2534, jul 7 1999

FUDBAL

MILJAN NIJE KRIV

Nesporazum Boskov - Miljanic iz 1973. nece biti prepreka za ozbiljan rad staba nase reprezentacije

Da ovo fudbalsko leto ne ostane monotono, u iscekivanju utakmice sa selekcijom Hrvatske, potrudio se Milan Zivadinovic, sada vec bivsi selektor fudbalske reprezentacije Jugoslavije. Covek je jednostavno, kao sav normalan svet, otisao na odmor u susednu Budimpestu, kupio avionsku kartu do Rijada i obreo se u Saudijskoj Arabiji. Tamo je, bez znanja (?) pretpostavljenih: Miljana Miljanica, predsednika, i Branka Bulatovica, generalnog sekretara FSJ, potpisao ugovor sa bogatim klubom "El Naser". Zivadinovic je tim potezom izneverio poverenje "Cice", kako prijatelji intimno zovu Miljana Miljanica.

"Svi smo u ozbiljnom poslu, pred nama su velike utakmice i teska iskusenja. Zivadinovic ima ugovor sa FSJ koji precizira saradnju na dve godine", komentarisao je Miljanic odlazak svog izabranika za selektora.

Dvogodisnji ugovor sa Zivadinovicem bio je, naravno, utanacen na rec, a ona se, kada je fudbal u pitanju, postuje. Kako gde... Visok moral i rodoljublje obicno "popusti" kada se u rukama osete novcanice koje se ne zovu dinar. Milan Zivadinovic (1944), jos i istaknuti clan Jugoslovenske levice, zaduzen za sport i omladinu, koji je cesto isticao da poseduje moralno-politicku i psihofizicku stabilnost, ipak nije odoleo stotinama hiljada dolara za ugovor i mesecnoj plati od 15 000 istih zelenih novcanica. Po onome sto Zivadinovic sada kaze, tu nema niceg nemoralnog niti tajanstvenog. "U pitanju je moja egzistencija, porodica, deca..." bio je iskren. Uostalom, Zivadinovic je proslog leta bio "zec iz sesira" koga je Milan Miljanic u poslednjem trenutku izvukao i "posadio" u selektorsku stolicu za platu koja jedva premasuje 600 nemackih maraka. Pre toga Miljanic je dobio zvanicnu "korpu" od Radomira Antica, istaknutog trenera u Spaniji, za koga je verovao da ce prihvatiti cast i ulogu prvog "kouca" fudbalske reprezentacije Jugoslavije!

Spasonosno resenje borda FSJ, kome je predsedavao Miljan Miljanic, pronadjeno je u najtrofejnijem nasem treneru u inostranim klubovima i bardu ove struke Vujadinu Boskovu (1991), takodje i clanu Izvrsnog odbora "kuce fudbala" na Terazijama br. 35. Davne, mozda i zaboravljene 1973, Vujadin Boskov je bio smenjen sa mesta selektora fudbalske reprezentacije. Na njegovo mesto "zaseo" je upravo Miljan Miljanic.

O tim vremenima Vujadin Boskov bez ustezanja za NIN govori: "Nije mene sa mesta selektora, kako kazete, smenio Miljanic. Moju ostavku, da tako kazem, iznudio je Slobodan Cosic (legendarni sekretar "Crvene zvezde" - pr.a.) i Luka Bajagic, tadasnji predsednik FSJ iz Zagreba. Cosic je ljude u Savezu 'molio' da nadju mesto za Miljanica, jer je posle poraza 'Crvene zvezde' u Atini protiv 'Panatenaikosa' morao da ode iz kluba. Poznato je i to da Miljanic nije postao samostalan selektor, vec je stvorena Komisija, mislim od petorice trenera iz zemlje."

Na podsecanje gospodina Boskova na to da je tacan podatak o postavljanju selektorske komisije, ali da je "Zvezda" utakmicu u Atini izgubila dve godine ranije (1971) i da sada on pomaze Miljanicu, odgovorio nam je: "Sa Miljanom imam izvanredne prijateljske odnose. Ponavljam napustio sam mesto selektora zbog cistog hira gospodina Slobodana Cosica, ciji je uticaj u FSJ tih godina bio veliki. Dalje, uopste ne mislim da gospodinu Miljanicu, njemu licno, ja sada pomazem. Raditi za domovinu za mene je najveca cast i licno zadovoljstvo", zakljucio je Vujadin Boskov.

A na pitanje - zasto na sampionatu u Francuskoj nismo izborili bolji plasman i da je upravo njegova izjava tada glasila da cemo igrati cak i u finalu, Vujadin Boskov je odgovorio: "Bila je to moja intimna zelja i to treba tako da se shvati. Ko jos zeli da njegova reprezentacija zavrsi u prvom krugu?"

Kada govori o svom cilju pred meceve protiv Hrvatske, Irske i Makedonije, selektor Vujadin Boskov naglasava da Hrvati i Makedonci ne bi trebalo da se nadaju bodovima u Beogradu, a da Ircima dozvoljava da sanjaju bod u Dablinu. Sa tih "sedam bodova" vec smo u Holandiji i Belgiji iduce godine. Jos samo da bude "iz usta gospodina Boskova u bozje usi".

ALEKSANDAR MIHAJLOVIC



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.

The views expressed on this page are those of the authors and do not
represent the policy or position of the Serbian Unity Congress.