2518, april 1 1999

RS I BOMBARDOVANJE SRJ

KAD SE SRBI SLOZE

Mitinzi, protesti, osude koji se mogu svesti na parolu sa jednog transparenta: "Majko, ne daju te tvoja djeca"

Tesko posvadjane Srbe sa lijeve strane Drine nista nije tako cvrsto ujedinilo kao vojni udari NATO saveza na Saveznu Republiku Jugoslaviju. U jasnoj i nedvosmislenoj osudi napada jedinstveni su i lijevi i desni, i gradjanska opcija i nacionalisti, i cetnici i partizani, i stari i mladi. Postoji samo neprimjetna razlika u tonu i retorici.

Sa zapocinjanjem pregovora u Rambujeu Kosovo je glavna politicka tema u RS. Nije bilo obracanja javnosti politickih partija i njihovih lidera a da nije spomenuto Kosovo kao "svesrpski strateski interes koji se brani po svaku cijenu". Cak ni u momentu kada je objavljena odluka Arbitraznog tribunala za Brcko, koja je medju Srbe udarila kao grom iz vedra neba, nije se zaboravljalo na Kosovo. Prema monitoringu Nezavisne komisije za medije, vrsenom poslije objavljivanja odluke o Brckom i odluke visokog predstavnika za BiH Karlosa Vestendorpa o smjenjivanju predsjednika Republike Nikole Poplasena, mediji u RS su i tada najvise paznje posvecivali Kosovu.

Samo nekoliko sati prije prvog talasa bombardovanja Narodna skupstina RS uvrstila je, na predlog Srpske demokratske stranke (SDS), u dnevni red svoje vanredne sjednice tacku o prijetnjama NATO-a SR Jugoslaviji. Poslije rasprave uslijedilo je usvajanje Deklaracije o Kosovu, kojom je glasovima svih srpskih poslanika (60) osudjena prijetnja kao "nepravedna agresija na jednu suverenu zemlju". Protiv Deklaracije glasalo je deset poslanika iz Federacije BiH, sto je u skupstinskim kuloarima izazvalo glasna negodovanja i osudu. Osuda

Drzavni vrh RS osudio je napade NATO-a kao otvorenu agresiju koja prijeti destabilizaciji cijelog regiona. Zivko Radisic, predsjednik Predsjednistva BiH upozorio je da, ukoliko se agresija na Saveznu Republiku Jugoslaviju odmah ne prekine, postoji realna opasnost da se pozar rata, sa nesagledivim posljedicama, prosiri izvan prostora SR Jugoslavije i Balkana. "Ovo je akt bez presedana i najbrutalniji nasrtaj NATO-a na jednu suverenu, nezavisnu i medjunarodno priznatu zemlju", kaze Radisic, dodajuci da ce "ova agresija na SRJ izazvati humanitarnu katastrofu desetak i vise miliona ljudi i ogromne ljudske, materijalne i druge zrtve". Premijer Milorad Dodik je ostro osudio "nastavak politike oruzanih akcija NATO-a u rjesavanju problema na Kosovu", upozoravajuci da niko nije imao pravo da odustane od politickih i pregovarackih rjesenja. Za Petra Djokica, predsjednika Narodne skupstine, bombardovanje je derogiralo mehanizam i Povelju Ujedinjenih nacija.

Koalicija "Sloga" organizovala je u Banjaluci miting pod geslom "Odlucno za mir", na kome su govorili celnici clanica koalicije - Biljana Plavsic, Zivko Radisic i Milorad Dodik. Dok je Biljana Plavsic govorila o pravu Jugoslavije da brani svoju zemlju i svoje istorijske svetinje, Radisic je pozivao na slogu i osudio sve koji "misle da ratnom tehnikom moze doci do cilja". Milorad Dodik je porucio da "sramni napadi NATO snaga moraju da se zaustave" i da se obnove mirovni pregovori koji jedino mogu dovesti do rjesenja.

Stranacka saopstenja nosila su iste poruke. Srpski narodni savez: "Sve ono sto je slobodoumno covjecanstvo cinilo da u novi milenijum udje dostojno svojih vjekovnih dostignuca baceno je pod noge i nosice sramne oziljke bombi bacenih na srpsku zemlju i neduzni narod." Socijalisti: "Ne mozemo da shvatimo da jedna megasila, koja proklamuje najvise principe demokratije i zastite ljudskih prava, bombardovanjem zeli da jedan mali, slobodarski i ponosni narod unisti samo zato sto hoce da sacuva svoju nezavisnost, dostojanstvo i slobodu." Dragan Cavic (SDS): "Danas je Srbija objekat na kome se raspada citav sistem organizovanja Ujedinjenih nacija." Bojkoti

Protestima su se pridruzila mnoga udruzenja, ustanove i institucije. Akademija nauka i umjetnosti RS osudila je bombardovanje kao vandalski cin bez presedana u istoriji svijeta koji se ne moze nicim opravdati. "Ubijanje nevinih ljudi, rusenje materijalnih, kulturnih i duhovnih dobara pokazuje duhovni pad, moralnu degradaciju i socijalnu konfuziju u zemljama koje su ukljucene u akt agresije", navodi se u saopstenju Akademije.

Studenti i srednjoskolci javno demonstriraju sirom RS. U Banjaluci su njihovi protesti zavrsili demoliranjem kancelarija americke i britanske ambasade, ali i napadima na objekte nekoliko humanitarnih organizacija. Demonstranti su provalili u zgradu americke ambasade i unistili sve sto se unistiti moglo, a jedan od radnika obezbjedjenja zadobio je i tjelesne povrede. U Brckom je demolirana zgrada u kojoj je smjestena kancelarija visokih predstavnika (OHR).

Bombe NATO-a uznemirile su i novinare. Novinari Doboja i Bijeljine bojkotovali su pres konferencije medjunarodnih organizacija. Mnogi mediji su promijenili programske seme i izvjestaje emitovali uz patriotsku muziku koja je neodoljivo podsjecala na pocetak rata u BiH.

Na udaru monitoringa "Nezavisne komisije za medije" naslo se nekoliko medijskih kuca koje su upozorene na povredu kodeksa za emitovanje radio i televizijskog programa zbog preuzimanja neuredjenog programa RTS, za koje se kaze da su "konzistentno i sistematicno pristrasni i sadrze ozbiljne propuste vaznih cinjenica". Srpskoj radio-televiziji (SRT) pismom ozbiljnog upozorenja, s tim u vezi, obratili su se visoki predstavnik Karlos Vestendorp i njegov zamjenik za medije Sajmon Hejzlok.

"Majko, ne daju te tvoja djeca" poruka je sa jednog transparenta koja najbolje objasnjava raspolozenje Srba u RS.

BRANKO PERIC



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.