2532, jul 8 1999

KOSARKA

SUMRAK BOGOVA

Jedan, u kosarkaskom smislu beznacajan gradjanin Srbije, u petak (prosli) uvece, kad je igrana polufinalna utakmica izmedju Jugoslavije i Italije na evropskom sampionatu u Parizu, posle poraza nasega tima je, vidno razocaran, rekao: "Neka, i treba da nista ne osvojimo, jer bi ovi na vlasti opet pravili proslavu ispred Skupstine za sopstvenu promociju kao da su oni nekog pobedili."

Ovu neobavezujucu izjavu prihvatili su mnogi postovaoci kosarkaskog sporta u Jugoslaviji, doduse teska srca, jer svi su listom zeleli da nas tim osvoji zlatnu medalju! Tako je kosarkaska reprezentacija Jugoslavije i ispracena u Francusku - da odbrani dve titule osvojene, posle nicim izazvanih sankcija, prvu 1995. u Atini i drugu 1997. u Barseloni. Nas narod je, inace, poslednjih deset godina naviknut samo na pobede! Malo ko je objektivan bio da kaze kako je ocekivao bronzanu medalju. Verovalo se u nepobedivost nasega tima, nazvanog jos i "belim timom snova", po uzoru na onaj iz NBA lige gde dominiraju Afroamerikanci.

Plato ispred Savezne skupstine ostao je da zvrji prazan, sa po nekim prolaznikom, mozda i zbog pripreme proslave Dana borca kao i pocetka obnove nase zemlje otvaranjem "Bambi parka" u Pozarevcu. Kada vec nije osvojeno zlatno odlicje, neko se, ipak, dosetio da svakako treba docekati kosarkase, takve kakvi jesu sa "bronzom obesenom oko guse". Na granicnom prelazu kod Horgosa kosarkase je docekao Velizar Djeric, ministar za sport u Vladi SRJ. Ministar, jos i nadaleko cuveni ugostitelj i vlasnik poznatog restorana "Sest topola" na Sajmu, srdacno je, kako samo on to ume, pozdravio "bronzane momke", duboko se izvinjavajuci sto im je priredjen ovakav docek na koji nisu navikli. Na granicnom prelazu, umesto u Beogradu ispred Skupstine. Moze biti da je tako trebalo, jer nikada se ne zna kakav je gnev navijaca mogao da bude zbog olako prepustenog prvog mesta slabijem protivniku od sebe.

Na "Evrobasketu 99" u Francuskoj reprezentacija Jugoslavije, zajedno sa selekcijom Litvanije, "na papiru" slovila je za glavnog favorita. Pripreme za sampionat nisu odrzane na Kopaoniku, gde se inace za ovakve turnire organizuje, vec u Grckoj zbog poznatog napada zapadne alijanse na nasu zemlju. Igraci su stizali u etapama da bi se tek sedam dana uoci starta sampionata reprezentaciji prikljucio Vlade Divac, totalno iscrpljen igrama za tim "Sakramento-kings" u NBA ligi. Poredjenja radi, novi sampion kontinenta Italija se u kompletnom sastavu pripremala jos od 2. maja, a nas tim dvadesetak dana kasnije. Veliki problem bile su i kontrolne utakmice kojih nije bilo dovoljno za utvrdjivanje predjenog gradiva na treninzima.

U blizoj proslosti ne pamti se kada se ovoliko povreda obrusilo na jugoslovensku reprezentaciju. Na spisku od 18 igraca savezni trener Zeljko Obradovic imao je pet organizatora igre. Aleksandar Djordjevic je otpao na samom pocetku kao i mladi Marko Jaric. Igor Rakocevic je pokusao, ali nije zavrsio pripreme, pa je vracen kuci. Tokom sampionata, uoci cetvrtfinalnih utakmica, zla sudbina povrede zadesila je Sasu Obradovica, prvog "plejmejkera", a potom i Dragana Lukovskog. Utakmice za medalje tako su protekle bez ova dva odlicna igraca. Na kracim ili duzim terapijama bili su: Milenko Tosic, Milan Gurovic i Predrag Stojakovic...

Jugoslavija, ako je to uteha, u necemu je ipak bila bolja od ostalih: pretrpela je samo dva poraza (Rusija i Italija) kao i novi sampion Italija (poraz od Hrvatske i Litvanije) ali kudikamo manje od osvajaca srebrne medalje selekcije Spanije koja je do drugog mesta stigla sa velika cetiri poraza: od Slovenije, Francuske, Jugoslavije i Italije. Posto se u nas samo pamte pobede, sve ovo sa bronzanom medaljom vec je palo u zaborav. Od nekadasnjih bogova i velicanja do neba, sve sto je ostalo, prekrila je prasina.

O bogovima, pravdi i ljubavi prema ljudima postoji i ova prica: Kada je Pilat, deset godina posle Hristovog raspeca prolazio pored Golgote, neko mu je iz njegove pratnje rekao da je tu razapet Isus Nazarecanin. A Pilat ga zapita: "Ko bese to?"

ALEKSANDAR MIHAJLOVIC



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.

The views expressed on this page are those of the authors and do not
represent the policy or position of the Serbian Unity Congress.