Arhiva

Srbija ne razmatra povlačenje iz Južnog toka

Ana Krajnc | 20. septembar 2023 | 01:00
Srbija ne razmatra povlačenje iz Južnog toka

Foto Vesna Lalić

Bugarska, na čijoj teritoriji je čvorište, je članica EU i ona mora prvo da reši svoje probleme sa Rusijom i EU u vezi izgradnje gasovoda. Kako Južni tok pre Srbije treba da prođe kroz Bugarsku, jasno je da i mi čekamo dogovor između EU i Rusije, odnosno Bugarske. Južni tok je važan infrastrukturni projekat koji može da donese privredni rast Srbiji, i ne verujem da bilo ko u Srbiji misli da nam nije potreban.

Takođe, moramo biti aktivni i truditi se da imamo dovoljno gasa za zimu, što bi mogao biti problem ukoliko dođe do obustave isporuka gasa iz Rusije ka Ukrajini, i razvijati projekat Niš-Dimitrovgrad, kao što razvijamo Južni tok.

Kakav ishod očekujete od razgovora EU i Rusije oko Južnog toka?

Nezahvalno je nagađati kada će i kako ti razgovori biti okončani. To ne zna niko osim onih koji su direktno uključeni u pregovore. Verujem, ipak, da će kriza biti rešena. Ono što je za sada rezultat, jeste izgubljeno vreme. I EU i Rusija imaju dovoljno gasa, a gas koji bi potekao kroz Južni tok potreban je Srbiji i drugim zemljama jugoistočne Evrope.

Šta gubi Srbija, ako ne dođe do realizacije projekta Južni tok?

Za mene kao energetičara, najveći gubitak je što nemamo drugi pravac snabdevanja gasom, jer to nosi brojne rizike po našu energetsku bezbednost. O tome govorim već godinama, a to je danas postalo svima očigledno, kad imamo napetu situaciju u Ukrajini, a Srbija gas dobija jedino iz pravca Mađarske. Svaki dan koji se izgubi u pokretanju izgradnje jeste gubitak. Ekonomske posledice tiču se izgubljene koristi koje bi donela izgradnja Južnog toka. Pre svegamislim na očekivane prihode od tranzitnih taksi i mogućnost da dobijemo povoljniju cenu gasa. Reč je o velikoj investiciji koja bi donela i posao domaćim firmama i uposlila desetine hiljada radnika.

Koliko bi koštala izgradnja pravca Niš-Dimitrovgrad i kako bi bio finansiran?

Vrednost projekta je oko 60 miliona evra, a najveći deo novca bi bio obezbeđen iz IPA fondova i postojećeg zajma EBRD. Taj gasovod bi mogao da bude operativan već krajem 2016. ili početkom 2017. Najveća prepreka gradnji je činjenica da nije započeto reformisanje Srbijagasa, što je uslov za korišćenje novca EBRD. Dinamika tog projekta mnogo više zavisi od Srbije i ne vidim razlog da ne učinimo sve da izgradnjom tog gasovoda povećamo našu energetsku bezbednost.