2514, mart 4 1999

FUDBAL

HRVATI DOLAZE (2)

Kako i zasto je Robert Prosinecki iz zagrebackog "Dinama" stigao u beogradsku "Crvenu zvezdu". Rat i mir Djura Prosineckog i Miroslava Cira Blazevica

Mozda zvuci paradoksalno, ali Franjo Tudjman, predsednik Hrvatske,odlucivace u kome ce se sastavu fudbalska selekcija ove drzave, 27. marta u Beogradu na stadionu "Crvene zvezde", suoprotstaviti selekciji Jugoslavije. Taj manir je gotovo postao praksa prilikom izbora hrvatskih reprezentativaca. Jer, dobro je znano da je Miroslav Ciro Blazevic, selektor Hrvatske, miljenik Franje Tudjmana. Onda kada neko od "odabranih nogometasa" iz sopstvenih razloga odbije poslusnost Blazevicu, ovaj po hitnom postupku poteze mobilni telefon i poziva, kako to sa zadovoljstvom istice, "poglavnika". "Evo, kazi poglavniku da neces igrati" - saopstava Ciro. Doticni fudbaler, tada, pristaje na sve...

Daleko je od istine da se Franjo Tudjman ne razume u fudbalsku igru. Naprotiv, razume se i te kako. Svojevremeno, sa cinom generala JNA, Tudjman je bio predsednik Jugoslovenskog sportskog drustva "Partizan", a to znaci i fudbalskog kluba. Eto, odakle potice pristojno fudbalsko (nogometno) znanje predsednika Hrvatske!

Pred ovaj, kako su ga u Hrvatskoj proglasili, "povjesni nogometni mec", selektoru Blazevicu poslusnost je odbio Robert Prosinecki, donedavno istaknuti clan "hrvatske nogometne momcadi". Prosinecki je bio jasan i glasan: "Sve dok je Blazevic selektor ne treba da racuna na moje usluge."

U medjuvremenu Robert Prosinecki sluzi civilni - vojni rok i igra za tim "Kroacije" (bivsi "Dinamo"). Nista ne bi bilo neobicno da "duel" poznatog selektora i slavnog fudbalera ne traje dugi niz godina. Djuro i Ciro

Robert Prosinecki (januara 1969 - Seveningen SR Nemacka) debitovao je u ekipi "Dinama" 1986. u mecu protiv sarajevskog "Zeljeznicara" i postigao vazan gol. Trener Blazevic za taj potez nije preterano aplaudirao mladjanom igracu: "Robi zna mnogo, steta sto nije 'krvolocniji', steta..." Bilo je i drugacijih misljenja, onako u prolazu: "Bemti, podseca na Milutinovica", govorio je Dragec Cizaric, "oruzar" (ekonom - pr. A. M.) zagrebackog "Dinama". Te godine Robert je sa "Dinamom" potpisao ugovor o stipendiranju, a otac Djuro nije bio zadovoljan. Zeleo je vise - profesionalni ugovor!

Kada je u Zapadnoj Nemackoj zaradio prvi milion maraka, Djuro Prosinecki se sa suprugom Emilijom Djokovic (rodjena u Jezevici kod Cacka) vratio u domovinu i u rodnom Cemehovcu (na pola puta Zagreb - Kumrovec) sagradio kucu i otvorio pilanu (strugaru). Po sopstvenom kazivanju, vratio se zbog sinova, jer stariji je Robert vec u desetoj godini nagovestio raskosan fudbalski talenat.

Nezadovoljstvo oca Djura kulminiralo je kada je na prvom programu Radio Zagreba cuo novu opasku trenera Blazevica na racun svoga sina Roberta. Reciti Ciro bio je kategorican: "Taj nikada nece postati igrac. Ako dokaze suprotno, pojest cu svoju diplomu nogometnog trenera." Poslovicni Zagorac, Djuro, obratio se elokventnom treneru: "Znate kaj, gospon Ciro, osam godina sam ga vozil na stadion. Potrosil sam toliko auta, vremena i benzina da sam mogel napraviti vilu na Trgu Bana Jelacica. Vodim ga u 'Zvijezdu'."

Robert Prosinecki je 1987. stigao u Beograd u "Crvenu zvezdu". Tog vremena Robert se rado seca: "Procitali smo kada 'Zvezda' ima trening. Tata je 'zapalio' auto, 'nabio gas' i zacas smo bili tamo..." U "Crvenoj zvezdi" su bili vise nego zadovoljni "daru s neba". Direktor Dragan Dzajic je imao posebnog razloga za zadovoljstvo, jer su i ranije iz Zagreba na "toplu preporuku" Cire Blazevica u Beograd stizali provereni fudbaleri, poput Janjanina, Ivkovica, Bracuna, Cvetkovica... Ko je vise gresio, pokazalo je vreme. Svi pomenuti fudbaleri, kasnije, igrali su u dresu reprezentacije ondasnje Jugoslavije. Ja sam Hrvat

Robert Prosinecki je u Beogradu od navijackog "severa" dobio nadimak "Zuti", zbog boje svoje kose. Igrajuci za mladu selekciju Jugoslavije 1987. na svetskom prvenstvu u Cileu, gde je reprezentacija osvojila sampionat, proglasen je za najboljeg fudbalera tog uzrasta na planeti. Tri godine kasnije imenovan je i za najboljeg fudbalera u SFRJ. Sto se tice Cire Blazevica, njemu je zagrebacki "tisak" do besvesti nabijao na nos onu izjavu sa pocetka Robertove karijere. Valjda i iz razloga da bi ovaj provereni emotivac "izvrsio atentat na sopstveni zeludac".

Robert je posle cetvorogodisnjeg ugovora sa "Crvenom zvezdom" 1991. presao u cuveni "Real" iz Madrida. U vreme pocetka raspada SFRJ spanski novinari su Robertu uglavnom postavljali isto pitanje: Da li ce i dalje nastupati za selekciju Jugoslavije? Pritescen sa dve strane, govorio je: "Ja sam Hrvat, ali najbolje trenutke u zivotu doziveo sam u Beogradu." U Hrvatskoj, naravno, nisu bili zadovoljni ovim odgovorom. Mnogi nisu mogli da oproste Robertu igranje za "Crvenu zvezdu", ali i izjave, u to vreme, prozete jugoslovenstvom. Umesto Robert, nazivali su ga srpskim imenom - Rodoljub! Mozda je tome doprinela i jedna nehoticna izjava oca Djura u obracanju Emiliji, majci Robertovoj: "Pa kaj si iz Cacka morala za menom dojti se do Njemacke." Naravno da je to bila sala, ali...

Bolje obavesteni u zagrebackim fudbalskim kuloarima i danas tvrde da se Robert Prosinecki prelomio i prihvatio poziv selektora Cire Blazevica onda kada je njegovoj bogatoj porodici zapreceno oduzimanjem imovine! "Sekire" su tada bile zakopane izmedju Djura i Cire.

Robert se pojavio prosle godine u selekciji Hrvatske na sampionatu sveta u Francuskoj. U toku samog sampionata doslo je do novog nesporazuma sa Blazevicem. Ciro je objasnio da Robert igra sporo i dekadentno i zbog toga mora na klupu za rezervne igrace. Ciro Blazevic se po ko zna koji put predomislio, ne cepajuci "nogometnu diplomu". Pozvao je pod "zastavu" Roberta Prosineckog. Cija ce biti poslednja? Kako sada stvari stoje, Franjo Tudjman ce jos jednom imati odlucujucu rec.

ALEKSANDAR MIHAJLOVIC



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.