Arhiva

Slepa publika

DRAGAN JOVANOVIĆ | 20. septembar 2023 | 01:00
Slepa publika


Iz Beograda sam pobegao, put Vidova, glavom bez obzira, pre nego što je Vučić zbrisao za Kinu. Čuo sam, brale, da se u prestonici sprema prvi penzionerski ustanak i hoće, prvo, da sklone juniora Krkobabića, pa im treba vođa ustanka te se tako došlo i do mog imena. E, sad, pristao bih, možda, da stanem na čelo penzionerskog ustanka, ali, bojim se ubačenih komunista i julovaca Aleksandra Vulina. A mogu da nas, ustanike, povežu i sa najavljenom gej paradom. Englezi su nam komuniste i homoseksualce već jednom poturili i to 27. marta 1941. godine... A, čujem, Vulinu u pomoć stiže i podrška iz Holivuda koji je, kako reče Žerar Depardje, poslednje uporište komunizma!? Auuu! Kako, bre, ranije nisam ukapirao da je Noam Čomski, u stvari, maskirani Marks iz Londona, a da Barak Obama nije niko drugi do Staljin, te da boljševička revolucija samo što nije krenula s one strane okeana, i na putu za carsku Rusiju, pregaziće i Srbiju. Samo je Vučić, izgleda, to ukapirao pa će iz crvenog Pekinga sve to mirno da posmatra... Nego, zove Bilja da mi kaže kako Rusi uzvraćaju udarac, to jest, na jednom ruskom portalu, već dve godine, može da se pročita da je drevni Stoun Hendž podignut 1954. godine!!??

Na sve ove muke u ruke mi je dopala knjiga Jungova slepa publika od Dimitrija Ristevskog, inače, bivšeg pilota JNA, a koji Junga, baš, raskrinkava. Kao, moj guru iz Švice imao nesrećno detinjstvo, pa postao pederčina i pomalo fašista, a Jungova teorija o arhetipovima obična je sprdačina. Za divno čudo, Jungova teorija sinhroniciteta se ne razglaba, a ona upravo objašnjava pisanije pilota Dimitrija.
Jer, evo, šta kaže K. G. Jung, onako, iz rukava: Taj pilot Ristevski, rodom iz nekog sela kod Bitolja, između ostalog, piše da se posle žetve, po drevnom običaju, a u čast boginje Demetre, ostavlja na njivi po jedan nepožnjeven rukovet žita i da je taj običaj opisan u Kumranskim rukopisima koji su nastali stotinak godina pre Hrista. Taj običaj, tvrdi Ristevski, postojao je i u njegovom rodnom selu kod Bitolja sve do dvadesetog veka! Ah, taj pilot! Kao da je slep kod očiju kad ne vidi da su Kumranski rukopisi pisani u makedonskom Kumanovu, a da je njegov Bitolj, u stvari, Vitlejem! Ovom prilikom, reći ću samo da Grci i Jevreji nemaju slovo LJ, a da Vitlejem nije brdo žita, već je VIDOVO BRDO! A Hrist je naš Rista iz Ohrida, rođen je, dakle, četrdesetak kilometara od Bitolja. Najzad, pilotu Dimitriju je prezime RISTEVSKI!? Toliko od mene, za danas, moja slepa publiko!

Čitajući Jungovu slepu publiku zaspim u ligeštulu pored Vidovog hrama, a moja Crna mi u krilo skače i mjauče: Dobro je što nisi pristao da budeš vođe prvog penzionerskog ustanka. Englezi bi, začas, proturili glasine da si gej i fašista, i da imaš podršku iz Holivuda, a to ti, baš, ne treba...