2539, avgust 26 1999

JUNACI NASIH DANA

VUK I MASE

Epski ugodjaj godi srpskom uhu. Secam se kako je Vuk Draskovic, obracajuci se studentima, porucio Slobodanu Milosevicu da ce mu poslati kudelju i preslicu, ukoliko (Milosevic) ne odstupi s vlasti. U protivnom, trazice (Draskovic) da mu (Milosevic) prede gace i kosulju. Poneseni tim recima, studenti su, sa postenom inteligencijom, pristupili tromesecnoj setnji. U epskom stimungu, pridruzio se i narod.

Tek kad su srpski intelektualci poceli da lupaju u serpe, Zapad je rekao: ovo je ozbiljan narod! (Posle je taj isti Zapad bombardovao taj isti narod...)

Stigao je i Gonzales.

Slobodan Milosevic, medjutim, niti je odstupio s vlasti, niti se prihvatio preslice.

Vodjen tim iskustvom, Vuk Draskovic danas kaze da ce Milosevic vladati dok je ziv, ako njegov pad zavisi od projekata, planova i rokova Saveza za promene.

On licno, dakle Vuk, nije se sastajao ni sa kim, niti je (njegov izraz) sa Milosevicem na kanabetu pio zornjacu - kafu!

Gledaoci porucuju:

- Vec nas nervira, Vuce, sto imas tako veliko srce!

Vuk nema kud, odgovara:

- Sta cu!

Ocigledno je, Milan Bozic se ucutao ili je na odmoru, pa Vuk sve sam mora da kaze...

Dok je Vuk govorio (RTV Studio B), Djindjic je bio u Guci, s trubacima, da cuje bilo naroda.

Vuk primecuje da se Djindjic nije suprotstavio NATO agresiji, iako je sposoban za vojsku!

Njihova obezbedjenja su se o Preobrazenju i potukla oko tog pitanja: ko je sposoban, a ko nije.

Vuk Draskovic je uveren da se Milosevicev rezim moze srusiti jedino na (demokratskim) izborima.

U jednom je Vuk Draskovic sigurno u pravu: u ovom nasem drustveno-demokratskom trenutku, sve sto je nasilno, moglo bi biti tragicno. I opet bi Srbin pucao na Srbina. Tek smo preziveli nasilje spolja, rano je da se opet zakrvimo iznutra.

Vuk najupornije upozorava sta se stvarno dogadja na Kosovu i Metohiji, za razliku od rezima koji malo upozorava, a malo kaze da je Kosmet, posle odlucnog odbijanja NATO agresije, ostao integralni deo Srbije i Jugoslavije, bez mesanja stranog faktora. Na Kosmetu se, medjutim, dogadja - prvi put u istoriji - genocid pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, s tim sto je medjunarodna zajednica zbog toga ekstremno tuzna! Uskoro na Kosmetu nece biti Srba.

- To je ekstremno tuzan fenomen - izjavio je jedan od medjunarodnih portparola.

I ponovo se rezira ponizenje Rusije, jer se, po portparolu, albanske barikade, kojima se sprecava raspored ruskih snaga, nece sklanjati silom!

Bivsi levicar, egzibicionista iz sezdeset osme Bernar Kusner, predlaze i geto za Srbe. Kusner, visoki predstavnik UN na Kosovu i Metohiji, drzi da ce Srbe efikasnije da zastiti ako ih, na jednom mestu, ogradi bodljikavom zicom. Vuk Draskovic primecuje da bi Kusneru uskoro moglo pasti na pamet da svakog Srbina ponaosob obelezi posebnim znakom, zutom trakom recimo, kako bi ga zastitio od albanskih terorista na koje je, inace, Kusner osobito ljut!

Covek masa i mitinga, Draskovic je razumeo da je nasilje los saveznik u politickoj borbi. I sam je nekoliko puta dobio batine. Zato sada ne veruje da se rezim moze oboriti po rumunskom scenariju, pogotovo kad onaj (ona) ko predlaze rumunski scenario ne bezi u Rumuniju, vec "sutradan bezi u Crnu Goru, pa u Kolumbiju".

S druge strane, mladjani Dinkic, koordinator G 17, smatra da ko god zatrazi izbore, bez obzira na formalni razlog, postaje fakticki koalicioni partner Milosevicev. Dinkic se zalaze za privremenu vladu.

Ni koordinator Saveza za promene Vladan Batic ne traci vreme, nego sastavlja prelaznu vladu, po demokratskom receptu.

Svi su nestrpljivi, jedva cekaju da im Milosevic za Malu Gospojinu izruci vlast.

Mali su, pak, izgledi da ce Milosevic biti tako galantan. Dosad nije bio.

Vuk mu je sa raznih mitinga slao kudelju i preslicu, ali se Milosevic, kao sto rekoh, preslice nije prihvatio; vise se drzao vlasti.

Ivan Stambolic, covek koji je prakticno izmislio Milosevica (Milosevic tada nije bio takav, kaze Stambolic), porucio je Slobi u naivnom uverenju da ce ga Sloba cuti: "Slobo, svi znaju da si najbolji, da boljeg nije bilo i ne moze biti, ali za narod je doslo vreme da dodje neko ko je manje dobar od tebe, ili manje los."

Ne vredi ! Kad nece da cuje, Sloba ni komplimente ne cuje.

I patrijarh srpski gospodin Pavle nedavno je zatrazio od Slobodana Milosevica da podnese ostavku, kako bi zemlja izasla iz corsokaka.

Ni to nije vredelo.

Prica se da je Slobodan Milosevic gospodinu Pavlu odgovorio kratko:

- Ne mogu!



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.

The views expressed on this page are those of the authors and do not
represent the policy or position of the Serbian Unity Congress.