Arhiva

Kere i bandere

Milan Ćulibrk | 20. septembar 2023 | 01:00
Kere i bandere

Foto Božidar Petrović

Srbija ima impresivan tim za pregovore sa Evropskom unijom! Tako bar tvrdi predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo. Samo da nam još vlasti u Beogradu saopšte ko je u tom timu. Da i mi budemo impresionirani. Kao impresionisti. Uzgred, ovde su impresionisti na ceni, a za svaku vlast su, naravno, najbolji osnivači impresionizma: MONE-te, posebno konvertibilne, RENO(AR) može da posluži kada nema audija, a MANE kažu da nemaju.

Samo što je oduševljeni Barozo napustio Beograd, ministarka Kori Udovički je upozorila da u Srbiji javnim procesima upravljamo kao muve bez glave. Pod utiskom tvrdnji da stranci stalno kuju zavere protiv premijera, Vlade i države, više verujem našoj ministarki, s tim što mi te muve ponekad liče na slonove bez glave. I to u staklarskoj radnji.

I kada sam pomislio da me više ništa ne može iznenaditi, baš to se desilo. U utorak nisam mogao čudu da se načudim. Listao sam satima sve dnevne novine, od prve do poslednje strane. Ne vredi. Ništa! Ni slovo. Ma, ni Kosmaj se nigde ne pominje. Ni u vremenskoj prognozi. A kamoli Kosmajac, do samo pre nekoliko dana najtraženiji čovek na Balkanu. Bar u medijima. Policija ga, doduše, nije nikada ni tražila. Samo je svojevremeno pisala o njemu. Još onomad bio je jedan od glavnih junaka Bele knjige MUP-a.

Aha, u tom grmu se krije zec. I Savet stranih investitora sve primedbe na poslovni ambijent u Srbiji takođe zapisuje u Belu knjigu! I onda se čude što Vlada ne postupa po preporukama iz Bele knjige. Ma, neka strani investitori budu srećni dok ne počnu da hapse autore njihove Bele knjige i da istovremeno slušaju preporuke glavnih junaka iz Bele knjige MUP-a. Uzgred, zašto je policija sve što je zapisala o potencijalnim kriminalcima u ovoj zemlji nazvala Belom knjigom? Bilo bi mi logičnije da je to Crna knjiga. Osim ako ime nije dobila po glavnom artiklu, kojim glavni junaci trguju. Na crno, naravno. Mora da se nešto gadno sprema kada je i Kosmajac, koga je lično premijer Aleksandar Vučić izbacio u orbitu, potrošen za samo nedelju dana.

Dokoni državni revizor Radoslav Sretenović izračunao je da su budžetski korisnici službenim automobilima mogli da obiđu Zemlju 1.675 puta! Ih, kako je samo naivan. Pa, šta su budžetski korisnici radili ako nisu službenim automobilima obilazili zemlju? Svoje njive, livade, šume, bašte Pride i rodbinu, tazbinu, stare školske drugare. I zna li Sretenović koliko nekom funkcioneru skače rejting kada ga šofer doveze u audiju 6 u rodni kraj, još vikendom, za neki praznik ili, još bolje, u toku radnog vremena! Taj je pravi Baja. Ne Patak. Zverka.

Za razliku od nekih ministara, Lazaru Krstiću nije lako. Dok usred leta računa efekte zamrzavanja plata i penzija ne bi li doveo u red javne finansije, Aleksandar Vulin poručuje da se moramo navići da živimo sa deficitom budžeta! Lako je Vulinu. Neće on morati da ubeđuje kreditore da se i oni moraju navići da nam pozajmljuju milijarde evra da zakrpimo rupu u državnoj kasi. Uz to, Vulin očito nije čuo reči koleginice Jadranke Joksimović da Nemačka hoće da Srbija odgovornije upravlja javnim finansijama! Ma pusti sad Nemačku. Zna li Vlada Srbije šta hoće? Toga se više plašim.

Za kraj, ako se ispostavi da su bandere padale zato što su psi mokrili po njima, kako tvrde u Elektrodistribuciji, onda pod hitno treba zabraniti šetnju psima Nemanjinom. To je bolje i za kućne ljubimce. Da ne budu krivi ako slučajno padne Vlada!