Arhiva

Do zajednice srpske sve manje putića

Dragana Pejović | 20. septembar 2023 | 01:00
Do zajednice srpske sve manje putića

Od patriotskog buntovništva Krstimira Pantića, preko ubistva Dimitrija Janićijevića, do hapšenja Olivera Ivanovića niz događaja već je podaleko odmakao srpske sredine od Zajednice srpskih opština, čije se formiranje, iako još neostvareno, tumači kao krunski dokaz istorijskog uspeha Briselskog sporazuma. Kompromitovanje jednog od lidera kosovskih Srba, koji je u nesuđenom administrativnom centru ZSO za dlaku izgubio od Pantića, sve i ako istraga i proces protiv Ivanovića ne poremete formiranje, ugroziće političku snagu, kao jedini adut faktičkog smisla te zajednice. Konačno, ukoliko Beograd ne ponudi garancije da se Ivanović brani sa slobode, najgora ali ne i najmanje realna mogućnost po postojanost Briselskog sporazuma bila bi da SDP ne uđe u koaliciju sa Srpskom u skupštini opštine, pa i uspešnost izbora umesto prolazne dvojke dobije keca.

Srpski i albanski mediji aktivno se poslednjih dana bave delovima optužnice protiv Olivera Ivanovića, čije podizanje, kao i pritvor za lidera Građanske inicijative SDP, može da se produži do februara 2015. Zločini koji mu se stavljaju na teret jedva da su navedeni u zvaničnim saopštenjima Euleksa, ali su u medijima interpretacije i svedočenja već ponudili obilate i kontradiktorne detalje. I zbog činjenice da je Unmik 2002. već vodio istragu o istim zločinima i odbio mogućnost Ivanovićeve krivice, te da su se zločini desili pre 14 i 15 godina, kritike članova SDP-a da je reč o politički motivisanom hapšenju, tempiranom uoči kandidovanja za ponovljene izbore za gradonačelnika Severne Mitrovice, na kojima je Ivanović već bio viđeni pobednik, manje deluju kao demagogija. Dodatno probijanje svih rokova - od saslušanja do odluke o pritvoru, od žalbe do odluke o tome da li će biti pušten da se brani sa slobode - problematizuje vladavinu prava, koja je, prema rečima specijalnog tužioca DŽonatana Ratela, stroga i ista za svakoga, i namere Specijalnog tužilaštva Kosova i Euleksa da se zločinci izvedu pred lice pravde.

Srpskoj strani najmanje ide naruku da se formiranje ZSO odlaže, kaže Mirko Krlić iz Kancelarije za KiM. Ali, s obzirom na to da je odluka doneta u Briselu, odgovornost je na svim stranama. U našem je interesu da proces ide svojim tokom, a siguran sam da će Ivanović dokazati svoju nevinost. Krlić kaže da je u interesu Srbije da se procesi ubrzavaju, pa da na red dođe i Goraždevac, i Žuta kuća i proterivanje Srba 2004.

Prema spekulacijama u albanskim medijima više od decenije, a u srpskim tek koji dan, optužbe koje se Ivanoviću stavljaju na teret mogle bi se, u najkraćem, opisati kao učešće ili organizovanje ubistva, prebijanja i progon Albanaca u dva odvojena incidenta. Jednom u toku rata 14. aprila 1999. i drugom 3. i 4. februara 2000. godine. Nijedan drugi detalj, pa ni broj ubijenih ni mesta zločina, ne podudaraju se u ponuđenim verzijama.

TV Kosovo je objavila delove optužnice u kojima stoji da je u Ulici Miladina Popovića, danas Ahmeta Selacija, delujući kao komandir MUP-a Ivanović naredio zločine protiv devet civila, od kojih su četiri ubijena. O drugom zločinu se u optužnici, prema ovom izvoru, kaže da je kao vođa paravojne grupe Čuvari mosta naterao 3. februara 2000. Albance da napuste svoje domove u Severnoj Mitrovici, pri čemu je nekoliko njih i ubijeno. BIRN je objavio svedočenje Ise Mustafe, koji je navodno posmatrao Ivanovića sa grupom koja je 14. aprila 1999. odvojila 26 Albanaca, a koji je posle čuo pucnje. Savet za ljudska prava iz Mitrovice tvrdi da se masakr 14. marta dogodio u Ulici Kovača u Mitrovici, kada je ubijena 31 osoba, a da je drugim zločinom, po njima u naselju Ibri, 25 Albanaca dobilo teške povrede, 95 zlostavljano, a 1.564 porodice proterane.

Na suđenju Miloševiću, svedok kontroverzne kredibilnosti Halit Barani kazao je da je između 14. i 17. aprila 1999. iz Mitrovice proterano 80.000 Albanaca, a da je tom prilikom streljano devet mladića, te da je i Ivanović tom događaju prisustvovao.

Na koncu, dnevnik Koha ditore navodi da se Ivanović sumnjiči da je učestvovao u zločinu 1999, koji se po njima pak odigrao u selu Bair kod Mitrovice, u kome je ubijen 31 Albanac, a da je godinu dana kasnije učestvovao u kampanji koja je rezultirala ubistvom desetorice. Advokat Mahmur Haljimi, bivši istražni sudija nadležnog suda, tvrdi, za isti list, da je krivica zapravo u tome što je učestvovao u streljanju 22 Albanca u naselju Kovačevo 1999 i u ubistvu 10 i ranjavanju 25 po ulasku mirovnih snaga na Kosovo.

Ivanovićev advokat Nebojša Vlajić kaže za NIN da se njemu na teret valjda stavlja nekakva komandna odgovornost, te da razlozi za otpočinjanje ovog procesa ne potiču iz sudnice. Još uvek mi nije poznato ko su svedoci i njihov broj, ali shvatam da postoje dve grupe. Oni koji su dali izjave neposredno nakon događaja, zbog čega se pitam zašto se čekalo toliko dugo, i druga grupa svedoka, od pre nekoliko meseci, zbog čega je, opet, nejasno zašto tek sad svedoče. Podsećam vas da je kod Unmikove istrage sudija Majkl Hartman odustao od gonjenja odbacivši svedočenja kao potpuno neosnovana.

Članovi SDP očekuju da se zahtevi upute Prištini, a ne u Brisel, kako je to učinio Aleksandar Vučić. Zamenica predsednika SDP Ksenija Božović kaže za NIN da će formiranje koalicije sa Srpskom zavisiti od Ivanovićeve slobode. Bez nas Srpska može da pregovara samo sa albanskim strankama. Beograd je imao mlaku reakciju, a ono što mi očekujemo jeste pisana garancija Prištini da Oliver Ivanović može da se brani sa slobode. Jer verujemo da Beograd ima toliko uticaja. Krlić, međutim, odgovara da pismene garancije Beograd može da da onome ko je zadužen za bezbednost i stabilnost, a to je Euleks.

Božovićeva je ubeđena da je Ivanovićeva pobeda sada još izvesnija, što potkrepljuje i protestima Mitrovčana. Srpski poslanici u Prištini su apelovali da se Ivanović pusti na slobodu, jer detalji, po njima, upućuju na to da je reč o političkom hapšenju koje ima za cilj da ga spreči da postane gradonačelnik. Srpski inat, koji je Vulin proglasio motorom pobede Krstimira Pantića, mogao bi tako da se obije o glavu njegovom novom kandidatu Goranu Rakiću (za izbore su se prijavili još i Fljorent Azemi iz DPK i Musa Muftari iz DSK). Međutim, čak i ako bi odbornici SDP-a pristali da učestvuju u koaliciji sa Srpskom, a Ivanović pobedio na izborima za gradonačelnika, od Apelacionog suda u Prištini bi zavisilo da li bi i taj rezultat bio konačan. Uoči štampanja ovog broja NIN-a iz Prištine je stigla vest da iz ovog suda nisu uvaženi argumenti Ivanovićeve odbrane i da on ostaje u pritvoru mesec dana. Taj sud će takođe i ne prvi put, odlučuje o polaganju zakletve gradonačelnika iz pritvora. Bez dozvole da komunicira i samo u trajanju protokola, iz zatvora je pušten Sami LJuštaku, novoizabrani gradonačelnik Srbice sa liste DPK, koji je već optužen za ratne zločine nad srpskim civilima. Među Tačijevim kandidatima, na optužnici Euleksa još je i gradonačelnik Glogovca Nedžat Demaku, koji još nije u pritvoru, ambasador u Tirani Sulejman Selimi i poslanik Fadilj Demaku. Umesto pritvorenog gradonačelnika, zamenik bi mogao da obavlja sve poslove, pa i one u vezi sa ZSO. Dok bi u slučaju Ivanovićeve pobede, a bez mogućnosti da položi zakletvu u roku od 30 dana, Mitrovici sledili novi ponovljeni izbori. Ako i za februarske još bude imala volje. Na nove izbore se ide i ako se zna da će gradonačelnik biti odsutan duže od šest meseci, objašnjava za NIN Slobodan Petrović, ministar za lokalnu samoupravu Kosova.

Rok za formiranje mitrovačke skupštine je 10. februar, dva dana pred novi susret trojke u Briselu, na kome bi namesto pravosuđa mogla da se nametne tema s kojom tvrde da su završili.