsku, "iselila i poslednja Srpkinja, Danica Milincic". Ljubitelji kosovskih mitova pripovedaju da se na brdu iznad sela, kazu, nalazio stari grad sa dvorcem Vuka Brankovica u kome je, kako tvrde tadasnji vojni izvori, izgovorena recenica "Ko ne dos'o u Boj na Kosovo..." Kosovka omladinka

Osobe sa slonovskim pamcenjem mogle bi da zakljuce kako ovdasnji levicari, koji nikada nisu oprostili voljenom lideru sto je pre pola veka rekao istorijsko "ne" pogresnoj strani sveta, sada pokusavaju da koriguju proslost i raskrste sa zapadnim silnicima. "Znamo mi kako se zivi u Americi, polovina spava pod mostovima i u kartonskim kutijama, a 'vamo ce nama da resavaju nase probleme", komentarisao je jedan od nekoliko hiljada analiticara, okupljenih na radikalskom mitingu u hali "Pinki", koji je upravo video Seselja. "Ne dirajte Srbiju, ne dirajte Kosmet, branicemo ga do poslednje kapi krvi", porucili su socijalisti iz Bele Palanke, dok je u ime Mladih socijalista, istoimenog uporista levicara, Sonja Djordjevic porucila da "se ne moze i ne sme ponoviti Kosovka devojka iz 1389.godine". Poruke istovetnog sadrzaja citaju, glasom pozajmljenim od glumaca iz perioda commedia dell' arte, hiljade aktivista vladajuce koalicije, koji u uvodu, razradi i finalu obavezno pomenu napore nasega predsednika kako bi izazvali disciplinovane i pedantne izlive odusevljenja. U sredu, 3. marta, na protestnom mitingu Srba, koji je organizovalo nekada slavno udruzenje "Bozur" Bogdana Kecmana, u Pristini se okupilo vise policajaca nego ucesnika protesta.

U rubrici Pogledi, koju objavljuje Politika, Nenad Trifunovic, predsednik Izvrsnog odbora gradjana Prizrena iz Beograda, objasnjava da stavove kosovskih Srba ne uvazavaju u belom svetu. "Na izlaganje vladike Artemija reagovao je Pol Ledvaj, albanski lobist i veliki srbomrzac, izjavivsi, izmedju ostalog, da je svaki Srbin Slobodan Milosevic."

Britanski ministar odbrane Dzordz Robertson izjavio je da Beograd jos ima vremena da "razmotri dobrobiti mirovnog plana", napominjuci da vremena nema previse. "Izgleda da je u Beogradu ponovo aktuelna stara poslovica koja kaze da Srbi nikada ne propustaju priliku da propuste priliku", rekao je Robertson. Cena kooperativnosti

Iako su na kraju pregovora u Rambujeu obe strane potpisale da ce ponovo pregovarati 15.marta, predstavnici vlasti nagovestavaju da bi "na eventualne pregovore" dosli pod odredjenim uslovima. U bliskim susretima prve vrste, vlasti su u medjuvremenu za kooperativnost zatrazile ukidanje sankcija, vracanje SR Jugoslavije u medjunarodne organizacije, finansijsku injekciju (makar u vidu odobravanja prodaje nekog velikog drzavnog preduzeca za kes) i da istrazitelji Medjunarodnog suda za ratne zlocine ne tumaraju po Kosovu.

"Sporazum je veoma dobar za Jugoslaviju, veoma dobar za Srbiju i pocetak je veoma znacajnog zaokreta u kojem Jugoslavija moze poceti da zauzima mesto koje joj u medjunarodnoj zajednici pripada", rekao je Kristofer Hil u intervjuu uoci novih susreta sa beogradskim zvanicnicima. Predsednik Srbije je, medjutim, u razgovoru sa pomenutim posrednikom izrazio "ocekivanje da ce nastavak razgovora biti bolje pripremljen" i da ce na njemu biti stvoreni uslovi za "stvarni i direktan razgovor samih delegacija". "Zbog toga insistiramo da svi elementi autonomije moraju da budu poznati i jasno definisani u momentu utvrdjivanja teksta politickog sporazuma. U tom svetlu ce nasi drzavni organi ceniti i poziv za dalji nastavak razgovora", kaze se u saopstenju iz kabineta predsednika Srbije. Objasnjenja i komentari

Prema obavestenim izvorima agencije Beta iz Brisela, Milosevic ce na nastavak pregovora poslati delegaciju sa iskljucivim ovlascenjem da potpise politicki deo sporazuma, koji je vec nacelno prihvacen u Rambujeu. U Savetu NATO-a se ozbiljno razmislja da se u Brisel pozovu generali Vojske Jugoslavije kako bi im bilo precizno objasnjeno sta bi mirovna misija uradila na Kosovu, ali prema tom angazmanu ozbiljne rezerve pokazuju Francuzi i Italijani. Zvanicnici NATO-a smatraju da vlast u Beogradu vodi kampanju protiv stranih trupa kako bi skrenula paznju sa velikih koncesija u politickom delu sporazuma, ali ocekuju da ce Milosevic u poslednjem trenutku, kao i obicno, postati faktor mira i stabilnosti. Ovdasnji smrtnici, koji imaju slabe izvore informisanja, ali odlicno i bogato iskustvo, plase se da igra sa domacim "jastrebovima" i "vukovima" traje predugo i ne iskljucuju mogucnost dalje radikalizacije sukoba sa zapadnim delom hemisfere.

Sticajem cudnih okolnosti, do novinara je stigla prica da bi se Kosovu mogla dogoditi implementaciona misija, pod rukovodstvom bivseg sefa OEBS-a Vilhelma Hojnka, a u kojoj bi Evropljani dominirali. Kao jedan od kandidata pominje se poslednji britanski guverner Hongkonga Kris Paten, ali bi njegov izbor mogao da izazove neugodne asocijacije u Beogradu. Zasnivajuci sopstvenu "strategiju za poneti" na nadi da ce se Rusija konacno uspraviti, a Evropljani pogledati u pravom pravcu, vlast je pokrenula kampanju u kojoj poznati budilnici naroda sve cesce objasnjavaju da se, kao i pre sest vekova, na Kosovu brane Evropa i pravoslavna braca. "Treba priznati da je Rusija danas, na medjunarodnoj areni siromasni rodjak o kome se brinu delikatni bogati rodjaci, da ga ne zaobidju, trpe ga, ali u sustini ignorisu", plasticno je objasnio odnos Moskve prema kapitalistickim silama bivsi sef ruske diplomatije Andrej Kozirjev u intervjuu nedeljniku "Itogi", ali njegova izjava nije stigla do ucesnika mitinga za odbranu kolevke Srpstva i festivala nazvanom po poslednjem hitu "Bijelog dugmeta" "Pljuni i zapjevaj, moja Jugoslavijo". I Jugoslavija je pljunula. Albanska spremnost

Dvanaest dana uoci puta za neku francusku bazu (najverovatnije Evre), kosovski Albanci su pristali da potpisu politicki deo sporazuma o Kosovu koji bi garantovali vojnici zapadne vojne alijanse i istovremeno otpisu glavnog politickog predstavnika OVK Adema Demacija, koji je, obrazlazuci ostavku, izjavio da nikakvi potpisi "nece doneti mir i slobodu, vec nastavak krvoprolica".

Pre Demacijevog odlaska, albanski predsednik Redzep Mejdani saopstio je sefu albanske delegacije Hasimu Taciju da bilo kakva odluka kosovskih Albanaca mora imati podrsku medjunarodne zajednice, a pre svega SAD. Taci je izrazio spremnost da 15.marta potpise sporazum, iako u njemu nema odredbi koje bi garantovale referendum "naroda Kosova", ali se zato garantuje razoruzavanje OVK.

Nakon sto su postigli konsenzus o mirovnom sporazumu, Albanci mogu da cekaju potez sa druge strane provalije. Clan albanske delegacije Veton Suroi, u kome zapadni politicari sve cesce vide buduceg albanskog lidera, u intervjuu beogradskom Radiju B-92 dopustio je sebi malo sarkazma, primetivsi da se iz prostorija u kojima je bila smestena delegacija Vlade Srbije moglo cuti "pevanje do duboko u noc", dodavsi da je pitanje pevanja bilo "van okvira rada konferencije".

Americka administracija je, ipak, sa neskrivenim olaksanjem primila vest o odlasku "ekstremiste" koji je spustio slusalicu Medlin Olbrajt i pozvala sestoclanu delegaciju OVK da neizostavno poseti SAD, gde ce joj biti objasnjena uloga buducih mirovnih snaga. Americki izaslanici za Kosovo samouvereno ponavljaju da ponovo kontrolisu Albance, sto je izazvalo ozbiljne rezerve medju Evropljanima. "To je crno-beli film koji vise ne uspeva ni da ubedi poreskog obveznika u Nevadi da plati kako bi hiljade mladih Amerikanaca bilo poslato da cuvaju razne balkanske prevarante", ocenjuje cinicno rimski dnevnik "Republika" i navodi da se "greska Amerikanaca i njihovih mladih partnera Britanaca sastoji u shvatanju da su Albanaci kompaktni entitet, sa kojim se moze slobodno manipulisati". I Srbi i Albanci, medjutim, smatraju da pravo na manipulaciju ima samo onaj ko je njihovom voljom izabran. Misevi i slonovi

Prema pouzdanim izvorima NIN-a, americki sastavljaci planova smatraju da bi na medjunarodnoj mirovnoj konferenciji, nakon tri godine, odluka o Kosovu i Metohiji bila doneta na osnovu cetiri kriterijuma: volja naroda (Kosova, ali moze i Srbije), stav vlasti (Kosova, ali moze i Srbije), ocena medjunarodne zajednice o pokazanoj kooperativnosti obe strane i principijelan stav o nemenjanju drzavnih granica. "Trudimo se da u pravljenju sporazuma ostavimo sive zone, u kojima bi jedna strana mogla da vidi slona, a druga misa, i obrnuto", ocenio je uticajni americki diplomata fleksibilnost privremenog sporazuma, koji bi zvanican Beograd i nezvanicnu Pristinu terao na trogodisnje takmicenje u kooperativnosti. Domaci politicari, koji su imali kontakte sa Hilom, smatraju da sporazum neobicno podseca na resavanje problema Brckog. Ako bi taj sporazum bio potpisan, posle tri godine bi se verovatno sproveo neki referendum, ali ne medju kosovskim Albancima i Srbima ili svim gradjanima Srbije. Do tada bi se obe strane trudile da simuliraju "iskonsku ljubav prema tekovinama zapadne demokratije".

Uznemirena vatrometom teskih reci protiv svetskih zandarma, lidera novog poretka i starih okupatora, demokratska javnost je ohrabrena kada je cula da je predsednik Privremenog izvrsnog veca Kosova u svojstvu ministra za omladinu i sport primio predsednika Evropskog skautskog komiteta Dejvida Bula i direktora za rad sa odraslim izvidjacima te skautske organizacije Kjelda Dzefersona. Zoran Andjelkovic je tom prilikom istakao da ce "izvidjaci imati punu podrsku" ministarstva, precizirajuci da izvidjaci na najbolji nacin sluze svojoj zemlji. Gosti su izrazili nadu da ce Jugoslavija biti domacin "Eurofolka" 2002. godine i najavili dolazak oko 5 000 evropskih skauta.

BATIC BACEVIC



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.