2535, jul 29 1999

GREJANJE

UBIJANJE NADE

UN bi da nam pomognu svima ali nemaju novca, Evropljani bi pomogli samo "demokratima", a Amerikanci su da se svi Srbi puste u zimu bez grejanja pa sta bude. Srbima ostaje da probaju sa "smederevcem rojal" i sete se Duska Radovica:"...ako je zima, nije lav"

U jednom od svojih nedavnih javnih nastupa generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan porucio je humanitarcima da na zimu ne zaborave na Jugoslaviju, sugerisuci da na listu zadataka takozvane humanitarane asistencije regionu bude stavljena i pomoc za obnovu elektroenergetskog sistema, vodovodne mreze, bolnica... u centralnoj Srbiji. O tom pitanju, medjutim, upravo ovih dana traje rasprava izmedju zemalja clanica Evropske unije i predstavnika americke administracije. Evropljani veruju da bi u paket humanitarne pomoci trebalo ukljuciti i pomoc u energentima a Amerikanci se drze teze da svaka pomoc, osim one u hrani i lekovima predstavlja podrsku rezimu u Srbiji. U pokusajima da prevazidju nesuglasice, Grci i Holandjani su cak predlozili, a ministri EU prihvatili da se gorivo za energetska postrojenja isporuci samo gradovima u Srbiji koji "aktivno rade na uspostavljanju veceg stepena demokratije". Ovaj "projekat" simbolicno je nazvan "energija za demokratiju".

Podsecanja radi, za vreme rata clanice EU donele su odluku da u Srbiju ne izvoze opremu i delove za obnovu ostecenih elektroenergetskih sistema i njihovo pustanje u rad. Iz kalkulacija je jedino izuzeto Kosovo gde, procenjuje se, vec sada radi vise od 150 humanitarnih organizacija sa ciljem da, kako kazu, sprece novu humanitarnu katastrofu koja bi se usled nedostatka odgovarajuceg stambenog prostora mogla dogoditi ove zime. Prema recima portparola misije EU koja je ovih dana boravila na Kosovu, za obnovu tamosnjeg elektroenergetskog sistema donatori ce morati da uloze bar deset miliona dolara. Na sajtu UN pojavila se informacija da ce na donatorskoj konferenciji (sreda 28. jul) biti zatrazeno oko 300 miliona dolara za pomoc Kosovu.

Manjak

Troskovi obnove elektroenergetske mreze i toplana u Srbiji procenjuju se na 275 miliona dolara. Prema podacima eksperata Grupe 17, osteceno je ili unisteno 16 trafo-stanica, sest razvodnih postrojenja i sedam dalekovoda uz stetu od 15 miliona dolara, izazvanu na proizvodnim postrojenjima. Istovremeno su unistene toplane u Krusevcu i Pristini a ostecene one u Beogradu i Novom Sadu. "Ukoliko se ne obnovi toplana do zime, nastupice katastrofa nevidjenih razmera u gradu", rekao je Miroslav Djordjevic, jedan od direktora "Zastave" humanitarcima UN prilikom njihove posete Kragujevcu.

I Gradska skupstina Beograda upozorava da sistemi za snabdevanje stanovnistva strujom i grejanjem nece izdrzati zimu. "Beogradske elektrane sistemom daljinskog grejanja pokrivaju 42 odsto stambenog i poslovnog prostora u gradu. U naletima NATO projektila osteceni su samo rezervoari za gorivo na Novom Beogradu, sto navodi na zakljucak da ako bude goriva bice i grejanja, ali, nazalost, nije tako", istice clan gradske vlade Jovan Mandic. Problemi, smatra Mandic, mogu nastati ne samo sto se kupovine goriva tice vec i njegovog transporta. Tako su, recimo, Madjari vec najavili da transport gasa kroz ovu zemlju moze da pocne kad se izmire dosadasnji dugovi a buduce kolicine plate unapred! Osim toga, i ove godine pojavice se problem dotrajalih uredjaja i dugogodisnjeg izostanka obaveznih remonta zbog cega ne treba iskljuciti ni vec, reklo bi se, redovne kvarove u toku grejne sezone.

Ako ili kad ne bude centralnog grejanja gradjani ce potraziti alternativna resenja, sto u najvecem broju slucajeva znaci da ce svoje stanove pokusati da greju iliuz pomoc peci ili grejalica na struju. Tako ce se pridruziti populaciji od 60 odsto stanovnistva Beograda koja se nalazi van domasaja daljinskog grejanja, dakle koje se greje u sopstvenoj reziji, u najvecem broju slucajeva na struju. I bas zato se sa sigurnoscu moze reci da ce ove zime biti velikih problema. U napadima NATO-a elektroenergetska mreza ostecena je u daleko vecoj meri od sistema daljinskog grejanja. Dva glavna punkta kojima se grad snabdeva strujom, Lestane i Bezanija, prilicno su ostecena u sta su se vec uverili zitelji Novog Beograda i Zemuna, gde su planska i havarijska iskljucenja struje svakodnevna. U gradskoj vladi tvrde da cak i kad bi imali novac za uvoz novih transformatora, oni bi mogli biti spremni tek za zimu 2001. godine.

"Danas, bez grejanja, Beograd trosi oko 600 MNj iz sistema Elektroprivrede Srbije. U toku zime, maksimalna angazovana snaga bila je 1 700 MNj. Dakle, nedostajace nam oko 1 100 MNj koje niodakle ne mozemo dobiti", objasnjava Mandic. Veruje se, takodje, da ce elektroprivreda planskim iskljucenjima ili nekom drugom strategijom odbrane (verovatno i visokim cenama) pokusati da zastiti sistem od nasrtaja TA i ostalih peci kojima ce Beogradjani pokusati da se zagreju. I tu nije kraj price. Naprotiv, sve se lako moze vratiti na pocetak. Ako nema dovoljno struje, a narocito ako je uopste nema, onda nema ni mogucnosti da se zagrevanjem vode u toplanama pokrene sistem centralnog grejanja!

Donatori

"Ako ove zime budemo imali samo deset dana zaredom temperaturu ispod deset stepeni Celzijusa, elektroenergetski sistem nece izdrzati", izjavio je savezni ministar privrede Rade Filipovic, dodajuci da bi uobicajena kolicina struje mozda i mogla da se proizvede ali da ona sigurno ne moze biti isporucena potrosacima. O ministru Filipovicu strana stampa je odmah napisala da je prvi ministar koji je priznao da ce ove zime biti problema sa strujom i grejanjem. Doduse, ovo je samo delimicno tacno, primetice jedan strani zvanicnik. "Tacno je da su u obracanju gradjanima ovdasnji politicari puni optimizma ali u razgovoru sa nama spremni su da situaciju nazovu i katastrofalnom, narocito kada govore o predstojecoj zimi."

Ovih dana u Srbiji boravi grupa eksperata UN koji procenjuju potrebe stanovnistva i kalkulisu o razmerama buduce "humanitarne asistencije". Prema sopstvenom priznanju, prilicno su iznenadjeni mnogim problemima na koje im se ovde svakodnevno ukazuje. Snabdevanje stanovnistva strujom i grejanjem problemi su koji su se nametnuli kao najvazniji. "Ujedinjene nacije su zabrinute zbog posledica koje mogu nastati na zimu ukoliko se ne obezbedi struja i grejanje za celu zemlju", istice u izjavi za NIN Dejvid Sirer, novopostavljeni sef beogradske kancelarije UN za koordinaciju humanitarne pomoci. "Smatramo da pomoc Srbiji u regulisanju ovih sistema treba da bude sastavni deo humanitarne pomoci i takvu cemo preporuku dati generalnom sekretaru Kofiju Ananu. Kolika ce nam sredstva biti na raspolaganju, zavisi i od raspolozenja donatora." Misija UN nema vec pripremljena resenja niti ideje kako da se trenutno pomogne. Na nasu zalost, slicne katastrofe dogadjale su se u poslednje vreme samou toplijim krajevima pa humanitarce nisu opterecivali problemi tipa kako ljudima zagrejati stanove.

Gradjani se zbog toga organizuju sami. U prodavnici "Elektrometala" u centru Beograda samo je u maju i junu prodato vise od 200 popularnih sporeta "smederevaca". Prema recima poslovodje Rajka Andjelica, interesovanje za ovaj alernativni vid grejanja je veliko uprkos ceni koja se krece od dve do pet hiljada dinara. Kao da je naslutio sta ce nam se dogoditi, proizvodjac je na trziste izbacio i luksuznu varijantu ove peci "smederevac rojal" koji, kazu, zagreva bez problema prostoriju od 50 kvadrata jer se moze loziti i ugljem.

LjUBICA GOJGIC



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.

The views expressed on this page are those of the authors and do not
represent the policy or position of the Serbian Unity Congress.