2537, avgust 12 1999

JUNACI NASIH DANA

PRELAZNA VLADA

Patrijarh Pavle opet je primio opozicionare; njegovo je da prima, a to ne znaci da se opozicija nece posvadjati

Otac zapustene dece, patrijarh srpski gospodin Pavle, u svojoj pastirskoj misiji, opet je pokusao da pomiri rogove u vreci. Primio je takozvanu opoziciju i dao joj ocinski savet kako da radi u interesu nacije, u cijem (nacijinom) interesu tvrdi da postoji! Opozicija se, tokom prijema, drzala Jevandjelja; sve fino, humano, bogobojazljivo, jedinstveno, amin!

Za svadju uvek ima vremena!

Sada cekaju Preobrazenje.

Na Peobrazenje bi trebalo da se dogodi biblijsko cudo: predsednik Milosevic, posle mitinga, predaje vlast Mladjanu Dinkicu, na onaj hristoljubiv nacin kako se inace ponasa, s poljupcima, cestitkama, dobrim zeljama i tapsanjem po ramenu! A Mladjan Dinkic mu tom prilikom kaze: Ovo je krajnje povoljno za Vas rezim, Vi cete otici s vlasti i ostati da zivite u miru, a mi, opozicija, istovremeno necemo da dodjemo na vlast! Jedino bismo Vam uzeli ulogu glavnog igraca, sto, uostalom , niste ni bili!

Predsednik Milosevic iznenadjeno trepce ocima, ali ostaje miran, ne zove policiju.

Vlajko Stojiljkovic se odmara u Maloj Krsni.

General Ojdanic deluje fortifikacijski: forsira pontonske mostove.

Drzava srecna, Kosovo mirno...

Kusner dobio otkaz.

Kad, medjutim, cun se ljuljnu, ode sanak pusti! Vlajko Stojiljkovic se vratio sa odmora, Ojdanic crta nove mape, a Slobodan Milosevic pregovara sa zenom!

Dinkic i ostali se nadaju. Sartr kaze da je nada jedino sto ostaje coveku u ovom nesavrsenom svetu...

Nista od toga...

Licno bih, ako i nasu malenkost narod nesto pita, podrzao poziciju Vojislava Kostunice i generala Perisica. Nisu se trosili u vlasti... Kostunica se nije trosio, a Perisic je bio emancipovan vojnik.

Drzavna stampa, u amoku prema rezimu, sklona je da zameri patrijarhu Pavlu sto se mesa u politiku, a to Crkvi, kazu rezimski mediji, nikako ne pripada. Nije tacno. Crkva se ne mesa u politiku, nego u sudbinu naroda. I oduvek je tako bilo, od Stefana Prvovencanog, (mesao se Sveti Sava), do dana danasnjeg. Ni Ivica Dacic to ne moze da promeni, ni Ivan Markovic, iz JUL-a.

Privodjenje razumu je misija Crkve. Pastva mora biti razumna. I zato je Djindjic delimicno u pravu kad kaze da ce krajem avgusta i pocetkom septebra pojacati pritisak na Milosevica da ga privedu razumu, jer bi cena njegovog odlaska bila dvostruko veca ukoliko smena ne bude tokom jeseni.

U Djindjicevoj racunici ipak je nesto naivno: racun bez krcmara, tj. bez Milosevica. Sta ako covek ne pristaje na razum?

Sanjari i Dragan Veselinov:

- Prelazna vlada mora da se osnuje, jer je izvesno da bi imala legitimitet u narodu, s obzirom na partije koje stoje iza nje. Takva vlada privukla bi i medjunarodnu paznju, i, verovatno, formalno priznanje.

S obzirom na partije koje stoje iza nje, boji se nasa malenkost, ne moze im patrijarh dati prelaznu vladu.

Tim povodom je Ivica Dacic upravo izjavio da nosioci javnih funkcija moraju biti vrlo odgovorni. Mislio je, valjda, i na patrijarha Pavla, jer je i patrijarh nosilac javne funkcije. Patrijarh se, kao takav, odgovornije ponasa od drugih nosilaca. Misli na dobit nacije, licno nema nista. Ide gradskim prevozom, cesto pesaci, zvanicni auto koristi samo kada je pripreka, i u skldu sa svojim godinama.

Pavle (Stojcevic) je, svi kazu, bolji i skromniji od svoje nacije, od svakog pojedinca koji formira stranku. Zato razume, i prima, voditelje stranaka.

S Pavlom, kaze Vojislav Kostunica, mora se biti ozbiljniji:

- Posle sastanka s patrijarhom, uvideo sam da je organizator Preobrazenjskog mitinga grupica koja ne razlikuje svestenika od episkopa i episkopa od monaha. Sumnjam da grupica moze bilo sta da uradi na nas sveti praznik, Preobrazenje.

A jedan od primljenih, Vladan Batic, ohrabrio se prijemom i posumnjao u harizmu favorita pokreta, nekadasnjeg guvernera Avramovica:

- Ideja Dragoslava Avramovica, koju tek treba razraditi, jeste da se formira nekakav politicki koordinacioni odbor od najjacih partija i pokreta, koji bi mogao da ocenjuje rad prelazne vlade. Nema tu mnogo mudrosti. Zadaci te vlade bili bi vise nego jasni. Povratak Srbije u svet, medjunarodne institucije, prezivljavanje zime, uspostavljanje diplomatskih odnosa sa svetom i Evropom, organizovanje stvarno slobodnih izbora.

Uostalom, harizmaticni kreator dinara jednom je vec izdao opoziciju: usao je, pa izisao. Iz zdravstvenih razloga!

Da se patrijarh ne bavi i politikom, potvrdjuje i ovaj apel sa zasedanja Sinoda Srpske pravoslavne crkve: "Apelujemo i ocekujemo od sadasnjih predsednika SRJ i Srbije da, ukoliko zaista ne zele da svoj narod i svoju drzavu pretvore u sopstvene taoce, vodeci ga u sigurnu propast, sto pre omoguce drugim ljudima da preuzmu kormilo drzave i izvedu narod iz corsokaka u koji je doveden".

Od patrijarha to je dovoljno. Konacno, patrijarh se nece na Preobrazenje pojaviti na mitingu: "Patrijarh se nece pojaviti, jer smatramo da miting nije mesto za izrazavanje stava poglavara nase Crkve i ovaj apel je dovoljna poruka za one koji zele da je cuju".

Patrijarh je jos jednom bio bolji od svoje (politicke) pastve...



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.

The views expressed on this page are those of the authors and do not
represent the policy or position of the Serbian Unity Congress.