2530, jun 24 1999

JUGOSLOVENSKI SPORTISTI U SVETU

NOV FUDBALSKI POREDAK

Kako i zasto su prekrseni propisi Evropske fudbalske unije i Ircima omogucen novi mec sa Jugoslovenima. Americka fudbalska promocija Ujedinjenih nacija

Ljudski je igrati utakmicu sa Ircima u Dablinu - da ih pobedimo, pa da oni posle vide sta ce! Ovo je opsteprihvacena retorika svekolikog fudbalskog sveta sa prostora Jugoslavije, posle groteskne, ali i ocekivane odluke (?!) Disciplinske i Kontrolne komisije Evropske fudbalske unije (UEFA) - da Fudbalsku asocijaciju Irske (FAI( kazni sa 50 000 svajcarskih franaka i placanje svih troskova priprema jugoslovenskih reprezentativaca (Solun) zbog neodigravanja meca 5. juna u Dablinu.

Odlucujuci o sudbini neodigrane utakmice, clanovi pomenutih komisija UEFA smatrali su - da neizdavanje dozvola (viza) jugoslovenskim fudbalerima od strane vlade Republike Irske za ulazak u ovu zemlju i nije "jak argument" da se utakmica registruje sa 3:0 (par - forfe) za Jugoslaviju, kao sto predvidja propis "evropske kuce fudbala"! Tako su Irci, prakticno, nagradjeni! "Politickom odlukom vlade Republike Irske ne moze se baviti UEFA, jer je ona vanpoliticka organizacija. UEFA je pronasla najbolje resenje da se kvalifikaciona utakmica u Dablinu u regularnim uslovima igra", smatra Gerhard Ajgner, generalni sekretar UEFA.

Duboko verujuci u ispravnost odluke, Branko Bulatovic, generalni sekretar FSJ, i pre donosenja konacnog resenja iskljucio je svaku mogucnost zalbe. "Mi cemo se povinovati svakoj odluci UEFA" - istakao je Bulatovic. Poslednja vest, uoci izdanja ovog broja NIN-a, glasi - da ce se mec igrati 1. septembra ili 6. oktobra, naravno, u Dablinu.

Lovci u mutnom

U kockarskom zargonu, republikanski Irci imali su svoj "adut" upravo u Gerhardu Ajgneru, generalnom sekretaru UEFA, za koga vazi skromna istina - da mnogo "ne ljubi" jugoslovenski fudbal, ali i da ne odlucuje sam?! Ako u ovome ima istine, onda se Nemac Ajgner, na neki nacin, "izvinio" Keltima (danasnjim Ircima) za njihovo proterivanje (VIII vek) sa prvobitnih ognjista u Bavarskoj, posle cega su se naselili na Britanska ostrva.

Pokusavajuci da se kuca prikaze kao "nevinost bez zastite", Bernard O'Birn, generalni sekretar Fudbalske asocijacije Irske, rekao je i ovo: "Mi nismo razgovarali sa nasom vladom i dali inicijativu da se mec ne igra. Prodali smo sve karte za utakmicu sa Jugoslavijom. "Ako su ulaznice za ovaj mec zaista kompletno prodate, onda nije tesko zakljuciti da UEFA i nije kaznila FAI. Stadion "Lansdonjne Road" u Dablinu je kapaciteta 34 5000 mesta. Prosecna ulaznica kosta dvadeset funti sterlinga, a to znaci i zarada od 691 000 funti ili kako mi vise volimo da racunamo, 1 473 000 nemackih maraka. Ispada da kazna izrecena Ircima jedva da prelazi 200 000 nemackih maraka!

Mozda bi i to imalo smisla da ti isti Irci u "dosluhu" sa Hrvatima, nisu uoci samog bombardovanja SR Jugoslavije, od UEFA "stidljivo" zahtevali totalno udaljavanje fudbalske reprezentacije Jugoslavije iz kvalifikacija za "EURO 2000". Naravno da su iz razumljivih razloga najgrlatija bila braca s onu stranu Save, za cije je cesto lose procene svojevremeno govorio i najveci "povijesni" pisac Miroslav Krleza: "Mi Hrvati smo lose tuzibabe!"

Opsteprihvacena pravila i zakoni svetskog sporta, kada je o jugoslovenskim ekipama rec, vaze od slucaja do slucaja i ponekad od simpatija. Nedavno je holandski zenski rukometni klub "Van Rijet Nijavegen" kaznjen sa dve godine zabrane takmicenja u svim evropskim kupovima i novcanom kaznom od 100 000 silinga. Takmicarska komisija Evropske rukometne federacije (EHF) kaznila je holandski klub zato sto nije zeleo da odigra mec sa krusevackim "napretkom" u finalu Kupa gradova, "po preporuci svoje vlade i Olimpijskog komiteta", a prethodno je vlada ove zemlje odbila da izda vize jugoslovenskoj ekipi. Krusevljanke su utakmicu dobile sluzbenim rezultatom (10:0). Da se Holandjani ne bi naljutili, rukometasicama iz Jugoslavije nije urucen trofej. Eto, moze i tako!

Ko su arbitri?

Evropska fudbalska unija je u slucaju neodigrane utakmice u Dablinu izmedju Republike Irske i Jugoslavije, u stvari, primenila pravilo "novog fudbalskog poretka". Prakticno, to znaci da svi zakoni i propisi ne vaze, osim onoga sto kazu pozvani "odozgo" - Evropska unija, a pre nje Sjedinjene Drzave!

Svetska fudbalska federacija odlucila je da na svim utakmicama buducih sampionata sveta istakne na jarbolu zastavu Ujedinjenih nacija kako bi pomogla promociji aktivnosti svetske organizacije. U zvanicnom saopstenju izdatom nakon susreta Kofija Anana, generalnog sekretara UN, i Jozefa Sep Blatera, predsednika FIFA u Njujorku, kaze se da je dogovor prihvacen na predlog Alan Rotenbilera, predsednika Fudbalske asocijacije SAD. Kao predlagaci, Amerikanci su "obesili" zastavu UN na zenskom sampionatu sveta u fudbalu (koji je upravo u toku u SAD) i tako prvi dali primer podrsci svetskoj organizaciji.

Zastave UN i FIFA gotovo da nemaju razlike. Obe su "nebo plave" boje na cijoj sredini se nalazi ucrtana mapa sveta. Doduse, ova FIFA-zastava ima dve lopte koje predstavljaju zapadnu i istocnu hemisferu sveta, a UN samo jednu loptu, celoga sveta!

Znajuci za osetljivost Amerike u "novom fudbalskom poretku", svaka zemlja morace da sledi poslusnost: "kada moze, a kada ne sme da igra fudbal". Zastava UN ce ih na to opominjati.

Aleksandar Mihajlovic



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.

The views expressed on this page are those of the authors and do not
represent the policy or position of the Serbian Unity Congress.