Arhiva

Digitalni i umetnički raj

Magda Janjić | 20. septembar 2023 | 01:00
Digitalni i umetnički raj


Festival Resonajt održan je treći put u Beogradu od 3. do 5. aprila. Kao i prethodne dve godine, Resonajt je bio jedinstvena prilika da se i beogradska publika upozna sa radom vodećih umetnika, mislilaca i evropskih škola. Festival Resonajt, koji je ove godine posetilo 1.500 ljudi, od kojih je 900 stranaca, uključujući i strane predavače, bio je platforma za povezivanje, razmenu znanja i edukaciju, koja spaja vrhunske umetnike i istraživače sa ciljem proizvodnje vrednosti i podsticanja progresivne debate o poziciji tehnologije u umetnosti i kulturi.
Ove godine publiku je dočekalo i iznenađenje pre zvaničnog početka festivala, a to je bio nemački reditelj, koreograf i kompozitor Klaus Obermajer koji je zajedno sa kanadskim i japanskim umetnicima Kajlom Mekdonaldom i Daitom Manabeom, 31. marta u Bitefu premijerno predstavio najavu projekta Transcranial, koja bi trebalo da u saradnji sa festivalima i pozorištima širom sveta, otpočne svoj pozorišni život.

Tokom tri dana festivala na atraktivnim lokacijama u Beogradu, kao što su Galerija fresaka, Kolarac, Kinoteka, predavači, studenti i profesionalci predstavili su svoje radove i obrazovne metodologije kroz seriju otvorenih radionica, panel diskusija i razgovora. Osim toga, i ovog puta festival Resonajt je imao kompletan edukativni program koji je razvijen u saradnji sa nekim od vodećih stručnjaka i obrazovnih institucija na poljima umetnosti, digitalnih medija i dizajna.



Tako je u saradnji sa British Council-om, Resonajt predstavio neke od vrhunskih predavača, vodećih umetnika i mislilaca iz Velike Britanije. Između ostalih, na festivalu su nastupili Pol Prudens, audio-vizuelni umetnik, izvođač instalacija koji radi sa računskim, algoritamskim i generativnim sredinama, kao i DŽo Gerhard koji zajedno sa Rutom DŽarmanom čini duo Semiconductor. Oni kroz pokretne slike istražuju prirodne materijale sveta koji nas okružuje, način na koji ga mi doživljavamo i kako se trudimo da ga razumemo. Pored brojnih predavača i umetnika, zvezde dnevnog programa bili su Daito Manabe i Aron Koblin, koji su praktično i zatvorili edukativni deo festivala. Daito Manabe održao je kraće predavanje i prikaz nekih od svojih radova u Kolarcu. Manabe je učestvovao na brojnim projektima u kojima se koristilo njegovo programiranje. NJegov performans sa licem Face visualizer, instrument and copy bio je pozvan na oko 30 muzičkih, umetničkih i filmskih festivala. Nakon njega, poslednjeg dana Resonajta, u prepunoj sali Kolarca, predstavio se i Aron Koblin, umetnik i dizajner, koji trenutno radi u San Francisku kao deo Guglovog tima. Rad Arona Koblina deo je stalne kolekcije u Muzeju savremene umetnosti u NJujorku.



Kvalitetan noćni, muzički program pratio je sva tri dana festivala. Prve večeri nastupio je jedan od najtraženijih di-džejeva i producenata u svetu elektronske muzike DŽon Talabot. Talabot je nastupio u Tjubu zajedno sa domaćim di-džejevima Janom Nemečkom i Markom Nastićem.
Poslednja dva dana nastupili su KKN i duo-pol Prudens i Brajan Čepmen, a u prostoru Promenada, pored Beton hale publika je imala priliku da čuje paket sa domaće scene koji su činili Ilija Ludvig, Hetem, kao i projekat Resonate Concentio koji čine članovi poznatih beogradskih alternativnih sastava, Vukašin Marković i Nemanja Aćimović.