Arhiva

Doktor

Jovan Ćirilov | 20. septembar 2023 | 01:00
Doktor


Činjenica da u našoj javnosti ovih dana traje neprijatna polemika o tome da li je jedan naučnik doktorirao ili nije negde na strani (ne baš daleko u Sloveniji), govori da se titula doktora kod nas ceni, a da je samim tim veliki greh i, naravno, krivično delo izmisliti da si je stekao, a nisi.
Titula doktor potiče od latinskog glagola docere, nekoga učiti, poučavati. Kod nas, za razliku od mnogih jezika, glagol učiti znači i sam učiti neku materiju, predmet i sl. i nekog poučavati, to jest držati nekom predavanja.

U antici je postojala titula doctor armorum, vojni instruktori. U srednjem veku doktori su bili sholastičari koji su predavali teologiju. Doktorima su se zvali i profesori na najstarijem evropskom univerzitetu u Bolonji, od prvog doktora svečano proglašenog 1140. godine. Prvi doktori nauka pojavili su se na pravnom, medicinskom i teološkom fakultetu na najstarijim evropskim univerzitetima.

Doktorat se kod nas i u svetu stiče doktorskom disertacijom, koja se brani pred specijalnom komisijom.
U Izraelu negde 1948. godine na građevini neko ugleda prijatelja kako radi manuelni posao i vikne mu: Doktore!. Na to se sa zidina odazove oko desetak radnika. Bili su to zapravo intelektualci stigli iz celog sveta, koji nisu mogli da nađu posao u svojoj struci, već samo kao fizički radnici.