2528, jun 1999

DJERDJ KONRAD

JA SAM GNEVNI NATO-GRADJANIN

Intervju donedavnog predsednika evropskih PEN-klubova a sadasnjih predsednika Akademije umetnosti u Berlinu nemackom magazinu "Stern" Stern: Gospodine Konrad, vi ste medju prvim knjizevnicima ostro osudili agresiju NATO-a na Beograd. Da li ste svoj stav posle pet sedmica (deset sedmica?) bombardovanja izmenili?

Konrad: Naprotiv! Bila je to pogresna odluka. Humanitarna katastrofa bombama je jos vise produbljena. A Albanci su izlozeni osvetnickim akcijama Srba. Stern: Madjarska je od marta clan NATO-a i vec se nasla u ratu. A to bas i nije neki slavni pocetak. Zbog cega su vasi politicari vecinom ipak bili za pristupanje Atlantskom savezu?

Konrad: Jer su zeleli da se potvrde kao dobri momci. Ja sam osnivac i clan Predsednistva Liberalne partije Madjarske. Zalagali smo se za ulazak u NATO. Pre deset godina mislio sam da Madjarska nece napasti svoje susede jer smo izveli beskrvni demokratski prevrat u zemlji. Bilo bi to sramno! A sada je Madjarskoj vec dopala uloga izdajnika. A ja postadoh gnevni NATO-gradjanin.

Stern: Madjarska je veoma blizu podrucja gde se odvijaju ratna dejstva. Odobrila je i koriscenje svog vazdusnog prostora za prelete NATO bombardera.

Konrad: Zbog toga se mi vise plasimo od Ceha ili Poljaka. Rat se moze i cuti i videti. U vidu bombardera koji lete ka Beogradu i eksplozija blizu granice. A u slucaju invazije kopnenih trupa osecali bismo se jos ugrozenijima. Pri tome ne mogu da zamislim da bi se Milosevic mogao ukloniti vojnom silom. Postoji samo jedna sila koja bi za to bila sposobna. To je jugoslovenska drustvena zajednica. Stern: Mislite? Jedan dvadesetogodisnji Srbin, student u Minhenu, nedavno je srceparateljno opisao poraz Srba na Kosovu 1389. Taj momak ima e-mail i jadikuje zbog pre seststo godina izgubljene bitke! A u tom pogledu nije usamljen. Da li ih to jos zaokuplja?

Konrad: Da, da! Zapad bi morao znati da tlapnje caruju Balkanom. Srbi, Hrvati, Makedonci, Rumuni, svi oni nose u srcu hiljadugodisnje reminiscencije. A njihovi istoricari su nadahnuti spisatelji. Oni su veoma vesti u daljem ispredanju tih mitova. A politicari umeju da naelektrisu mase. A sta cini jedna umna velesila koja nije zahvacena tom mitoloskom zamkom. Stern: Ona se opredeljuje za bombe...

Konrad: ...i to usred tog haosa bespravlja, nasilja i ludila. A sa kojim rezultatom? Izaziva jos vece ludilo. Jer, bombe podsticu na osvetu. Posle pet sedmica (deset sedmica?) bombardovanja, situacija Albanaca je gora no sto je ikad bila. Ali je zato Milosevicev oslonac u narodu bolji no ikad ranije. Bombe su zapravo poklon Milosevicu. On ih je jedva docekao. Stern: Bombama mi mu, dakle, guramo opoziciju u zagrljaj?

Konrad: Milosevic je pre dve godine u velikim gradovima imao veoma malo simpatizera. A sada se bombarduju upravo veliki gradovi pa njegov oslonac jaca. Na mene najstravicnije deluje rusenje mostova. Bio sam svedok razaranja Margaritinog mosta od nemacke soldateske u Budimpesti u decembru 1944. Otad mrzim rusenje mostova. A posto srpski otpadnici vrse zverstva nad Albancima, zar onda moji prijatelji u Novom Sadu moraju da budu zedni vode? Kakva je to logika kolektivnog kaznjavanja koju primenjuje jedna umom obdarena velesila! To mi se cini podjednako apsurdnim kao mali leci kojima NATO zasipa Vojvodinu uz madjarsku granicu. Na njima pise: "Mi ne bombardujemo vas. Mi bombama tucemo Milosevica." Ali on se ne nalazi u Vojvodini. Zbog velike samilosti sa Albancima izbombardovati ljude u drugim krajevima Jugoslavije nije najefikasniji vid borbe za ostvarivanje ljudskih prava. To nije nista drugo do li kukavicka agresija! Stern: Sto rat bude duze trajao, utoliko ce ovde, u politici i medijima, Milosevic biti istrajnije demonizovan kao drugi Hitler, utoliko ce cesca biti poredjenja sa Ausvicom. Da li se bombama mi odricemo svih obzira?

Konrad: Ja tu zloupotrebu imena i pojma Ausvica smatram ne samo povrsnom vec i nepristojnom. Tu tragicnu povest, koja je odista jedinstvena, ne bismo smeli stalno da banalizujemo. Uostalom, ta detinjasta personifikacija i povezivanje svih problema na Balkanu sa Milosevicem upravo mu obezbedjuje demonsku moc cak i u krugu sopstvenih pristalica. Za sve bezumnike on slovi za sveca. Stern: Moze li se dogoditi da Milosevic pomisli: humanost i ljudska prava svojstvena su Zapadu. Oni ne mogu da podnesu uplakane zene i decu na televiziji. Ja cu da im posaljem te uplakane zene i decu pa ce Kosovo ponovo da pripadne nama?

Konrad: Mozda je Milosevic odista imao tu duboku zelju podgrejanu bombardovanjem snaga NATO-a. To je ucvrstilo njegovu moc u odnosu na protivnike iz opozicije. Jer, ako bude palo dovoljno bombi, on ce moci da popusti pred tom prisilom, a da pri tome ne bude smatran slabicem. Uz NATO bombardovanje mogao bi da sacuva slavu heroja. Bombe mu pomazu da se Albanci i kriticka inteligencija proteraju sa Kosova i Srbije.

Prevod: A. Grosberger



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.