Arhiva

Čekajući novog dobitnika

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00
Čekajući novog dobitnika


Jasmina Vrbavac, Mihajlo Pantić i Božo Koprivica novi su članovi NIN-ovog žirija za najbolji roman objavljen na srpskom jeziku, dok su iz starog članstva, sa produženim mandatima, ostali Mića Vujičić i Vladislava Gordić Petković, koja će ove godine obavljati i funkciju predsednika žirija. Na prvoj sednici novog saziva, dogovoren je protokol rada za ovu godinu, a potvrđen je i Pravilnik po kojima se dodeljuje NIN-ova nagrada.

Jasmina Vrbavac je rođena u Beogradu (1965), diplomirala na Filološkom fakultetu u Beogradu, magistrirala na Fakultetu dramskih umetnosti. Radi kao urednik u Redakciji za kulturu RTS-a. Od decembra 2000. godine autorski osmišljava, uređuje i vodi mesečnu emisiju o savremenoj književnosti, Vavilon. Kritikom se bavi i u drugim TV emisijama RTS-a, pre svega u Vavilonu, Metropolisu i Kulturnom dnevniku. Piše i objavljuje književnu kritiku u većini srpskih književnih časopisa i dnevnom listu Politika. Povremeno piše kratku prozu i objavljuje je u domaćim časopisima. Priče su joj zastupljene i u tematskim zbirkama pripovedaka, Na tragu i Čarobna šuma. Do sada je objavila tri knjige, studiju Žrtvovanje kralja, mit u dramama LJubomira Simovića (2005) i dve knjige izabranih književnih kritika, Tri i po (2007) i Identitet u procepu (2012). Dobitnica je Nagrade Sterijinog pozorja za teatrologiju (2008) i Nagrade Milan Bogdanović (2010) za književnu kritiku. Živi i radi u Beogradu.

Mihajlo Pantić (Beograd, 1957) je pripovedač, književni kritičar, univerzitetski profesor. Na beogradskom Filološkom fakultetu predaje Južnoslovensku komparatistiku i Kreativno pisanje. Bio je član NIN-ovog žirija 1994. i 1995. godine, a u dva navrata i stalni kritičar istog nedeljnika, najpre za roman, potom za poeziju. Objavio je pedesetak knjiga različitih žanrova, uključujući i deset zbirki priča za koje je dobio niz priznanja, uključujući i Andrićevu nagradu za knjigu Ako je to ljubav (2003). Živi na Novom Beogradu i počasni je građanin tog dela Beograda.

Božo Koprivica je rođen u Nikšiću 1950. Diplomirao je svetsku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu kod profesora Vojislava Đurića. Sa Robertom Rivelinjom napisao je knjige: Volej i sluh (1992), Razgovori sa Borislavom Pekićem (1993), Kiš, Borhes i Maradona (1996), Dribling 1001 noć (2006), Samo bogovi mogu obećati (Lijevak, Zagreb, 2010; izmenjeno i dopunjeno izdanje Geopoetika, 2014). Priredio je Zbornik o Danilu Kišu za časopis Ars (Otvoreni kulturni forum, Cetinje, 2005, 2009). Radio je kao dramaturg po pozivu u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Narodnom pozorištu, Bitef teatru, Zvezdara teatru, Kraljevskom pozorištu Zetski dom, Crnogorskom narodnom pozorištu, festivalu Grad teatar u Budvi. Igrao je epizodne (neme) uloge u filmovima: Skoro sasvim obična priča reditelja Miloša Petričića i Mala noćna muzika Dejana Zečevića. Dobio je nagradu za epizodnu, nemu ulogu na festivalima u Firenci i Tampereu. Sa Emirom Kusturicom snimio je igrano-dokumentarni film Sedam dana u životu jedne ptice za francusku televiziju. Živi u Beogradu. Navija za Partizan.

Žiri i redakcija NIN-a pozivaju izdavače i autore da kandiduju romane koji su ove godine prvi put objavljeni na srpskom jeziku i da pošalju šest primeraka knjiga redakciji NIN- a (Žorža Klemansoa 19, Beograd) odmah po objavljivanju, a najkasnije do 31. decembra 2014. Nagrada se dodeljuje 61. put u godini kada NIN proslavlja 80 godina postojanja.