Arhiva

Kontrola bez javnosti

S. S. | 20. septembar 2023 | 01:00
Kontrola bez javnosti

Foto Oliver Bunić

Partije pritom neće znati da li su na listi nadgledanih, pa će neizvesnost biti gotovo opipljiva. Međutim, ni javnost neće saznati čije će kase biti pretresane.
Prema rečima Radoslava Sretenovića, predsednika Državne revizorske institucije, lista nadgledanih partija će biti formirana krajem oktobra ili početkom novembra, a kriterijumi će tek biti utvrđeni. Možda će to biti stranke koje iz budžeta dobijaju najviše sredstava, možda i one koje su po broju poslanika manje zastupljene, a možda će biti ispitivane i cele koalicije.

Kako kao društvo još nemamo dovoljno iskustva s kontrolisanjem stranaka kamo sreće da je drugačije naročitu pomoć predstavljaće saveti izraelskih revizora koji su, kažu, najbolje upoznati s malverzacijama kojim se političari inače služe.


Pronevera para i poverenja u Lučanima

Plate za nerad

Opštinski odbor SNS u Lučanima saopštio je da je predsednik Skupštine opštine Dragan Sušić, koji je član SPO, omogućio svim odbornicima da dobiju dnevnice za sednice koje nisu održane.

Tako je iz opštinskog budžeta u periodu od juna do avgusta neopravdano isplaćeno ukupno 410.000 dinara. Kako vrlo često na sednicama nije bilo kvoruma, šefovi odborničkih grupa su dobijali po 12.000 dinara za nekoliko minuta sedenja u sali, dok je odbornicima sledovalo po 9.000 dinara.

Kako sednica Skupštine opštine nije održana puna tri meseca, Vladi Srbije je predloženo da se saziv raspusti i da se formira privremeni organ, ali je Sušić ipak zakazao sednicu za 5. septembar.

Dok u SNS veruju da je reč o želji da se ukrade još koji dinar, Sušić tvrdi da je sve rađeno u skladu sa zakonom. Šta li onda ne valja kad pare nestaju: opštinska vlast ili zakon?