2515, mart 11 1999

JUNACI NASEG VREMENA

KNJIGA

Delo autora Mirka Marjanovica krcato je podacima, mislima i optimizmom

Savezna javna ustanova "Borba" (za izdavaca dr Zivorad Djordjevic, generalni direktor) upravo je objavila knjigu "Iz krize u reforme" autora Mirka Marjanovica. Povez je tvrd. Pisac predgovora Slobodan Milosevic naglasava da je autor Marjanovic "nesumnjivo heroj borbe za ekonomski oporavak, kao sto je svih ovih teskih godina bio jedan od najistaknutijih boraca za slobodu i nezavisnost nase zemlje. Pokazao je ogromnu doslednost i hrabrost, znanje i odlucnost i veliku upornost".

To se videlo i na velicanstvenoj promociji knjige. Svi su dosli sa suprugama. Autor je slavljen kao da je predsednik svajcarske, a ne srpske vlade, to jest, kao da nacionalni dohodak nije dve, nego dvadeset hiljada dolara!

Istaknuto je autorovo reformsko ponasanje, koje se vidi i u knjizi krcatoj podacima, mislima i optimizmom, obogacenoj sa dvadeset i tri vinjete-portreta samog autora, uz osam fotografija i osam potpisa: Svuda srdacna dobrodoslica, U drustvu fudbalskih legendi, Uvek zanimljiv sagovornik, Blagost i odvaznost, Uvek ima sta da kaze novinarima, Srdacna razmena misljenja (ovde su na slici autor knjige Marjanovic i autor predgovora Milosevic), itd.

Vec u poglavlju Dobili smo najveci rashladni sistem u Jugoslaviji javlja se polemicki ton. Hteo bih da kazem, kaze pisac, da ce ovogodisnji bogat rod u poljoprivredi doprineti i uspesnom sprovodjenju naseg Programa monetarne rekonstrukcije i ekonomskog oporavka zemlje. Suprotno prikazuju i zele jedino oni kojima i rezultati naseg Programa tesko padaju.

(KOliko razumem, rezultati "naseg Programa" narocito tesko padaju penzionerima i prosvetnim radnicima).

Strateska opredeljenja autora izlozena su u poglavlju Ja se nikada ne predajem. Izricit je: "Predsednika Milosevica znam sa svim kvalitetima koje ima i uvazava celokupan nas narod, a koje daju pravo za tvrdnju da je on jedna od najvecih licnosti nase istorije".

Uspesi su vidljivi kao na dlanu. Uzmimo poglavlje Ova deonica predstavlja deo medjunarodnog puta najviseg evropskog ranga. Marjanovic pise: "Ovim proglasavam otvorenim radove na deonici auto-puta Horgos - Subotica - Feketic". To je, secate se, deonica za visekratnu upotrebu, koja se svecano otvara prema potrebi, pred izbore ili drzavne praznike.

Tu su, kad je rec o uspesima, i poglavlja Impresioniran sam uslovima u kojima danas zive i studiraju beogradski studenti, Impresioniran sam ostvarenim rezultatima Ekonomskog fakulteta, Ponosni smo na rezultate koje smo postigli u proteklom periodu, Vasi uspesi pokazuju da nema tih sankcija kojima se moze slomiti dostojanstvo nasih ljudi, Uspesno ostvarivanje programa stabilizacije omogucilo je brz porast standarda gradjana, Pomogli smo Srbe u nekadasnjoj Bosni i Hercegovini u svakom pogledu, Ukidanje sankcija nece biti nagrada nego zakasnelo priznanje za nasu politiku mira, Dinar na cvrstim nogama, Prvi put posle vise godina ostvareni su pozitivni rezultati u svim oblastima zivota, Nase semenarstvo hibrida je u samom svetskom vrhu, Ovim projektom ostvarujemo jednu od najvecih investicija u Evropi, Jos pola miliona tona nafte i petsto miliona kubnih metara gasa, Vas institut je most koji spaja tradiciju dugu 116 godina sa najnovijim naucnim i tehnickim dostignucima, Resenja ovog Zakona zasnivaju se na principima efikasnosti, stimulativnosti, pravicnosti i javnosti, Ostvarena je do sada nezabelezena stabilnost cena i kursa dinara, Znacajan jubilej u godini reformskih preobrazaja, Stekli smo poverenje naroda...

Kao u Svajcarskoj...

Kilogram pasulja je cetrdeset dinara!

Prica i pise bivsi ministar u Vladi Mirka Marjanovica da je jednom Mirko Marjanovic drzao referat na Vladi. Posle drzanja, neko od hrabrijih usudio se da primeti kako referat ima slabih mesta. Mirko Marjanovic se branio:

- Jeba ga, nisam ga ja pisao!

Ako je to tacno za referat, nije tacno za knjigu. U njoj je sve autenticno, od Mirka Marjanovica nadalje.

Mirko Marjanovic ima psa. Pas je clan porodice. U knjizi pise da pisac zivi u Palmoticevoj ulici. Osmogodisnji irski seter Bono, pise u knjizi, ljubimac je svih nas.

- On je peti clan porodice, smeska se premijer - kaze se u knjizi.

Kada ga je premijer Marjanovic dobio od jednog prijatelja iz Moskve, Bono je imao samo 15 dana i sjajan pedigre. Supruga se, kaze, u pocetku bunila, ali ga je kasnije zavolela vise od svih. Nije ga zelela zbog uspomena na malu svajcarsku kraljevsku pudlicu, koju su prethodno imali, pa izgubili. Izasla je jednog dana i nije se vratila. Sve su ucinili da je nadju, ali uzalud.

Knjiga dalje kaze: Kreditno-monetarna politika Vlade, cvrst kurs dinara i stabilnost cena, cvrste smernice Vlade i premijera Marjanovica, na kojima on posebno insistira, pod posebnom su lupom supruge. Kako premijer vise ne ide na pijacu, ona je ta koja ga izvestava sa terena. Ali i kritikuje: Zasto je ovo toliko skupo, zasto su cene skocile, zasto je jaje dinar? Nije mu lako. Lakse se izbori sa kompletnom Vladom nego sa suprugom.

Supruga je zasluzna i za uvek elegantan izgled predsednika Vlade. Ona pomaze u izboru kravata, odela, cipela...

Sve to pise u knjizi. I jos pise: Na politicare, posebno one popularne, mediji retko gledaju kao na ljude. Zna to i premijer Marjanovic. Skroman i stalozen covek. Polako prica - brzo misli. I ne gresi. Samo mu je ponekad krivo sto Srbija nema bolju opoziciju...

Knjigu je potpisao Mirko Marjanovic.

Jednom sam kod Dusana Mihajlovica (Nova demokratija - Rebeka Srbinovic) upoznao Mirka Marjanovica.

Simpatican covek, nije mi zamerio sto smo se upoznali!



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.