2518, april 1 1999

NASI SPORTISTI U SVETU

NJIMA VERUJU

Divac, Mijatovic, Stojkovic, Sasa Djordjevic i drugovi patrioti su za ugledanje

Biti novinar u Sjedinjenim Americkim Drzavama ogromna je prednost medju tamosnjim stanovnistvom, jer novinar je "mali Bog". Kada novinar udje u "supermarket" iliti kod nas, prosto receno, u "samoposlugu", i takvog ga prepoznaju, svi zele da ga dotaknu rukom. Takav je novinar - Bog u Americi, onoj Severnoj...

Lari King taj je "mali Bog" u Americi - Los Andjelesu, voditelj cuvene i najuglednije emisije: "Gost Larija Kinga" - CNN-a, ciji je vlasnik Ted Tarner, mnogo poznatiji kao cetvrti muz filmske zvezde Dzejn Fonde.

Lari King je poznat i po tregerima koji mu cuvaju pantalone. Kod nas pedesetih godina nosile su se slicne, poznatije jos kao "spilhozne". Elokventni Lari je povodom vandalskog bombardovanja SR Jugoslavije, dozvao Vladu Divca, poznatog jugoslovenskog kosarkasa i upitao ga: "Vi ste centar 'Sakramento kingsa" i clan jugoslovenske nacionalne reprezentacije. U ovoj situaciji izgubili ste mnogo prijatelja zbog nje?"

Na ovakvo "biser" pitanje "kralja americkog novinarstva" Vlade Divac je odgovorio: "Lari, ovo je teska i tragicna situacija koja se dogadja kod moje kuce. Mislim da je americki narod zaveden o onome sto se poslednje nedelje dogadja u Jugoslaviji."

Dalje, u tipicno americkom stilu, voditelj konkretno pita: "Da li ste zabrinuti za vasu porodicu?"

"Naravno, zabrinut sam za sve neduzne ljude u Srbiji", odgovorio je Vlade Divac na pitanje sposobnog voditelja.

Nastavljajuci u bombarderskom stilu, King jos sarkasticno pita: "Kazete da je Kosovo deo vas?"

"To je dusa Srbije i ako pitate bilo kog coveka, on bi umro za to mesto", odgovorio je Divac.

U nasem narodu kaze se i ovo: "Za pametnog dosta." Lari King vise nije postavljao pametna pitanja. Pedja i Piksi

Prosle godine u finalu fudbalskog Kupa sampiona Evrope predstavnik Spanije "Real" iz Madrida je golom jugoslovenskog reprezentativca Predraga Mijatovica pobedio italijanski "Juventus". Bio je to istorijski pogodak, jer spanski klub nije 32 godine osvojio najcenjeniji trofej u Evropi. Naravno, "kralj" - "kraljevskog" kluba iz Madrida postao je Mijatovic. U glavnom gradu Spanije se to i danas pamti, jer posle fudbala sve je "sporedna stvar na svetu".

"Ja znam da me u Spaniji obozavaju. Placen sam da igram, ali vise od toga sam cenjen i obozavan. Sada kada se ovo desava sa nasom zemljom, imam podrsku mog kluba, njegovog bogatog gazde Lorenca Sansa. Sta cinim za ovo sto nam se desava? Ono sto mogu. Obracunavam se sa Solanom, Klintonom, Amerikancima, ispred njihove ambasade. Podrsku imam medju mojim saigracima iz reprezentacije: Savom Milosevicem koji je stigao iz Saragose, Goranom Djorovicem iz Viga, Slavisom Jokanovicem sa Tenerifa, Albertom Nadjom iz Ovijeda..." Ispred americke ambasade u Madridu okupilo se vise od tri hiljade Spanaca, uglavnom simpatizera Pedje Mijatovica.

Trenutno u Spaniji, ciji je drzavljanin Havijer Solana, generalni sekretar NATO-a, za tamosnje fudbalske klubove nastupa kompletna reprezentacija Jugoslavije: Predrag Mijatovic je za NIN rekao i sledece: "Istinu koju mi sportisti iskazujemo ovde u Spaniji je jedina. To je dobro, jer smo stalno pod okom televizijskih kamera koje sve to prenose na americke programe."

U Spaniji je i citava kolonija kosarkaskih reprezentativaca Jugoslavije: Beric, Gurovic, Loncar i kapiten Sasa Djordjevic.

"Istina je spora, ali sigurno prodire, ovde gde ja igram kosarku, u Barseloni. Ono sto je za mene najvaznije, jeste da mi veruju", kaze za NIN Aleksandar Djordjevic.

Za vreme proslogodisnjeg fudbalskog sampionata sveta u Francuskoj, reporteri i snimatelji iz Japana svoje kamere najvise su upirali prema Draganu Stojkovicu, kapitenu reprezentacije Jugoslavije. Dragan Stojkovic je vec trecu sezonu (prosle godine je proglasen i za najboljeg fudbalera Japana) clan kluba "Nagoja". U vreme bombardovanja Jugoslavije, Dragan Stojkovic, poznatiji po nadimku "Piksi", iznenadio je citav Japan. Na terenu za vreme utakmice njegovog kluba i ekipe "Visel" iz Kobea, u jednom trenutku podigao je dres, a na beloj majici se ukazao napis: "NATO prekini napade." Publika je to otpozdravila gromkim aplauzom.

Na konferenciji za stampu Dragan Stojkovic je pozdravio sve prisutne saopstivsi im da je dobro sto Japan nije clan ove vojne i agresorske alijanse, jer u protivnom ne bi igrao vise fudbal u Japanu. I na ovoj konferenciji prisutni su aplaudirali uz podsetnik, kako je rekao Stojkovic, na njihove decenijske muke sa Amerikancima... Dejo i Silvio

Dejan Savicevic, velikan jugoslovenskog fudbala, do prosle sezone i clan cuvenog "Milana", bio je razocaran reagovanjem svog dojucerasnjeg predsednika i gazde kluba Silvija Berluskonija, zbog njegovog odobravanja agresije na Jugoslaviju!

"Ja sam veliki prijatelj sa Silvijem. On je sada u zabludi i ja zelim coveku da objasnim niz dogadjaja i niz uzroka i istorijskih cinjenica koje svet pogresno, a mislim i zlonamerno povezuje i zbog cega moja otadzbina ima sada strasne posledice", istakao je popularni fudbaler, u Italiji jos nazvan "Genije".

Silvio Berluskoni, vlasnik kluba "Milan", jos kao dete mastao je da postane predsednik Italije, ili u najmanju ruku poznati politicar. Postao je politicar i predsednik italijanske vlade, ostvarivsi to svojom novoformiranom strankom "Forca Italija" pocetkom 1995, ali je za samo nepunih deset meseci morao da "abdicira". Silvio Berluskoni, krajnje desno orijentisani politicar, predsednik je i mocnog medijsko-finansijskog konglomerata "Fininvest" i tri kanala komercijalne TV mreze. Zato nije nikakvo iznenadjenje zasto doktor prava Silvio Berluskoni svim snagama navija za jedinice vojne alijanse.

Jednom prilikom Berluskoni je braneci svoju moc i kapital, pred novinarima rekao i sledece: "Mnogo sam ulozio u pravljenje kapitala, koji posedujem, da bih ga sada olako nekome prepustio. Bogati ce uvek biti bogati, a sirotinja ostaje sirotinja." Mnogo puta kasnije, Berluskoni se pravdao da nije mislio to sto je izrekao. Zato ce fudbalskom staru Dejanu Savicevicu zaista biti tesko da svog bivseg poslodavca ubedi u pravdu, a da ovaj posle toga ne saopsti da je bio u "krivdi"... Radost Hrvata

Evropska fudbalska unija (UEFA) odlozila je, na sam dan (sreda) bombardovanja SR Jugoslavije, utakmicu izmedju reprezentacija Jugoslavije i Hrvatske koja je trebalo da se igra 27. marta (subota) na stadionu "Crvene zvezde". Naknadni susret zakazan je za 18. avgust (sreda). Da li je to znak da ce do tog vremena prestati divljacki i nebulozni napadi zapadne vojne alijanse na SR Jugoslaviju? Pitanje je na koje samo glavni policajac Amerika ima odgovor. Ono sto je interesantno, svakako je to sto su se odlaganju utakmice najvise obradovali Hrvati.

"Mi smo vise dobili", kaze Miroslav Blazevic, selektor reprezentacije Hrvatske. Po Blazevicu, mnogi povredjeni fudbaleri bice spremni do tog meca u avgustu. Postoji i bolja prica, tvrdi Blazevic: "Jugoslaviju treba eliminirati iz takmicenja. A, ako treba, igrati s njome na neutralnom terenu."

Nasa narodna kaze i ovo: "Sto je babi milo, to joj se i snilo." Hrvatski "izbornik" Blazevic je i ranije "palio" vatru kako bi bio "rad igrat' u Beogradu", jer to je mjesto gde treba tuc' Srbe." Mozda je u odlaganju utakmice Blazevic imao vecu prednost od kolege Zivadinovica, selektora reprezentacije Jugoslavije, jer je blizak svom predsedniku Tudjmanu. Grupa aviona NATO-a ovih dana cesto je preletala hrvatski "povijesni zracni prostor", i "drito" stizala do Beograda. Fudbal je nesto sasvim drugo i elokventni Blazevic to dobro zna. Pa "bumo se videli, gospon Blazevicu, do kolovoza"!

Poslednja u nizu sramnih vesti stigla je iz Zeneve odakle se oglasio Gerhart Ajgner, generalni sekretar UEFA. On je saopstio da ce svi jugoslovenski fudbaleri morati igrati utakmice u svojim evropskim klubovima, jer imaju ugovore. U protivnom, UEFA ce razmotriti nastalu situaciju. Bio je to jos jedan u nizu ultimatuma dat ovoga puta sportistima iz Jugoslavije koji su najavili svoje neigranje u klubovima zbog muckog bombardovanja njihove otadzbine.

ALEKSANDAR MIHAJLOVIC



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.