Arhiva

Ulemek ključni svedok optužnice

A. R. | 20. septembar 2023 | 01:00
Ulemek ključni svedok optužnice

Foto Dalibor Danilović

Mediji su preneli detalje sa 126 stranica koje je potpisao zamenik tužioca Milenko Mandić, iz kojih saznajemo da je zadatak ubistva najpre bio poveren Miloradu Ulemeku, ali ga je on odbio uz izgovor da mora da bude sa svojom jedinicom na Kosovu. Drugi, do sada nepoznat podatak je da je Ćuruvija ubijen iz drugog pokušaja. Novi dokazi se zasnivaju na praćenju telefonske komunikacije između Romića, Radonjića i Kuraka, koja nije snimljena ali analiza podataka iz baznih stanica pokazuje da su 10. i 11. aprila 1999. bili u neposrednoj blizini mesta zločina. Na osnovu toga se zaključuje da su bila dva pokušaja atentata, od kojih je drugi uspeo. U optužnici se opisuje da je u Ćuruviju pucao Kurak, iz pištolja sa prigušivačem, ispalivši u njega najpre pet a zatim još sedam metaka. Optužnica ne navodi nalogodavca, ali ukazuje da je motiv ubistva politički, navode mediji.

Milorad Ulemek je 8. januara ove godine ispričao da je nakon što je odbio zadatak koji mu je dao njegov šef, načelnik RDB Radomir Marković, da ubije Slavka Ćuruviju, saznao, takođe od Markovića, da su ubistvo počinili Ratko Romić i Miroslav Kurak. Po onome što može da se sazna iz istražnih podataka koji su dospeli u medije, svedočenje Ulemeka je ključan dokaz optužnice za ubistvo Slavka Ćuruvije.

Jedna od retkih reakcija na epilog istrage o ubistvu Ćuruvije stigla je od lidera SPO-a Vuka Draškovića, koji je podsetio da je Ulemek osuđen četiri puta na 40 godina zbog najtežih zločina i da poverenje koje je dobio kao svedok upućuje na zaključak da opet neko u državi sklapa pakt sa đavolom kao i pre 5. oktobra 2000. On se slaže sa nedavnim izjavama LJubiše Buhe, koji tvrdi da zemunski klan ponovo hara Srbijom, na šta ga navode i informacije da je Buhi kao zaštićenom svedoku oduzeto policijsko obezbeđenje, dok se, kako tvrdi, priprema premeštanje Ulemeka u manje zaštićen zatvor.