Arhiva

Jedinac, a šarplaninac

Dragan Jovanović | 20. septembar 2023 | 01:00
Jedinac, a šarplaninac


Skupljam seno u Vidovu, kad, na Dragičkinom tranzistorčetu, čujem, jak zemljotres pogodio Fukušimu. Harpovci, dakle, krenuli i na atomske centrale i ne bi me ništa iznenadilo da se zadrma i nuklearka u Krškom kraj Zagreba, takođe, trusnog područja. A što u Krškom? Zar samo zato što su iste Vestinghausove tehnologije? Ali, zašto bi harpovci gađali Vestingahusa, nekad Teslinog poslovnog pajtosa? Eh, zašto! Još na Ostrvu tri milja (SAD) provaljena je Vestinghausova falš nuklearna tehnologija, tačnije, nije savladana tehnologija varenja šavova na olovnoj kapi iznad nuklearnog reaktora, a štedelo se, brate, i na materijalima. Tako, recimo, olovna kapa reaktora u Krškom, umesto, metar duplo je tanja, i, neću da slutim ali tu može biti velikog belaja. Pritom, tim Vestinghausovim nuklearkama ističe vek trajanja, pa ih zato harpovci ljuljaju zemljotresima te da za eventualne nuklearne akcidente budu krive elementarne nepogode!

K. G. Jung, moj guru iz Švice gleda me, iz ligeštula, netremice, pa kaže: Tvoja bujna mašta bila bi, možda, i bolesna da nije prokleto logična! Bajdvej, Palestinci raketama gađaju izraelski nuklearni reaktor, a Putin na južnoameričkoj turneji nudi nuklearnu saradnju Argentini!? Kao da su pripreme za treći svetski nuklearni rat, već, počele; Amerikanci pred Ukrajinom, a Rusi, opet, na Kubi...

A dok sam bio u Beogradu, zbog Ničea iz Guče, Tara se negde oštenila i u kuću mi samo jedno štene unela! Da li joj je štenad Cezar pojeo ili joj je neko slepu štenad ukrao. Jer, ni majke nisu više ono što su nekad bile. A, možda, su i šarplaninke počele da pate od bele kuge? Možda i one osećaju oštre srpske reforme?

U taj čas, Bilja mi javlja da griluje povrće za Sašku, a iz Javnog servisa RTS me obaveštavaju da će poslati televizijsku ekipu da snime prilog o Vidovu jer, eto, iz Brisela pritiskaju Vučića i zbog ekološkog poglavlja. Upozorim ljubaznu koleginicu da sam bio na crnom spisku, a ona mi tvrdi da na RTS nema nikakvih crnih spiskova. Ah, tako je govorila i Olivera Kovačević, baš, onomad, kada je cunami razbio Fukušimu, pa mi je, ipak, na sat pre emisije, otkazala gostovanje na Javnom servisu.

Naravno da nikakva televizijska ekipa nije došla u Vidovo, a iz sna me trgao neki pacov koji mi se motao oko penzionerskog buđelara, i, mlatnuo sam ga sekiricom te je, očas, postao poslastica za Cezara. Na sve to moja Crna je duboko uzdahnula: Eh, kada se samo setim da sam ovoj Srbiji dala sto dvadeset i četiri mačeta, a nikakvu penziju, nikakvu socijalnu pomoć nisam dobila! A ti se ne ljuti na Taru što je samo jedno štene okotila! I ti si jedinac, a vidi kakav si šarplaninac postao!