2531, jul 1 1999

JUNACI NASIH DANA

MASKIRNI GENERAL

Nacelnik Uprave za informisanje i moral VJ Aleksandar Bakocevic zna sve, jer je bio sve

Nije samo narod Narodni heroj; ima jos jedan. Njegovo ime na svim srpskim usnama mera je doprinosa odbrani zemlje i beskompromisnom otporu novom svetskom poretku. Njegov ucinak je nemerljiv; zlocinacka Alijansa poslala mu je "tomahavk" i u spavacu sobu, ali narod je, na celu s njim, pobedio i sacuvao suverenitet Srbije i Crne Gore, racunajuci, naravno, Kosovo i Metohiju.

Iza njega je, ali ne sasvim blizu, arhitekta otpora agresoru i ocuvanja integriteta zemlje, magistar Dragoljub Ojdanic, pre agresije nacelnik Generalstaba Vojske Jugoslavije i general pukovnik, a za vreme agresije i posle, nacelnik Staba Vrhovne komande i general armije.

Srbija je u novijoj istoriji imala ukupno tri licnosti na toj najvisoj vojnoj funkciji: uz generala armije Ojdanica, nacelnici stabova Vrhovne komande bili su vojvoda Putnik i vojvoda Misic. Kad vec negujemo istoriju i tradiciju, moj skroman predlog je da se iznova uvede cin vojvode. I Seselj je (bio) vojvoda, a Ojdanic nije!

Prilikom polaganja venca, general armije mr Dragoljub Ojdanic zavetovao se Neznanom junaku na Avali: Sledicemo Tvoj primer!

Nacelnik Staba Vrhovne komande potom je pustio u pogon pontonski most kod Cuprije, koji je trebalo da povezuje Istok i Zapad u oba pravca. Pohvalio je jedinstvo vojske i naroda, njihovo pregalastvo i odlucnost da se zemlja odbrani i temeljno obnovi, a zatim je proglasio pontonski most svecano otvorenim. Nedugo zatim, kad se Ojdanic povukao, most se otkacio i krenuo nizvodno. Odlucnom akcijom, pak, Morava je obuzdana i ponton je, nesto nize, odmah zaustavljen.

U medjuvremenu je bilo nemilih dogadjaja i kolateralnih gresaka. Ministar Vucic zaleteo se i umalo nije upao u Moravu. Vozio je prilagodjenom brzinom, inace bi skliznuo, kao radikal, u plicak, umesto da krene u Evropu. Umalo da se zaglibi. Srecom je mlad, pa ima kako politicke tako i vozacke reflekse i na vreme je razumeo da mu se most za Evropu samo pricinio u izvestaju Radio televizije Srbije.

Ima, posle Ojdanica, i drugih nezvanicnih narodnih heroja. Jos za vreme NATO agresije na nasu zemlju napisao sam da Robin Kuk lici na Milovana Bojica, s tim sto je Bojic lepsi. Cenzor je to precrtao. U onoj situciji, razumljivo, nije mu bilo do lepote!

Istorija je stvar ukusa. Meni licni vrlo se svidja, i nije za potcenjivanje, doprinos general majora Aleksandra Bakocevica (69), nacelnika Uprave za informisanje i moral Staba Vrhovne komande Vojske Jugoslavije.

Maskirna uniforma nije samo cast, nego i obaveza.

Rad generala Bakocevica i njegove uprave pohvalio je savezni ministar Goran Matic, isticuci u prigodnoj reci da je uprava generala Bakocevica cak i od NATO-a dobila "prakticno najvece komplimente", kao i od natovskih "stratega i propagandista". Na NATO-ve i Maticeve komplimente, Uprava za informisanje, s Bakocevicem na celu, uzvratila je brojnim plaketama istaknutim novinarima, novinskim kucama i zasluznim pojedincima. Sam general izjavio je da vojska, policija i narod "neprekidno popunjavaju veliki trezor naseg patriotizma". Pri tom je najavio "razoruzanje tzv. OVK, kao i ekonomsku obnovu uz pomoc medjunarodne zajednice".

- Uspesno smo se suprotstavili i medijsko-psiholosko-propagandnoj masineriji - zakljucio je Bakocevic. - Sve govori da smo na svojim plecima izneli teret koji je medjas-kamen i za globalni razvoj politickih i socijalnih odnosa na pragu novog veka.

Ukratko, general major Bakocevic je neka vrsta naseg Dzejmija Seja, samo sto, za razliku od Seja, neprestano govori istinu, dok Sej laze!

Sto se partijske pripadnosti tice, general Bakocevic je posle Saveza komunista i SPS-a, zavirio i u JUL. Gde je sada, ne znam. Mozda je jos tamo.

NATO je bombardovao Srbiju da bi se srpska vojska i policija povukle sa Kosmeta (srpska vojska povukla se 12 sati pre roka), i da bi nastao vakuum koji bi, pod visokim pokroviteljstvom Alijanse, popunili albanski teroristi. KFOR se sporo rasporedjuje, u medjuvremenu se druzi sa Hasimom Tacijem. Srbi (ono malo preostalih), beze sa Kosmeta, ali se RTS bori protiv defetizma, javljajuci da se kolone Srba vracaju na Kosmet. General cuti; ne dize se narodu moral ako se prica o svakodnevnim ubistvima, kidnapovanjima i skrnavljenju svetinja - KFOR ce se kad tad rasporediti.

General majoru Bakocevicu ipak se moze zameriti da nije dovoljno radio s narodom. Srbi sa Kosmeta beze u suverenu Srbiju. Usput, Srbin je Srbinu litar kisele vode naplacivao deset maraka, a krisku hleba osam! O tako ispoljenom srpskom patriotizmu ne sme se cutati, radi mentalnog zdravlja nacije. General cuti.

Kakav je Bakocevic covek i oficir, ilustruje nezaobilazni detalj iz njegovog zivota. Jednom se, izmedju dvojice kandidata, birao predsednik Jugoslovenskog olimpijskog komiteta. Kandidati su, dakle, bili Bakocevic i (pokojni) dr Milan Muskatirovic. Primenom metode uporednih biografija, lako je zakljuciti ko je bio bolji.

Bakocevic: potpredsednik Izvrsnog veca Srbije, generalni direktor Tanjuga, predsednik Jugoslovenske lige za mir, glavni i odgovorni urednik i direktor "Politike", predsednik Saveta casopisa "Medjunarodna politika", predsednik Skupstine grada Beograda, clan Predsednistva Srbije, predsednik Narodne skupstine Srbije, predsedavajuci srpske delegacije u Skupstini Jugoslavije, sudija Ustavnog suda Jugoslavije, na pocetku karijere i upravnik pozorista; nosilac je ordena Republike, ordena rada prvog reda, Vukove nagrade i Zlatnog beocuga.

Muskatirovic: doktor tehnoloskih nauka, redovni profesor Beogradskog univerziteta, najbolji vaterpolo golman sveta svih vremena, poznavalac svetskih jezika, tih i skroman covek.

Taksativno gledano, Bakocevic je bio bolji: imao je vise funkcija, radio je svasta i svuda je ostavio trag. I tako je trajni politicki radnik bez ogranicenja mandata, Bakocevic, zasluzeno pobedio, doduse tesno, vrhunskog sportistu i naucnog radnika Muskatirovica.

General Bakocevic je renesansni tip, i ta renesansnost odrzala ga je na vrhu; zna sve, jer je bio sve.

A nema tog generala za moral koji ne sanja marsalsku palicu...

Da veruje u bilo sta, Bakocevic bi mogao biti i patrijarh!



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.

The views expressed on this page are those of the authors and do not
represent the policy or position of the Serbian Unity Congress.