Arhiva

Osvežavanje memorije

Magda Janjić | 20. septembar 2023 | 01:00
Osvežavanje memorije


Izložba srednjovekovnih ornamenata Osvežavanje memorije Dušana Milovanovića, završava se ove nedelje u Muzeju primenjene umetnosti. Posetioci imaju još tri dana da se susretnu sa retkim umetničkim projektom za ovaj grad, koji je uspeo da pomeri granice i približi srednjovekovnu umetnost različitim generacijama. Još jedna od specifičnosti ove izložbe je i predstavljanje kulturne baštine na jedan drugačiji način, koji podrazumeva savremeni muzeološki pristup. Autor izložbene postavke Ivan Mangov je uz asistenciju dizajnerke Vesne Orović uspeo da stvori poseban ambijent unutar Muzeja, gde je posetilac pozvan da otkriva materijal, idući kao kroz lavirint, kroz zamračene ali ozvučene sobe i prostore. Originalnu muziku za izložbu Osvežavanje memorije radili su Goran Trajkovski iz makedonske grupe Anastasia, Dorijan Jovanović, profesor Zoran Jerković i di-džej Marko Nastić.

Povodom izložbe napravljen je i video koji pokazuje nastajanje ove izložbe od početnih radova pa sve do otvaranja, čiji je autor Vladimir Miladinović.
Jedan od najatraktivnijih momenata u okviru izložbe je prostorna instalacija, sa preko 300 trodimenzionalnih ornamenata, koju je uradio Aleksandar Vac, keramičar. I rad Nataše Teofilović Asimietry, koji je prikazan na ovogodišnjem Oktobarskom salonu, deo je ove izložbe, dok su Vukan Ćirić i Dušan Zjalić uradili animacije inspirisane srednjovekovnim ornamentima, koje se emituju unutar izložbenog prostora.



Posebna akcija dogodila se u decembru 2013, a u pitanju je bila trodnevna promocija razglednica inspirisanih izložbom Osvežavanje memorije, gde su posetioci mogli da ispišu odabrane razglednice i da ih na licu mesta pošalju.
Urađen je set od ukupno 30 razglednica, kao 30 slova azbuke sa ornamentima sa izložbe Osvežavanje memorije. Svaka razglednica ima svoje slovo koje je, kao i za izložbu, uradila grafička dizajnerka Isidora Nikolić, i svoj pojam - enciklopedijsku jedinicu, koju je osmislio Dušan Milovanović.