2517, mart 25 1999

VASINGTONSKI DNEVNIK

ODLUKA O AGRESIJI

(Od dopisnika NIN-a iz Vasingtona)

Utorak je bio dan kad je Amerika digla ruke od diplomatije na Balkanu. Predsednik Klinton odlucio je da povede SAD i NATO u rat protiv Srbije.

Sto se Vasingtona tice, taj utorak bio je veoma dugacak dan. Da duzi i tezi ne moze biti. Ovaj dopisnicki dnevnik pokazace, unekoliko, kako je poceo, kako je protekao i kako se zavrsio... Ako mu je to bio kraj i ako mu se kraj, uopste, moze i sagledati.

9:30 Grupa od tridesetak vodecih republikanskih i demokratskih senatora stigla je pred severni ulaz Bele kuce, na konsultacije sa Klintonom o daljim potezima na Kosovu. U Senatu je za danas zakazana debata s temom SAD i kriza na Balkanu, sa republikanskom vecinom cvrsto resenom da blokira predsedniku fond za finansiranje jednostrano proglasene vojne operacije na Kosovu - pre nego sto za to dobije zeleno svetlo Kongresa. "Nije nase da se mesamo u taj gradjanski rat na Balkanu. Jos manje da napadamo suverenu zemlju, koja se obracunava sa separatistickim pokretom u svojoj sredini" - upozorila je republikanka iz Teksasa Kej Bejli Hacinson. Ona je u toj grupi najljuca i najmilitantnija - ne samo ovog jutra, vec uopste. Priprema se predizborna kampanja za Belu kucu, na cijem ulazu onapreti pred kamerama i mikrofonima. Guverner njenog Teksasa Dzordz Bus je kandidat da u ime republikanaca udje u trku protiv Klintonovog potpredsednika Alberta Gora.

11:15 Ricard Holbruk saopstava Kristijani Amanpur, u intervjuuuzivo za CNN (sa terase beogradskog "Hajata"), da je sve propalo jer je Milosevic definitivno odbio oba Klintonova zahteva - da odmah i bezuslovno zaustavi tekucu ofanzivu i da prihvati medjunarodne snage, predvodjene NATO-om, u obezbedjivanju sprovodjenja mirovnog plana Kontakt-grupe za Kosovo. "Da, predsednik Milosevic mi je na rastanku ponovio da je svestan mogucih posledica te odluke" - kaze Holbruk, zavrsavajuci svoju, kako kaze, "najsumorniju misiju" u cetiri godine svog posrednickog staza na nasem delu Balkana (49. mu je po redu, hoce li ikad biti 50?). Nesto kasnije, vidimo ga kako odlazi u Brisel, na referisanje Solani, generalu Klarku i ostalima iz NATO-a. Holbruk je smrknut, a ni nebo nad Beogradom ne izgleda nista bolje.

11:30 "Odustajemo od nase inicijative za blokiranje intervencije protiv Srbije. Sad se radi o sasvim drugom pitanju; sad kad nas je predsednik obavestio da uskoro predstoji neminovna vojna akcija. Mnogo je nas koji se ne slazu sa predsednikovom politikom, ali u ovom trenutku g. Milosevic ne moze da racuna da nase trupe nemaju nasu potpunu podrsku u akciji koja im predstoji." Ovo je izjava one iste Kej Bejli Hacinson, na istom mestu pred Belom kucom - dva sata kasnije. U medjuvremenu, stigao je izvestaj o propaloj Holbrukovoj misiji u Beogradu i sledecem potezu koji je iznudio Milosevic. Partijske podele na republikance i demokrate ostale su za prvu sledecu priliku, vodji americkog Senata ovog puta jedinstveni su u podrsci onima koji ce biti zaduzeni da iznesu balkansku oluju.

11:45 Odeljenje za stampu Bele kuce potvrdjuje vest o odlaganju ranije dogovorene posete ruskog premijera Jevgenija Primakova, koji je po podne trebalo da sleti u merilendsku bazu "Endrjus" a u sredu ujutru da pocne razgovore sa potpredsednikom Gorom, partnerom u stalnoj komisiji za unapredjenje ekonomskih odnosa izmedju dve zemlje. Primakov se zaustavio u Senonu, a zatim okrenuo avion i vratio se kuci - kad ga je Gor obavestio (u kracem telefonskom razgovoru) da nema govora da se napad na Jugoslaviju odlozi do zavrsetka njegove posete Vasingtonu. "Gospodin Primakov bio je od pocetka u toku posrednicke akcije ambasadora Holbruka, kao i moguceg daljeg razvoja situacije. Rusija ostaje za SAD vazan partner, s kojim imamo iste ili bliske stavove o mnostvu pitanja. Poznato je, ima i pitanja o kojima se ne slazemo. Ali, to ne znaci da necemo nastaviti da saradjujemo" - objasnila je, nesto kasnije, Medlin Olbrajt.

12:15 Bil Klinton trosi uvodnih pola sata ranije programiranog istupanja pred Nacionalnim udruzenjem federalnih i lokalnih sluzbenika za upoznavanje zblanute domace javnosti sa slozenoscu krize na Kosovu i neophodnoscu kaznene intervencije protiv Jugoslavije, koju ce izvesti SAD "sa 18 ostalih clanova NATO-a".

12:30 Dzems Rubin saopstava izvestacima iz Stejt departmenta da su u Briselu pocele Holbrukove konsultacije sa Havijerom Solanom i generalom Veslijem Klarkom. Pored ostalog, cuje se i sledece: "... Kad se ovo bude zavrsilo, Slobodan Milosevic imace manju kontrolu nad Kosovom nego sto bi je imao da je u Parizu prihvatio mirovni plan Kontakt grupe." "Ako je uopste bude vise imao" - primecuje jedan kolega, veteran iz hrvatskog i bosanskog rata.

14:30 Brifing u Pentagonu. Kenet Bejkon: "Generalni sekretar Severnoatlantskog saveza Havijer Solana, na osnovu ranijeg dobijenog ovlascenja, izdao je naredbu za napad na vojne ciljeve u Jugoslaviji. Odluku o pocetku napada donosi sad glavnokomandujuci NATO-a general Vesli Klark. Ocekuje se da ce prvo uslediti udar krstarecim raketama, a potom je predvidjeno aktiviranje bombardera. Koliko ce trajati?

Napad moze da potraje vise dana, mozda i nekoliko nedelja... " Nesto kasnije, od Bejkona se culo upozorenje i drugoj strani: "Trazimo od OVK da se uzdrzi od svih oruzanih i ostalih provokativnih akcija kojima se krsi mirovni sporazum potpisan u Parizu. Neka se niko od lidera kosovskih Albanaca ne zanosi da ce se NATO pretvoriti u ratno vazduhoplovstvo njihove OVK."

18:30 "Amerika je usla u rat protiv Srbije" - saopstava Piter Dzenings, otvarajuci udarne vecernje vesti TV mreze ABC. Posle toga jos desetak minuta o Holbruku, senatorima, Klintonu, Primakovu,"tomahavcima", bombarderima i hiljadama novih izbeglica sa Kosova.

19:00 Novi brifing u Pentagonu. Ponovo Kenet Bejkon (u odgovoru na jedno novinarsko pitanje): "Slobodan Milosevic zna broj telefona NATO-a. Zna i koga da pozove, kad bude zazeleo da se zaustavi bombardovanje. Potrebno je samo da potpise mirovni sporazum i da pocne da ga sprovodi."

20:15 Senat je zavrsio debatu o Kosovu u svetlu najnovijih beogradsko-briselskih zbivanja. Preslo se na glasanje: sa 58 glasova "za" i 48 "ne" usvojena je rezolucija kojom se ovlascuje predsednik SAD i vrhovni komandant za angazovanje oruzanih snaga u planiranom udaru NATO-a protiv Jugoslavije zbog nastavljanja vojnih operacija protiv civilnog albanskog stanovnistva na Kosovu i odbijanja mirovnog plana iz Rambujea.

21:05 Lari King organizuje na CNN-u tribinu o ratu u koji Amerika krece protiv "balkanskog Sadama Huseina". Medlin Olbrajt prepricava svojim recima podnevni Klintonov govor, s posebnim osvrtom na "vitalni interes" SAD za trazeno razresenje krize na Kosovu i govori o "punoj saglasnosti" predsednikovih popodnevnih telefonskih konsultacija sa Blerom, Sirakom i Srederom. Olbrajtova ima na sebi tamnu svilenu bluzu, sa velikim brosem od crnog zada, koji se ne vidi bas najbolje. Izgleda kao jastreb rasirenih krila... Jedan od ucesnika, senator Dzozef Bajden iz Delavera, najavaljuje da ce udar biti snazan i dugotrajan i nagovestava da ce poceti u sredu uvece...

SLOBODAN PAVLOVIC



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.