Arhiva

Prva truba sa Golog otoka

Milan Ćulibrk glavni i odgovorni urednik | 20. septembar 2023 | 01:00
Prva truba sa Golog otoka

Foto: Profimedia.rs

Eh šta ti je nostalgija. Čim su Hrvati najavili da će prodati Goli otok, prvi su u red stali Srbi i Crnogorci. A ko bi drugi? Jednostavno, neki očito ne mogu bez tog ostrva. Sam taj fenomen bacio je u senku neka druga pitanja, a pre svih kako neko golog dupeta, a takvih je većina i u Srbiji i u Crnoj Gori, može sebi da priušti Goli otok?

Živo me zanima i šta će budući vlasnik da uradi na Golom otoku? Možda misli da će radoznali turisti hteti da plate 100 ili 200 evra dnevno za pun pansion, pardon pun tretman, što bi rekli ol inkluziv ustajanje u 5 ujutro, pre ministara u Vladi Srbije, ustajala voda i bajat hleb za doručak, ručak i večeru, batinanje tri puta dnevno, na osam sati, tucanje kamena 16 sati uz hitove Olivera Mandića (Zbog tebe bih tucao kamen) i bez plaćenog prekovremenog rada, spavanje u prostranim apartmanima sa pogledom na more, doduše sa 60 cimera, uz bogat kulturno-umetnički program, koji počinje posle ponoći, prozivkom stražara.

Nešto mi se javlja i da bi novi vlasnici zahtevali da se ovi paket aranžmani plaćaju avansno. Za svaki slučaj. Mada sa Golog otoka ni onomad niko nije uspeo da pobegne, a da nije platio punu cenu. Ostaje još samo da se vidi da li će i ubuduće aranžmane na Golom otoku moći za nekog da rezervišu i njegove najbliže komšije, prijatelji i rođaci. Ranije je to bila uobičajena praksa. I na Golom otoku je uvek bila gužva. Zašto onda menjati koncept koji garantuje punu popunjenost kapaciteta? U senci pomame za Golim otokom ostala je najava tabloida da promenama u Glavnom odboru SNS Aleksandar Vučić želi da disciplinuje stranku. Đavoli jedni, kako su samo do sada bili neposlušni i nedisciplinovani. Jedva čekam da vidim kakvi će tek biti kada ih Vučić disciplinuje.

Mediji pišu da je i rukovodstvo Železnica Srbije pokušalo puč na Vučića! Hm, iskreno, meni je to više ličilo na puć. Da li zbog nediscipline, ili zbog neobaveštenosti da će uskoro za sve morati da pitaju Milana Beka, Odbor direktora došao je na genijalnu ideju i za generalnog direktora Železnica postavio Svetozara Ćapina. On će sada u svoj si-vi moći da napiše da je bio direktor firme koja zapošljava skoro 20.000 ljudi. A moći će da prećuti da je direktor bio samo dva sata! Dok Vučić, na koga je pokušan puč, nije saznao za to.

Da ne bi sve samo na tome završilo, evo pro-bono ideje Vladi Srbije, ako se toga niko do sada nije setio. Ćapina bi do kraja avgusta trebalo imenovati i razrešiti još 100 puta. Čini mi se da je to jedini način da se ispuni Vučićevo obećanje da će do kraja ovog meseca biti zamenjeno 70 odsto direktora javnih preduzeća! Uzgred, valjda je lakše Ćapina zameniti 100 puta, nego 100 direktora po jednom!

U nedelju naveče saznali smo ko je prva truba u Guči. A ko je prva truba na političkoj sceni? E, to takmičenje još traje. I nastaviće se. Kao turska serija.