2541, septembar 9 1999

BITEF

MODERNE IGRE

Baletska trupa iz Izraela "Combina Dance compandz" otvorila je 33. Beogradski internacionalni festival, u ponedeljak 6. septembra, izvodjenjem "Kria t Shma", "religiozne predstave o nereligioznoj osobi" na Kamernoj operi "Madlenijanum". Ova predstava savremenog teatra pokreta, koreografa Amira Kolbena, ujedinjuje ples, muziku i dramaturgiju u skladnu celinu, sto je tendencija savremenog baleta. Poeme pesnika Amira Ora u prvom delu spoj su tradicionalnog i savremenog teksta. U bolnoj i aktuelnoj prici istrazuje se dubina raskola u izraelskom savremenom drustvu.

Predstava je izazvala veliko interesovanje beogradske publike. Foaje Kamerne opere "Madlenijanum" bio je pun licnosti iz kulturnog i javnog zivota grada, ali i stranih gostiju, uglavnom iz diplomatskog kora. Nastavljena je i moda kasnjenja, pa je premijera pocela sa zakasnjenjem od 20 minuta posle najavljenog termina. Kuriozitet je da je predstava prenosena direktno, a bilo je prisutno desetak televizijskih ekipa. Po zavrsetku predstave odrzan je razgovor sa izraelskim umetnicima u okviru tradicionalnih "Susreta sa stvaraocima", koje ove godine vodi Aleksandra Jovicevic, profesor FDU.

Ovo je drugi put da u Beogradu gostuju umetnici iz Izraela. Pozoriste "Habima" iz Tel Aviva ucestvovalo je na 21. Bitefu 1987. godine sa predstavama "Zakat" Isaka Babelja, u reziji Jurija Ljubimova, i "Proces" Franca Kafke, u reziji Stevena Bergofa, u vreme dok jos nisu bili uspostavljeni diplomatski odnosi izmedju tadasnje Jugoslavije i Izraela.

U ime osnivaca, Skupstine grada, Bitef je otvorio gradonacelnik Beograda Vojislava Mihailovic, koji je zahvalio inostranim kulturnim centrima i ambasadama na nesebicnoj pomoci i cestitao specijalnu nagradu koju je Evropska pozorisna unija dodelila Bitefu za ukupan doprinos pozorisnoj kulturi.

U okviru Bitefa odrzan je i okrugli sto o stvaralastvu Mire Trailovic, povodom desetogodisnjice njene smrti. U Ateljeu 212 okupio se veliki broj njenih prijatelja i saradnika koji su evocirali uspomene na prve dane Bitefa, ciji je Mira osnivac, i dali njen portret kao najavu monografije koju spremaju Jovan Cirilov i Slobodan Masic.

Bitef se nastavlja predstavom "Mrak letnje noci", u reziji i koreografiji Sonje Vukicevic. Ova moderna varijacija Sekspirove teme bice izvedena u cetvrtak, 9. septembra, u Centru za kulturnu dekontaminaciju (Paviljon "Veljkovic") u Beogradu.

A. O.



Copyright © 1996 NIN, Yugoslavia
All Rights Reserved.

The views expressed on this page are those of the authors and do not
represent the policy or position of the Serbian Unity Congress.